Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
32,5715
EURO
34,7492
IMKB
9.525,000
ALTIN
2.493,560
 
Hava Durumu ANKARA
10 / 21 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
CHP'de Yargı Reformuna Muhalefet Şerhi
CHP de Yargı Reformuna Muhalefet Şerhi
 
TBMM Genel Kurulu’nda bu hafta görüşülecek olan Yargı Reformu Strateji Belgesi (YRSB) 15 ayrı kanunda değişiklik öngörüyor.
 
8.10.2019 - 18:00

Medyaspot (özel)

 CHP,  TBMM Genel Kurulu’nda bu hafta görüşülmesi beklenen 39 maddelik Yargı Reformu Strateji Belgesi (YRSB)’nin Adalet Komisyonu’ndan geçen raporuna muhalefet şerhi düştü.  Düzenlemenin,   Türkiye'de yargının sorunlarını sağlıklı bir şekilde çözebilecek bir perspektif sunmadığına dikkat çeken  CHP, “ Belge, yargıyla ilgili en temel meselelerini inkâr ederek, var olan duruma ilişkin aldatıcı bir tablo çizmiştir. Belgenin özellikleri, onun yargının sorunlarını çözüme ilişkin etkili bir araç olarak görülemeyeceğini göstermektedir” dedi. 

YRSB’nin hazırlanış sürecinin demokratik meşruiyet taşımadığı ifade edelin CHP şerhte şu görüşlere yer verdi:  “YRSB, katılımcı bir hazırlık süreci sonucunda ortaya çıkmış olma iddiasındadır: Oysa ne YRSB’nin ne de verilen kanun teklifinin kapsamını Meclis’te oluşturmak gibi bir yol izlenmiştir. Ana muhalefet partisi olan Cumhuriyet Halk Partisi’yle YRSB’ye ilişkin herhangi bir istişare süreci de olmamıştır. AKP, gerçekleştirme iddiasında olduğu yargı reformu için toplumsal bir uzlaşma aramamıştır.  Meclisi ve muhalefet partilerini dışlayan bir hazırlık süreci, sırf AKP’nin belirlediği kimi kurum, kuruluş ve kişilerle şu ya da bu ölçüde iletişim kuruldu diye, Cumhurbaşkanı’nın bürokrat ekibi tarafından hazırlanmış bir belgeye demokratik bir nitelik kazandıramaz”.

CHP’nin Birinci Yargı Paketi olarak adlandırılan Yargı Reformu Strateji Belgesi (YRSB)’ne koyduğu muhalefet şerhinden bazı bölümler şöyle:

I) YRSB, Bir Yargı Reform Programı Değildir

Kanun teklifinin anlam ve değerinin tanımlanabilmesi için, öncelikle YRSB’yi analiz etmek gerekir. Türkiye’de yargıya güvenin 2010’lu yıllarda gitgide azalmış olduğu bilinen bir gerçektir. Sosyal Demokrasi Vakfı’nın (SODEV) 14 Haziran 2019’da açıkladığı Yargı Bağımsızlığı ve Yargıya Güven Araştırma Raporu’nda, katılımcılar arasında yargının bağımsız olduğunu düşünenlerin oranı % 34 olurken, yargının bağımlı olduğunu düşünenlerin oranı % 48,5, kararsızların oranıysa % 17,5 olarak tezahür etmiştir. Bu rakamlar, halkın yargıya duyduğu derin güvensizliği göstermekte, yargıda reform gerekliliğini açığa çıkarmaktadır. Buna karşın, Yargı Reformu Stratejisi Belgesi, uzunluğuna ve işlediği konu sayısının çokluğuna rağmen, Türkiye'de yargının sorunlarını sağlıklı bir şekilde çözebilecek bir perspektif sunmamaktadır. Belge, yargıyla ilgili en temel meselelerini inkâr ederek, var olan duruma ilişkin aldatıcı bir tablo çizmiştir . Belgenin özellikleri, onun yargının sorunlarını çözüme ilişkin etkili bir araç olarak görülemeyeceğini göstermektedir (B).

