Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
32,3657
EURO
34,9440
IMKB
9,080
ALTIN
2.325,400
 
Hava Durumu ANKARA
13 / 21 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
Akaryakıtta Faiz Krizi
Akaryakıtta Faiz Krizi
 
Kredi kartında fahiş oranlarda faiz uygulayan bankalar, kartlı alışverişlerin yüksek olduğu akaryakıt istasyonlarında krize sebep oldu. İstasyon sahipleri, bankalar yüzünden sektörde ciddi iflasların kapıda olduğu vurguluyor.
 
28.9.2018 - 16:36

Bankaların Merkez Bankası’nın (TCMB) belirlediği kredi kartı faiz oranlarının bile üzerinde oran belirlemeleri, özellikle yoğun kart işlemi olan sektörleri iyiden iyiye sıkıntıya sokuyor. Bu sektörlerin başında gelen akaryakıt sektöre yüksek kredi kartı faiz oranlarının kar marjlarını yarı yarıya indirdiğini dile getiriyor. Merkez Bankası 1 Ekim 2018 tarihinden itibaren yürürlüğe girmesini ilan ettiği kredi kartı işlemlerindeki yeni faiz oranlarını 2,25-2,75 aralığında belirlerken, bankalar, ertesi gün tahsilat için bile 2,50-2,90 aralığı uyguluyor. Bazı yerlerde bu oranın yüzde 3’lere kadar çıktığı dile getiriliyor.

KARTLI ALIM FAZLA
Yeni Şafak'a kredi kartı faizlerindeki sıkıntılarını dile getiren akaryakıt istasyon sahipleri, “Kredi kartı ile akaryakıt alımı çok yoğun oluyor. Merkez Bankası da kredi kartı faiz oranlarını artırdı. Ancak, bunun daha da üzerinde oran belirleyen bankalar sektörde ciddi iflaslara yol açacak” değerlendirmesi yaptı.

KORUMA TALEBİ
Enerji Petrol Gaz İkmal İstasyonları İşveren Sendikası (EPGİS) Başkanı Fesih Aktaş ise Eşel Mobil Sistemi ile vatandaşları olası yüksek akaryakıt fiyatlarına karşı koruma altında alan devletin bu mekanizmadaki yer alan istasyonları da bankaların adaletsiz faiz dayatmalarına karşı korumaya almasını önerdi. Aktaş, kart kullanım yoğunluğuna göre sektörlerde kredi kartı faiz oranı düzenlemesi istedi. Dağıtıcı ile bayi toplam karının brüt yüzde 10,8 olduğunu dile getiren Aktaş, “Dağıtıcı ile bayi arasında en basit paylaşımda yüzde 50-50 durumda bile bayiye yüzde 5,4 oranında brüt kar kalıyor” diye konuştu.

KÂR, 2.9’A GERİLEDİ
Bankaların POS işlemleri ile ertesi gün aldığı komisyon oranlarının yüzde 2.50 ile 2.90 aralığına kadar çıkarması ile akaryakıt istasyon sahiplerine kalan yüzde 5.4 brüt karın diğer masraf kalemlerine bakılmadan yüzde 2.90’a kadar düştüğünü anlatan Aktaş, “Yani artık deniliyor ki brüt yüzde 2.90 kar marjı ile ayrıca kullandığın diğer kredileri de öde. Maaş ve SGK primlerini öde. Yüzünü göremediğin mecburi sorumlu müdürlerin (LPG sorumlu müdür, TMGD, İGU) maaşlarını öde. İstasyonun elektrik, telefon, su faturalarını öde. Kalan olursa da bununla da hayatını idame ettir. Kırsaldaki istasyon sahiplerinin içine düştüğü durumu tarif edemiyoruz” dedi.


Tefeci gibi sömürü
Bankaların kredi kartlarına uyguladığı yüksek faiz oranı ile akaryakıt istasyon sahiplerinin yüzde 50 ortağı haline geldiklerini belirten Fesih Aktaş, bu oranların bankacı faizi olmadığını, “yasal tefeci” faizine yükseldiğini kaydetti. Aktaş, “Çok acil sektöre özel adil bir faiz ve POS komisyon oranı tespit edilmelidir” dedi/YENİ ŞAFAK



Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


Renault'tan Üretimi Durdurma Kararı

Kebap Zinciri de Konkordato İstedi!

Yoksulluk Sınırı 6 Bin TL'yi Aştı
»  Dolar 6 TL'nin Altını Gördü
»  SGK'ya Borcu Olanlar Dikkat!
»  TOFAŞ'tan Üretime 9 Gün Ara
»  Flaş.. Fed'den Faiz Açıklaması Yapıldı!
»  "Kuru Yemiş Fiyatları Yüzde 30 Arttı"
»  Memurlara Evde Çalışma İzni!
»  Benzin ve Motorine Zam
»  "Poşetsiz Markete Gitmeyin" Uyarısı
»  Moody’s’den Türkiye Kararı
»  BES 3 Yıl Zorunlu Olacak
»  Asgari Ücret Artışı Yüzde 25'i Bulabilir
»  Otomobilde ÖTV Düzenlemesi
»  Ayakkabıcı Neden Konkordato İlan Ediyor?
»  Kiralıklarda ‘döviz’ inadı
»  Emeklinin Zammı Yüzde 10' Aşacak
»  Kıdem Tazminatı Yine Gündemde
»  Ankapark'a 29 Yıl Taksitle Özel Şartname
»  Kira Zammı Hesaplamasında Değişiklik
»  Ankapark ihalesini kazanan belli oldu
»  Kredi Karı Sahipleri Dikkat!
»   1296 Üründe Haksız Fiyat Artışı
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Ekrem İmamoğlu CHP Genel Başkanı Olmalı mı?
Evet
Hayır
İlgilenmiyorum
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.