Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
32,3752
EURO
34,9699
IMKB
9,075
ALTIN
2.325,650
 
Hava Durumu ANKARA
12 / 21 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
Almanya'da Seçimlerden Kriz Çıktı
Almanya da Seçimlerden Kriz Çıktı
 
Almanya'da bugün yapılan genel seçimin sandık çıkış anketlerine göre, Başbakan Angela Merkel'in liderliğindeki Hristiyan Demokrat Parti (CDU) seçimde birinci oldu. Almanya'da yaklaşık 61,5 milyon kişinin sandığa gittiği genel seçimlerde oy kullanma işlemi yerel saat ile 18.00'de sona erdi. Alman Birinci Televizyon Kanalı ARD'nin yayımladığı ilk resmi olmayan sonuçlara göre, CDU ve Bavyera eyaletindeki kardeş parti konumundaki Hristiyan Sosyal Birlik Partisi (CSU) toplamda yüzde 32,9 oranında oy aldı. Koalisyon ortağı Sosyal Demokrat Parti (SPD) ise yüzde 20,08'de kaldı. dı.
 
25.9.2017 - 00:03

SPD Genel Başkanı Martin Schulz, partisinin başında kalacağını ve Sosyal Demokrat Parti'ye muhalefette liderlik edeceğini söyledi.Almanya'da bugün yapılan genel seçimin sandık çıkış anketlerine göre, Başbakan Angela Merkel'in liderliğindeki Hristiyan Demokrat Parti (CDU) seçimde birinci oldu.

Almanya'da yaklaşık 61,5 milyon kişinin sandığa gittiği genel seçimlerde oy kullanma işlemi yerel saat ile 18.00'de sona erdi.

Alman Birinci Televizyon Kanalı ARD'nin yayımladığı ilk resmi olmayan sonuçlara göre, CDU ve Bavyera eyaletindeki kardeş parti konumundaki Hristiyan Sosyal Birlik Partisi (CSU) toplamda yüzde 32,9 oranında oy aldı. Koalisyon ortağı Sosyal Demokrat Parti (SPD) ise yüzde 20,08'de kaldı.

Koalisyon hükümetinde yer alan CDU/CSU ile SPD 2013'te yapılan son seçimlere kıyasla oy kaybederken, CDU/CSU'nun oylarında ise yüzde 8,6 oranında düşüş görüldü.

SPD yüzde 4,9 oranında oy kaybederek İkinci Dünya Savaşı'ndan sonraki en düşük oyu aldı. 4 yıl önce yapılan genel seçimlerde yüzde 5'lik baraja takılan aşırı sağcı popülist Almanya için Alternatif (AfD) ve Hür Demokrat Parti oy oranlarını önemli ölçüde artırarak bu kez meclise girdi.

Sonuçlara göre, AfD yüzde 13,1 ile üçüncü olarak ilk kez mecliste yer alacak.


FDP de yüzde 10,5 ile dördüncü parti olacak ve yeniden meclise girecek.

Yeşiller yüzde 8,9 ile beşinci sırada yer alırken, Sol Parti de yüzde 8,9 oy oranına ulaşarak meclise girmeye hak kazandı.

Buna göre, Almanya Federal Meclisinde milletvekili dağılımı şu şekilde oldu:

CDU ve CSU 218, SPD 138, AfD 87, FDP 70, Yeşiller 59 ve Sol Parti 59.

SPD: KOALİSYON KURMAYACAĞIZ

İlk sonuçların açıklanmasının ardından koalisyon ortağı SPD, seçimi kazanan Merkel'in partisi CDU ile bu seçimlerin ardından koalisyon kurmayacaklarını açıkladı. SPD Genel Başkan Yardımcısı Manuela Scwesig, "Bu sonuçlar SPD için büyük bir yenilgi. Muhalefet görevini alacağız" açıklamasında bulundu. SPD Genel Başkanı Martin Schulz, "Bugün Schulz için çok acı bir gün, seçimi kaybettik" yorumunda bulundu.

