Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
32,5305
EURO
34,7968
IMKB
9.711,000
ALTIN
2.425,910
 
Hava Durumu ANKARA
17 / 28 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
Bankalar Kredi Faizlerini Uçurdu
Bankalar Kredi Faizlerini Uçurdu
 
TL maliyetler arttıkça bankalar, kredilerde yüksek tempolu faiz artışına devam ediyor. Ancak bankalar TL’de artan maliyet oranlarını vatandaşın tasarrufuna yansıtmıyor.
 
3.11.2020 - 07:40

Politika faizini sabit tutarak, örtülü yollardan piyasa faizlerini yükselten Merkez Bankası'nın (MB) ağırlıklı fonlama maliyeti yüzde 13.45'e kadar çıktı. Piyasalarda faizler yaklaşık 10 ayın en yüksek seviyelerine çıktı. Ancak artan maliyeti kredilere hızla yansıtan bankalar, sıra mevduatlara geldiğinde cazip faiz vermeye niyetli görünmüyor.

Sözcü'den Mehtap Özcan Ertürk'ün haberine göre İhtiyaç kredilerinde yıllık maliyet yüzde 35, taşıtta yüzde 31, konutta yüzde 25 seviyelerini bulurken, bankacılar vadeye ve tasarruf miktarına göre değişen mevduat faizlerinde yüzde 12-13 oranlarına çıkamadıklarını söylüyor. Bazı özel bankalar TL tasarruflar için yüzde 13 ‘hoş geldin' faizi teklif etse de, bu oran sadece kampanyalarla sınırlı kalıyor.

AR KALDIRILMALI

Bilkent Üniversitesi Öğretim Üyesi, MB eski Baş Ekonomisti Prof. Dr. Hakan Kara, bankaların MB'nin parasal sıkılaştırmasını mevduat faizlerine olması gerektiği gibi yansıtmamalarında aktif rasyosu (AR) formülünün etkili olduğunu söyledi. Kara, “Bankaların risk ve beklentilerini fiyatlamalarına yansıtmasına olanak tanımak gerekir. Bunun için de aktif rasyosu ve örtülü telkin gibi uygulamaların tamamen kaldırılması lazım” dedi.

YÜZDE 2 EŞİĞİ AŞILDI

Özel bankalarda 20 bin TL tutarında 12 ay vadeli ihtiyaç kredisi için yüzde 2'nin üzerine çıkan faiz oranlarını görülüyor, yıllık maliyeti yüzde 35'i aşıyor. Kamu bankaları da ihtiyaç kredilerinde faizi yüzde 1.44-yüzde 1.47 seviyelerine çıkardı. Konut kredisinde kampanya döneminde sıfır konuta uygulanan 120 ay vadeli yüzde 0.99 oranını tek bir kamu bankası devam ettiriyor, bu banka ikinci el konutta aylık faizi yüzde 1.25'e çıkarıyor.


Özel bankalarda ise bir ay önce yüzde 1.19 seviyelerinde konut kredisi faizi bulmak mümkün değil. 120 ay vadeli en uygun faiz 1.30 olurken, yüzde 1.35 ila 1.44'e kadar değişen oranlar görmek mümkün.  Taşıt kredisinde ise 30 Eylül'de en düşük sıfır araç kredisi aylık yüzde 1.25 olurken, şimdi 1.35 seviyesinde. 100 bin TL 48 ay vadeli sıfır otomobil kredisinde kamu bankaları aylık yüzde 1.39-1.43 olmak üzere değişen oranlarda faiz verirken, özel bankalarda aylık 1.35'dan 1.90'a kadar çıktığı görülüyor.

STOPAJ İNDİRİMİNİ FAİZE SAYIYORLAR
Bankaların mevduatta rekabete girmemesinde kredi faizleriyle birlikte kredi talebindeki azalmanın da etkisi var. Bir diğer etken de bankaların faiz ayarlamalarıyla, TL mevduatı daha cazip hale getirmek için devreye alınan vergi (stopaj) indirimini kendi lehlerine avantaja çevirmeleri oldu. Prof. Dr. Hakan Kara'nın verdiği bilgiye göre, mevduat faizlerinin temel belirleyicisi MB'nin ağırlıklı ortalama fonlama faizi oluyor. Stopaj indiriminin faiz artırımını ikame etmek için kullanılmaması gerektiğini kaydeden Kara, “Mevduatta stopaj indiriminin ve MB fonlama faizindeki artışın önemli bir amacı da TL mevduatı daha cazip hale getirerek TL'deki değer kaybı baskısını azaltmaktı. Mevduat faizinin yeterince yükselmemesi bu hamlelerin etkinliğini sınırlıyor” diye konuştu.



Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


Benzin ve Motorinde İndirim

Merkez Bankası'ndan İki Yeni Hamle

Piyasalarda 2. Dalga ve Biden Endişesi
»  Botaş'tan Rekor Zarar!
»  Prim Borcunu Ödeyene Emeklilik Piyangosu
»  Dolar Resmi Tatill Dinlemedi!
»  Vatandaşın Kayıp-Kaçak'tan Kurtuluşu Yok
»  Uysal'dan Döviz Kuru Açıklaması
»  Kur Artışı Mutfağı Fena Vurdu
»  Gram Altın 500 TL'yi Gördü
»  Babacan’dan Boykot Tepkisi
»  Çiftçilerin Dolar İsyanı!
»  Kısa Çalışma Ödeneği 2 Ay Daha uuatıldı.
»  Dolar Haftaya Hızlı Başladı
»  Bankalarda 217 MilyonTL Unutuldu
»  Sosyal Yardım Destek Ödemeleri Başladı
»  Ve Çalışan Devlet Eliyle Köleleştirildi!
»  Goldman Sachs'tan Yıl Sonu Faiz Tahmini
»  2021'de Tam Gaz Özelleşme Planı
»  Merkez Bankası Faizi Değiştirmedi
»  Değerli Konut Vergisi Geri Geldi
»  Buğday, Arpa ve Mısır İthalatına Teşvik
»  Bütçede Emekli,İşçi,Memur,Esnaf Unutuldu
»  İşte Gerçek Enflasyon
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Cumhurbaşkanlığı Seçimerinde Kim Kazanır?
Recep Tayyip Erdoğan
Kemal Kılıçdaroğlu
Muharrem İnce
Diğer
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.