Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
32,5004
EURO
34,6901
IMKB
9.693,000
ALTIN
2.496,860
 
Hava Durumu ANKARA
8 / 18 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
Basın Kartlarının İptaline Tepki
Basın Kartlarının İptaline Tepki
 
CHP’nin gazeteci kökenli milletvekili Utku Çakırözer, yenilenen basın kartı başvuruları 1 yıldır bekletilen gazetecilerin ellerindeki mevcut basın kartlarının gerekçesiz bir şekilde iptal edilmesine tepki gösterdi.
 
24.1.2020 - 12:10

 

medyaspot(Ankara)

 CHP’nin gazeteci kökenli milletvekili Utku Çakırözer, yenilenen basın kartı başvuruları 1 yıldır bekletilen gazetecilerin ellerindeki mevcut basın kartlarının gerekçesiz bir şekilde iptal edilmesine tepki gösterdi. Çakırözer, “Gazeteciler; mesleklerini yapmak, halka gerçekleri aktarmak için mecbur bırakıldıkları basın kartından fiilen mahkum bırakılıyor. Turkuvaz Kart için daha ne kadar bekletileceklerini bilmeyen gazeteciler ellerindeki Sarı Basın Kartı’ndan da ediliyor. Meclis’e giremiyorlar. Pek çok davayı, sokaktaki etkinlikleri izleyebilmeleri basın kartı taşımalarına bağlı. Bu, basın özgürlüğüne vurulmuş büyük darbe” dedi. Çakırözer, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı’na “Bu belirsizlik bir an önce giderilmeli. Kart iptallerinden geri adım atılmalı ya da Basın Kartı Komisyonu bir an önce toplanarak yeni basın kartı başvurularının tamamını karşılanmalı. Bu belirsiz sürecin nasıl atlatılacağı ile ilgili net bir açıklama yapılmalı” çağrısı yaptı.

Gazetecilerin mesleklerini yapabilmeleri için basın kartı taşımaya mecbur bırakıldıklarını dile getiren Çakırözer, Basın Kartı ile ilgili tüm işlemlerin Cumhurbaşkanlığı yetkisine alınması ile basın kartının gazeteciler için yeni bir tehdit haline geldiğini ifade etti. Cumhurbaşkanlığı’nın önce basın kartı taşımak için gereken koşulları arttırdığını dile getiren Çakırözer, “Önce yılların Sarı Basın Kartı, Cumhurbaşkanlığı’na geçiş ile birlikte Turkuvaz Kart oldu. Basın Kartı Yönetmeliği değişti; kart taşıma koşulları ağırlaştırıldı, kart iptali ise kolaylaştırıldı. Basın Kartı Komisyonu iktidara yakın isimlerden oluşturuldu” dedi.

1 YIL BEKLETİLDİLER

Çakırözer, “Tüm gazetecilerden yeni basın kartı için başvuru alındı ancak başvuruların hepsi karşılanmadı. Pek çok gazeteci 1 yıl bekletildi. Böylece basın kartı başvurularının bekletilmesi cezalandırma pratiğinin kendisi haline geldi” ifadelerini kullandı.

GEREKÇESİZ İPTAL

Çakırözer’in açıklaması şöyle:

“Başvurusu bekletilen gazetecilerin ellerindeki mevcut basın kartları da gerekçesiz bir kararla iptal edildi. Gazeteciler fiilen kartsız bırakılıyor. Evrensel Gazetesi’nin genel yayın yönetmeni Fatih Polat dahil neredeyse tüm kadrosunun, Türkiye Gazeteciler Sendikası Başkanı Gökhan Durmuş’un, Diyarbakır Temsilcisi Mahmut Oral’ın basın kartlarının iptal edilmesinin gerekçesi ne? Gazeteciler; mesleklerini yapmak, halka gerçekleri aktarmak için mecbur bırakıldıkları basın kartından fiilen mahkum bırakıldı. Turkuvaz Kart için daha ne kadar bekletileceklerini bilmeyen gazeteciler ellerindeki Sarı Basın Kartı’ndan da oldu. Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı sorularına yanıt vermiyor. Yeni kart için yaptıkları başvurunun ne zaman sonuçlanacağı bilinmiyor. Bu sürede mesleklerinin gereklerini nasıl yerine getireceklerini bilmiyorlar. Meclis’e giremiyorlar. Pek çok davayı, sokaktaki etkinlikleri izleyebilmeleri basın kartı taşımalarına bağlı. Bu, basın özgürlüğüne en büyük darbe” dedi.

