Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
32,5645
EURO
34,7240
IMKB
9.525,000
ALTIN
2.487,200
 
Hava Durumu ANKARA
12 / 21 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
Bankalar Faiz İndirirken Nazlanıyor
Bankalar Faiz İndirirken Nazlanıyor
 
Merkez Bankası’nın faiz artırdığı dönemlerde kredi faizlerini hemen yukarı çeken bankalar faiz indirme konusunda aynı hızla hareket etmiyor. KOBİ’lere can simidi olan faktoring faizleri ise yüzde 30’dan başlıyor.
 
6.8.2019 - 08:53

 

Merkez Bankası'nın (MB) 25 Temmuz'da politika faizini yüzde 19.75'e düşürmesinin ardından bazı kamu bankaları da kredi faizlerini düşürdü. Ancak MB'nin faiz artırdığı dönemlerde kredi faizlerini hemen yükselten bankalar şimdi faiz indirme konusunda isteksiz davranıyor.

Sözcü'den Recep GENEL'in haberine göre  finansman zorluğu çeken küçük işletmelerin düşük faizli kaynak için beklemeye tahammülü kalmadı.  MB önümüzdeki aylarda faiz indirimine devam edeceğine yönelik net mesajlar da verdi. Böyle bir atmosferde şirketler kaynak ihtiyacını düşük faizle karşılarken, bankalar ise uzun vadede kredi faizleri daha da düşeceği için kredilerden daha fazla kazanç sağlayacak. Ancak özel bankalar hâlâ ticari kredilerde yüzde 20'den başlayan faiz oranlarını güncellemedi. Faktoring faizleri ise yüzde 30 düzeyinde seyrediyor.

KOBİ'LER BORÇLU

Geçen yıl yaşanan kur şokundan sonra mali yapıları bozulan KOBİ'lerin bankalara olan toplam kredi borcu 650 milyar lirayı buluyor. Yüksek faizler ise KOBİ'lerin borç çevirme kapasitesini önemli ölçüde zorladı. Protestolu senet sayısındaki artış da küçük işletmelerdeki mali sıkışıklığı gösteriyor. Haziran 2019'da protesto edilen toplam 86 bin adet senedin parasal tutarı 1.6 milyar TL oldu. Senet sayısı bir önceki aya göre yüzde 8 artış gösterdi. 2019 yılının ilk yarısında ise 497 bin senet protesto edilirken, senet tutarı da 10.5 milyar TL'ye ulaştı. Ocak-haziran döneminde bankalara ibraz anında karşılıksız çıkan, 38 bin keşideciye ait 321 bin adet çekin toplam tutarı da 15.6 milyar TL oldu.

NASIL İŞLİYOR

Zor durumda olan ve kısa vadeli kaynak sorununu çözmek isteyen firmalar faktoring kredilerini tercih ediyor. Kredi oranını bankaların verdiği ticari kredilerin 3-5 puan üzerinde belirleyen faktoring şirketleri ise bankalar faiz indirmediği için yüzde 25'i aşan oranlarla işlem yapmaya devam ediyor.

Özellikle küçük işletmeler tarafından tercih edilen faktoringde işletmeler, ticari hayatta ortaya çıkan alacaklarını bütün haklarıyla birlikte faktoring şirketlerine devrediyor. Faktoring firmaları ise bu alacakları yüzde 30'u aşan faiz oranları ile devralıyor. Bu süreçte ödeme riski taşıyan firmalar çok daha yüksek oranlarda faize razı olmak zorunda kalabiliyor.

Yüksek faiz kaynak erişimini engelliyor
Türkiye Bankalar Birliği'nin son olarak açıkladığı Mayıs 2019 verilerine göre faktoring şirketlerinin kullandırdığı toplam krediler 22.3 milyar lirayı bulurken, tasfiye olunacak krediler toplamı ise 2.5 milyar liraya ulaştı. Faktoring firmalarına en çok tercih eden sektörlerin başında ise ekonomik krizden en ağır yarı alan inşaat şirketleri geliyor. İnşaat sektörü toplam faktoring kredilerinin yüzde 29.4'ünü kullanırken, ikinci sıradaki perakende sektörü toplam kredilerin yüzde 12.9'unu, tekstil sektörü ise yüzde 6.4'ünü kullandı. Oysa 2018'in mayıs ayında faktoring şirketlerinin kullandırdığı toplam krediler 32.8 milyar lira olurken, tasfiye olacak alacaklar ise 1.6 milyar lira seviyesindeydi. Rakamlar, yüksek faizler dolayısıyla kriz döneminde zordaki işletmelere kaynak sağlaması gereken faktoring firmalarının kullandırdığı kredi miktarının önemli ölçüde azaldığını da gösteriyor.



Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


Koç Makarna Sektöründen Çıkıyor!

Altına Hücum

Dolarda Çin Sürprizi
»  Otoyol'da Çılgın Fiyat
»  Enflasyon Rakamları Açıklandı
»  Çifti Borçlandıkça Battı!
»  Konutta Düşük Faiz Heyecanı
»  Sigaracılar Zam Kuyruğunda
»  Merkel'den Volkswagen'e İzmir Onayı
»  S&P, Türkiye'ye Risk Uyarısı
»  Sigara Tiryakilerin Kötü Haber
»  Halkbank da Konut Kredi Faizini İndirdi
»  Bayram İkramiyesinde Tarih Belli Oldu
»  LPG'de 22 Kuruş İndirim
»  Kamu Bankaları Faiz İndirimine Başladı
»  FED Kararı Türkiye İçin Ne İfade Ediyor?
»  DenizBank Dördüncü Kez El Değiştirdi
»  FED, 11 Yıl Sonra Faiz İndirimine Gitti
»  Sadet Partisi'nden Vergi Videosu
»  Merkez Bankası Taşınacak İddiası
»  CHP'den İktidara 'Döviz' Sorusu
»  Asgari Ücret Tek Kişiye Bile Yetmiyor
»  Merkez Bankası'ndan Flaş Faiz İndirimi
»  Avrupa Türkiye’ye krediyi kesti
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Cumhurbaşkanlığı Seçimerinde Kim Kazanır?
Recep Tayyip Erdoğan
Kemal Kılıçdaroğlu
Muharrem İnce
Diğer
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.