A) YRSB, Yargının En Temel Sorunlarını İnkâr Etmektedir

YRSB, Türkiye'de yargının en büyük sorunu olarak görülmesi gereken, yargının yürütmeye bağımlı olması olgusunu gizlemektedir. Belge, Türkiye'deki insan hakkı ihlallerini yok saymak suretiyle, yanlış bir algı yaratmak gayretindedir.  Belgede, 15 Temmuz Darbe Girişimi sonrası ilan edilmiş olağanüstü hal (OHAL) sonucu ortaya çıkan derin ve yaygın hak ihlalleri, hukuk devletine uygunmuş gibi sunulup, bu açıdan da açık bir çarpıtma yapılmaktadır. Belge, Anayasa’nın sürekli olarak ihlal edilmesi ve uygulanmaması olgusunu, çözümlenmesi gereken bir sorun olarak işlememiştir. 

1) Yargının Yürütme Güdümünde Olduğu Gerçeği Yok Sayılmıştır

Türkiye'de yargının en büyük sorunu, adil yargılamanın temelini oluşturan bağımsızlık ve tarafsızlık niteliklerine gerektiği şekilde sahip olmaması, önemli ölçüde, Cumhurbaşkanı’nın başkanlığını yaptığı Adalet ve Kalkınma Partisi'nin (AKP) bir organı gibi faaliyet göstermesi, muhalefeti sindirmenin otoriter bir aracı olarak kullanılmasıdır. Kuşkusuz görevlerini Anayasa’ya ve vicdanlarına bağlılıkla yapan, hiçbir kişi ya da topluluğun taşeronu olmadan görev yapan çok sayıda yargı emekçisi de vardır. Ancak yargı içindeki çürümenin yaygınlığı da aşikâr bir gerçektir.

Özetle, YRSB'nin hazırlayıcıları olan AKP yönetcileri, yargının en büyük sorununun bizzat kendilerinin yargıyı bağımlı ve taraflı bir tahakküm aracına çevirmiş olduğu gerçeğini itiraf etmemiştir. Sorunun kaynağından, itiraf etmediği sorunun çözümünü beklemek hayalperestlik olacaktır.

 AKP İktidarları Dönemindeki Ağır ve Yaygın İnsan Hakları İhlalleri Yok Sayılmıştır

YRSB, ülkedeki insan hakkı ihlalleri konusunda da inkârcı bir yaklaşım içerisindedir. Bunu, ifade özgürlüğüyle ilgili tavrı üzerinden gözlemlemek mümkündür.



Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


İtalya'nın Skandal Kararına Tepki

Trump Erdoğan’la Buluşma Tarihini Verdi

Eski Bakan AKP’den İstifa Etti!
»  ‘7 Bin Lira Maaşlı Çaycı Var’
»  Mecliste Güne Damga Vuran tartışma
»  MSB'den Kararlılık Açıklaması
»  Balıkçılardan AK Parti'ye Tepki
»  Abdulkadir Selvi: Erdoğan Tarihe Geçecek
»  Yargı Reformunda İlk Paket Tamam
»  CHP'den Trump'ın Skandal Tehdidine Tepki
»  Trump'tan Türkiye'ye Küstah Tehdit
»  ABD'den Flaş Operasyon Açıklaması
»  Kılıçdaroğlu Komisyonu İş Başı Yaptı
»  Sınır Ötesi Operasyon Tezkeresi Mecliste
»  Dokunulmazlık Dosyası Olmayan Tek Lider
»  Dalında Kilosu 1 TL,Mecliste Tanesi 2 TL
»  CHP'den Hükümete Harekat Çağrısı
»  Türkiye-ABD Hattında Baş Döndüren Trafik
»  Zaman Ak Parti'nin Aleyhine İşliyor
»  Beyaz Saray'dan Flaş Tüüriye Açıklması
»  Yeni Bakanlık Geliyor
»  ABD'nin Açıklaması Bomba Etkisi Yarattı
»  Erdoğan: Puro İçenlerinizi Biliyorum...
»  Vekilerin Koruma Terörü İsyanı
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Ekrem İmamoğlu CHP Genel Başkanı Olmalı mı?
Evet
Hayır
İlgilenmiyorum
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.