BELİRSİZLİK GİDERİLMELİ

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı’na çağrı yapan Çakırözer, “Bu belirsizlik bir an önce giderilmeli. Kart iptallerinden geri adım atılmalı ya da Basın Kartı Komisyonu bir an önce toplanarak yeni basın kartı başvurularının tamamını karşılamalı. Bu belirsiz sürecin nasıl atlatılacağı ile ilgili net bir açıklama yapılmalı” dedi. Gazetecilerin zaten giderek ağırlaşan koşullarda haber yapmaya çalıştığını ifade eden Çakırözer, “Basın kartı, basın ve ifade özgürlüğünün baskı altına alınması için daha fazla araç haline getirilmemeli” ifadelerini kullandı.

GAZETECİLERİN KARTLARINI GAZETECİLER VERSİN

Çakırözer, “Daha önce bazı gazete ve gazetecilere basın kartı verilmemesi yönünde bir liste oluşturulduğu iddia edilmişti. Bugün kartları iptal edilen yüzlerce gazeteci derhal kart sahibi olamazsa söz konusu ambargo iddiaları da doğrulanmış olacak” diye konuştu. Basın kartlarının basın meslek örgütlerinden oluşan bağımsız bir kurul tarafından verilmesi yönünde talebin yıllardır dile getirildiğini belirten Çakırözer, “Son yaşananlar gösterdi ki gazetecilerin kartlarını artık gazeteciler hazırlamalı. Kart taşımanın koşulları yine gazeteciler tarafından belirlenmeli” dedi



Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


Karar Gazetesi'nden yazar hamlesi!

CHP'li Vekil Ahmet Hakan'ı Fena Kızdırdı

İsmail Saymaz, Beyaz TV'yi Reddetti
»  Evrensel Çalışanlarına Basın Kartı Şoku
»  Eren Erdem Tele 1'de
»  TRT Spor'a Taze Kan
»  Ahmet Hakan: Fotoğrafta Nasıl Kayboldum?
»  Babil'e FETÖ Soruşturması Açıldı mı?
»  Eskişehir'de Yerel Gazetelerde Kriz
»  Yenibirlik'e Yeni Ankara Temsilcisi
»  Ertuğrul Özkök'ü İmrendiren Masa
»  Fatih Altaylı: Yerli Otomobil Palavra
»  STAR TV’de Deprem Etkisi Yaratan Ayrılık
»  Trabzon Kasımpaşa'ya Gol Yağdırdı 6-0
»  "AKP Milletvekili Muhabirimize Saldırdı"
»  TRT'yi sarsan ölüm!
»  CNNTÜRK'te Operasyon Sürüyor
»  Habertürk'te Flaş İstifa
»  KHK Göndermeli Babil TT Oldu
»  Hilmi Balcı Türkiye'ye Getirildi
»  Gazetecilerden Mısır'a Gözaltı Tepkisi
»  AA ÇalışanlarındanBiri Serbest Bırakıldı
»  DHA Çalışanları Diken Üstünde
»  "Bu Adamı Derhal Görevden Alın"
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Cumhurbaşkanlığı Seçimerinde Kim Kazanır?
Recep Tayyip Erdoğan
Kemal Kılıçdaroğlu
Muharrem İnce
Diğer
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.