Aşırı sağcı parti AfD'nin liste başı adayı Alexander Gauland, seçim sonuçlarını Almanya için dönüm noktası olarak niteledi ve “Biz bu ülkeyi değiştireceğiz. Bugün büyük bir gün” dedi. Seçim sonuçlarına göre Merkel başbakan olarak kalacak. Merkel ya Sosyal Demokratlarla yine büyük koalisyona devam edecek ya da Yeşiller ve FDP ile üçlü koalisyon kuracak. Koalisyon hükümetinde yer alan CDU/CSU ile SPD 2013’de yapılan son seçimlere göre oy kaybetti.

AŞIRI SAĞCI PARTİ ÜÇÜNCÜ OLDU

4 yıl önce yapılan genel seçimlerde yüzde 5’lik baraja takılan aşırı sağcı popülist Almanya için Alternatif (AfD) ve Hür Demokrat Parti'nin oy oranlarını önemli ölçüde artırarak bu kez meclise girdiği görülüyor.  Sandık çıkış anketlere göre, AfD yüzde 13,1 ile üçüncü olarak ilk kez mecliste yer alacak.

ALMANYA'DA SOSYAL DEMOKRATLAR MUHALEFETTE KALACAK


Almanya’da sandık çıkış anketlerine göre genel seçimde büyük oy kaybı yaşayan Sosyal Demokrat Parti (SDP) muhalefette kalacak.

SDP Genel Başkanı Martin Schulz, partisine muhalefette liderlik edeceğini söyledi.

Schulz başkent Berlin’deki SPD Genel Merkezi’nde yaptığı açıklamada, iktidar ortağı olarak girdikleri genel seçimleri kaybettiklerini belirterek, “Bugün sosyal demokrasi için zor ve acı bir gün. Seçim hedefimizi kaçırdık.” dedi.

Schulz, kendilerine oy veren seçmenlere teşekkür ederek, “Partinin başında kalıp Sosyal Demokrat Partiye muhalefette liderlik edeceğim.” ifadesini kullandı.

Schulz, aldıkları oy oranıyla sosyal demokrasinin ilkeleri ve değerleri için gelecek yasama döneminde de mücadele edeceklerini belirterek, seçimlerde geleneksel parti tabanına ulaşamadıklarını ifade etti.

KOALİSYON SEÇENEKLERİ

Almanya'da ortaya çıkan bu sonuçlara göre ve SPD'nin muhalefette kalacağını açıklamasının ardından CDU'nun tek koalisyon seçeneği kaldı.

İlk sonuçlara göre, Almanya Federal Meclisi'nde milletvekili dağılımı ise şu şekilde: CDU ve CSU 218, SPD 138, AfD 87, FDP 70, Yeşiller 69, Sol Parti 59.

Hükümet kurmak için 316 milletvekiline ihtiyaç duyan CDU'nun ancak Yeşiller ve FDP ile koalisyon kurma imkanı bulunuyor.

Eğer SPD kararından dönmez CDU, FDP ve Yeşiller de hükümet kuramazsa Almanya'da erken seçime gidilebilir.

FDP ve Yeşiller yetkilileri, seçimden önce yaptıkları açıklamalarda, birbirleriyle hükümet kurmayacaklarını belirtmişti.

MERKEL'DEN İLK AÇIKLAMA

Almanya Başbakanı ve Hristiyan Demokrat Birlik Partisi (CDU) Genel Başkanı Angela Merkel, genel seçime ilişkin ilk değerlendirmesinde stratejik hedeflere ulaştıklarını söyledi.

Merkel, CDU’nun Genel Merkezi’nde yaptığı açıklamada, kendilerine güvenen seçmenlere teşekkür etti.

Partililer tarafından coşkuyla karşılanan Merkel, seçimden daha iyi bir sonuç almayı dilediklerini belirterek, "Seçim kampanyamızın stratejik hedeflerine ulaşmaktan dolayı mutluyum. CDU ve Hristiyan Sosyal Birlik Partisi (CSU) olarak en güçlü birliğiz. Hükümeti kurma görevimiz var. Bize rağmen bir hükümet kurulamaz." diye konuştu.

