Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
32,3859
EURO
35,0259
IMKB
9,080
ALTIN
2.324,450
 
Hava Durumu ANKARA
13 / 20 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
150 Bin Emekliye İkramiye Şoku
150 Bin Emekliye İkramiye Şoku
 
Ramazan ve Kurban Bayramları öncesinde emeklilere verilecek biner lira ikramiye uygulaması dışında kalan 10 banka, 6 sigorta şirketi ile Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğine (TOBB) bağlı oda çalışanlarının dahil olduğu 17 sandığın yaklaşık 150 bin emeklisi müjdeli haber bekliyor.
 
8.6.2018 - 11:36

 Emeklilerin “Devlet bize de ikramiye ödesin ya da sandıklara talimat versin” diyerek kamu kurumlarına başvurdukları belirtildi. Sosyal Güvenlik Kurumu’nun ise bu konuda kendisine görüş soran Türkiye Bankalar Birliğine “Bu her sandığın kendi insiyatifinde. Bizim onlara ödeyin ya da ödemeyin, diyemeyiz” yanıtı verdiği öğrenildi.
AYLIK KAYIP 166 LİRA

Bir grup sandık mensubu, 17 sandıktaki 150 bin emekliye iki bayramda toplam 2 bin lira ödenmemesinin bu emekliler açısından aylık 166 lira kayıp anlamına geldiğini, bunun da büyük adaletsizlik olduğunu vurguladıl.

Oysa 2008 yılında çıkarılan sosyal güvenlik yasasıyla sosyal güvenlikte ‘tek çatı’ sistemine geçilerek Emekli Sandığı, SSK ve Bağkur’un yanısıra bu 17 sandığın da birleştirilmesi kararı alındığını anımsatan emekliler sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bazı aksilikler nedeniyle birleşme gerçekleşemedi. Ancak 2014 yılında yeni bir yasa çıkarılarak birleşme yetkisi süresiz olarak bakanlar kuruluna verildi. Birleşme olmadıysa da SGK bu sandıkları hep gözetimi altında tuttu. Yani SGK isterse bu sandıklara (tabi parası olanlara) siz de bunu ödeyin diyebilir. Sandık yönetimleri kaynaklar sınırlı olduğu için muhtemelen ödemeye yanaşmıyorlar.”

YILLIK MALİYET 300 MİLYON LİRA

Bu 17 sandık için iki bayram ikramiyesinin yıllık maliyetinin ise 300 milyon lira olduğu hesaplandı. Sandık emeklileri, “Yani devletin 12 milyon emekliye ödeyeceği yıllık 24 milyar liranın sadece yüzde 1,25’i” derken Türkiye Bankalar Birliği konuyu SGK’ye taşıdı.

SGK, KARARI SANDIK YÖNETİMİNE BIRAKTI

Kuruma 17 sandığın emeklilerine ikramiye ödeyip ödememesi konusunda görüş sordu. Hürriyet’e bilgi veren bir birlik yetkilisi, SGK’nin kendilerine verdiği yanıtı şöyle özetledi:

“Bu tamamen her sandığın kendi insiyatifinde bir karardır. Her sandık ayrı bir tüzel kişilik, ayrı bir SGK’dır. Her birinin aktüeryal dengesi, mali yapısı farklıdır. Biz bunu ödeyin ya da ödemeyin, diyemeyiz. Belki bir sandığın ödeme gücü vardır ve bunu sürdürebilir ama bir diğeri için bu karar batmak anlamına gelir. Dolayısıyla biz onların aktüeryal hesaplarını bilemeyiz. Karar tamamen kendilerinin yapacakları hesaplar doğrultusunda ilgili yönetim kurullarınındır. Bizim sandıklara ödeme yapın, dememiz özel şirketlere ‘siz de bayramda işçinize ikramiye ödeyeceksiniz’ demekle aynı şeydir.”

KİMLERİN KENDİ SANDIĞI VAR?
Sosyal Güvenlik Kurumu dışında kalan ve kendi emekli sandığı olanlar şöyle:
“Şekerbank, Yapı Kredi, Ziraat Bankası, Akbank, Garanti Bankası, Sınai Kalkınma Bankası, İş Bankası, İmar Bankası, Fortisbank, Vakıflar Bankası, Halk Bankası, Esbank, Anadolu Anonim Türk Sigorta, Genel Sigorta, Şeker Sigorta, Milli Reasürans, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği.”



Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


Moody's'den 17 Türk Bankasına Şok

Merkez Bankası Faiz Arttırdı Dolar Düştü

Zam Yapmayan Kalmamış!
»  Memura Enflasyon Zammı!
»  2 Şeker Fabrikası Daha Satılıyor
»  Bakan Şimşek'ten Enflasyon Açıklaması
»  Altın Haftaya Düşüşle Başladı
»  Yeni Emeklilere İkramiye Müjdesi
»  Moody's Yine Kredi Notunu İzlemeye Aldı
»  ÖTV İndirminde Büyük Vurgun
»  Bakan Ağbal: Emekli İkramiyeleri Kalıcı
»  Merkez Bankası'ndan önemli açıklamalar
»  Emekli İkramiyesini ne Zaman Alacak?
»  Emekliye Temmuz'da Yüzde 5,5 Zam
»  Akaryakıtta İkinci ÖTV Ayarlaması
»  Dolar Haftaya Düşüşle Başladı
»  Emekliye İkramiye ne Zaman Ödenecek?
»  Merkez'den Yeni Hamle,Dolarda Son Durum
»  ABD'den Gerilimi Tırmandıracak Hamle
»  Merkez Bankası'ndan yeni döviz hamlesi
»  Dolar ve Euro'de Son Durum
»  Merkez Faizi Arttırdı,Dolar Düştü
»  Altın Rekor Tazeliyor
»  Gökçek'ten Dolar İddiası
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Ekrem İmamoğlu CHP Genel Başkanı Olmalı mı?
Evet
Hayır
İlgilenmiyorum
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.