Hristiyan Birlik (CDU/CSU) partilerinin 12 yıl iktidarda bulunmasının ardından bu sonucu almasının normal olmadığını savunan Merkel, Almanya için Alternatif (AfD) partisinin meclise girmesiyle yeni bir görevle karşı karşıya olduklarını söyledi.


Merkel, AfD'nin meclise girmesiyle ilgili, "Bu konuda kapsamlı bir analiz yapacağız. Çünkü, AfD’ye giden seçmenleri tekrar kazanmak istiyoruz." ifadelerini kullandı.

Almanya'daki mevcut sorunları, vatandaşların endişelerine kulak vererek çözeceklerini ve iyi bir şekilde politika yapacaklarını dile getiren Merkel, gelecekteki hedeflerinin refah sağlamak, Avrupa Birliği’ni (AB) bir arada tutmak, yasa dışı göçle mücadele etmek ve iç güvenlik olduğunu ifade etti.

LE PEN'DEN "MÜTTEFİKİ" AFD'YE TEBRİK

Fransız aşırı sağcı lider Marine Le Pen, Almanya'da yapılan seçimlerde meclise girmeyi başaran aşırı sağcı Almanya için Alternatif Partisini (AfD) "tarihi başarısından" dolayı kutladı.

Fransız aşırı sağı Ulusal Cephenin (FN) lideri Le Pen, seçimlerin kesin olmayan sonuçlarının açıklanmasının ardından sosyal medya hesabından bir mesaj yayınladı.

Mesajında, "Tarihi skor nedeniyle müttefikimiz AfD'yi tebrik ediyorum. Bu, Avrupa halklarının uyanışının yeni bir sembolüdür." ifadelerini kullanan Le Pen, sonuçtan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Katılımın yüzde 75 olduğu seçimlerde merkez sağ ve sol, Almanya tarihinin en düşük oylarını alırken, aşırı sağ en yüksek oranda oyu alarak büyük çıkış gösterdi.

Resmi olmayan anket sonuçlarına göre, Başbakan Angela Merkel'in liderliğindeki Hristiyan Demokrat Parti (CDU) seçimde birinci olurken, AfD de yüzde 13,5 oy oranıyla 89 milletvekili çıkarmayı başardı.

Eski Avrupa Parlamentosu (AP) Başkanı Martin Schulz'un liderliğinde seçime giren Sosyal Demokrat Parti (SPD) ise yüzde 5,7 oranında oy kaybederek İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra en düşük oyu al



Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


Dünya Beşik Gibi

Almanya'da Seçim Günü!

Kore'den ABD Uçaklarına Sert Tepki
»  ABD Uçakları Kuzey Kore Sınırında
»  Tradeu'nun Çok Dikkat Çeken Çorapları
»  Meksika'da Şok Görüntüler!
»   Meksika'da 7,1 büyüklüğünde deprem
»  Flaş.. Londra Metrosunda Patlama
»  İsrail’in Sinsi Kürdistan Planı
»  Meksika'da deprem bilançosu ağırlaşıyor
»  Meksika'da 8.1 Büyüklüğünde Deprem
»  ABD'de 'Harvey' sonrası 'Irma' Kabusu
»  İsrail Suriye'ye Füze Saldırısı
»  ABD' de FED'de Şoke Eden İstifa
»  İsrail'den büyük saldırı hazırlığı
»  Çin'den çok sert 'Kuzey Kore' Açıklaması
»  Kuzey Kore Yenidenemeye Hazırlanıyor
»  Trump'tan Kuzey Kore İçin sert Sözler
»  Büyük Savaşın Ayak Sesleri
»  Rusya ve Çin'den flaş Kuzey Kore Kararı!
»  Dünya Alarmda... Kuzey Kore Doğruladı
»  Arakan'da Yaşam Savaşı
»  Vladimir Putin’e 3 Kadın Veliaht
»  BM tarih verdi: DAEŞ, Ekim Sonunda Biter
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Cumhurbaşkanlığı Seçimerinde Kim Kazanır?
Recep Tayyip Erdoğan
Kemal Kılıçdaroğlu
Muharrem İnce
Diğer
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.