Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
32,5493
EURO
34,8483
IMKB
9.722,000
ALTIN
2.428,630
 
Hava Durumu ANKARA
17 / 28 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
CHP'den Cezaevleri Raporlarına Şerhi
CHP den Cezaevleri Raporlarına Şerhi
 
CHP’li Hakverdi: Hoş geldin dayağına son verilmeli, aksi uygulama yapanlar için etkin soruşturma yapılmalıdır.
 
7.11.2019 - 16:56

Hülya Karabağlı

CHP Ankara Milletvekili, Meclis İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Üyesi Ali Haydar Hakverdi,    Tutuklu ve Hükümlü Hakları Alt Komisyonu’nda kabul edilen Silivri Ceza İnfaz Kurumu İnceleme Raporu ile Bakırköy Kadın Kapalı Ceza İnfaz Kurumu İnceleme Raporuna ayrı ayrı şerh düştü. “Kapasitesinin çok üstünde tutuklu ve hükümlü bulunan cezaevlerinin koşullarını iyileştirmenin yolu yeni cezaevleri yapmak değildir” diyen Hakverdi,  eğitimin iyileştirilmesi, ekonomik ve sosyal adaletin sağlanması sonucu suç ve suçlu oranındaki düşüşle iyileşme sağlanabileceğine dikkat çekti. Silivri Raporu’nda, “Hoş geldin dayağına son verilmeli, aksi uygulama yapanlar için etkin soruşturma yapılmalıdır” önerisinde bulunan Hakverdi,  Bakırköy Cezaevi için, isim vermeden Mirza bebek göndermesiyle “ Okula giden çocuklar için hafta sonu görüş günü konulmalıdır”dedi.

 TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Hükümlü ve Tutuklu Hakları Alt Komisyonu Başkanlığına   her iki cezaevi için sunduğu muhalefet şerhi şöyle.

  SİLİVRİ CEZA İNFAZ KURUMU İNCELEME RAPORU

5 Eylül 2019 tarihinde yapılan inceleme sonrası komisyonumuzun genel tespitlerine iştirak ediyorum. Tespit edilen sorunların ve hak ihlallerinin giderilmesi için komisyon raporuna ek olarak aşağıda belirttiğim somut çözüm önerilerimin rapora eklenmesini şerh ediyorum.

1.Sağlık sorunlarının çözümü için Sağlık Bakanlığı ile yeniden protokol imzalanmalı, düzenli bulunan hekim sayıları artırılmalı, diş hekimi istihdamı sağlanmalı, sevkler ve sağlığa dair şikayetlerde daha hızlı sonuç alacak çözümler üretilmelidir.

2.Kanun, tüzük, yönetmelik ve protokoller ile belirlenmiş olan sosyal faaliyet ve ortak alandan faydalanma hakları memur yetersizliği veya başkaca sebepler öne sürülerek engellenmesine derhal son verilerek yasal hakları teslim edilmeli.

3.Daha çok personel eksikliğinden kaynaklanan, ziyaretçilerin girişinde yaşanan uzun bekleyişler çözülmeli, görüş sürelerine riayet edilmelidir. Ziyaret saati hesabında görüşün başlaması ve sonlandırılması dışında geliş-gidiş süreleri dahil edilmemelidir.

4.Yasaklı olmayan yayınların mahkumlara ulaşmasındaki keyfi engellemeler kaldırılmalıdır.

5.En çok şikayet edilen kelepçeli muayeneye son verilmeli bu hususta ayrıntılı bir düzenleme yeniden yapılmalıdır.

6.Okula giden çocuklar için hafta sonu görüş günü konulmalıdır.

7.Hoş geldin dayağına son verilmeli, aksi uygulama yapanlar için etkin soruşturma yapılmalıdır.

8.Ceza İnfaz kurumlarında çalışan personelin sayısı artırılmalı ve güvenlik sınıfı sayılarak 3600 ek gösterge verilmelidir. Ayrıca sözleşmeli ve kadrolu personel arasındaki ayırım kaldırılmalıdır.

9.Kapasitesinin çok üstünde tutuklu ve hükümlü bulunan cezaevlerinin koşullarını iyileştirmenin yolu yeni cezaevleri yapmak değildir. Eğitimin iyileştirilmesi, ekonomik ve sosyal adaletin sağlanması sonucu suç ve suçlu oranındaki düşüşle iyileşme sağlanabilir. Hukukun üstün, adaletin hakim ve demokrasinin işlediği bir ülkede özgür insanların suçtan uzaklaşacağı aşikardır. Üretime yönelik ekonomiye geçiş ile işsizliğin çözüleceği ve suç oranının düşeceği mevcut hükümete hatırlatılmalıdır.

BAKIRKÖY KADIN KAPALI CEZA İNFAZ KURUMU İNCELEME RAPORU

6 Eylül 2019 tarihinde yapılan inceleme sonrası komisyonumuzun genel tespitlerine iştirak ediyorum. Tespit edilen sorunların ve hak ihlallerinin giderilmesi için komisyon raporuna ek olarak aşağıda belirttiğim somut çözüm önerilerimin rapora eklenmesini şerh ediyorum.

1.Sağlık sorunlarının çözümü için Sağlık Bakanlığı ile yeniden protokol imzalanmalı, düzenli bulunan hekim sayıları artırılmalı, diş hekimi istihdamı sağlanmalı, sevkler ve sağlığa dair şikayetlerde daha hızlı sonuç alacak çözümler üretilmelidir.

2.Kanun, tüzük, yönetmelik ve protokoller ile belirlenmiş olan sosyal faaliyet ve ortak alandan faydalanma hakları memur yetersizliği veya başkaca sebepler öne sürülerek engellenmesine derhal son verilerek hükümlü ve tutukluların yasal hakları teslim edilmeli.

3.Koğuşlarda yapılan aramalarda özenli davranılmalı, keyfi uygulama yapılmamalı, kamera görüntüsü ile desteklenmeli, özel eşyalara el konulmasının önüne geçilmelidir.

4.Daha çok personel eksikliğinden kaynaklanan, ziyaretçilerin girişinde yaşanan uzun bekleyişler çözülmeli, görüş sürelerine riayet edilmelidir. Ziyaret saati hesabında görüşün başlaması ve sonlandırılması dışında geliş-gidiş süreleri dahil edilmemelidir.

5.Ceza İnfaz kurumlarında çalışan personelin sayısı artırılmalı ve güvenlik sınıfı sayılarak 3600 ek gösterge verilmelidir. Ayrıca sözleşmeli ve kadrolu personel arasındaki ayırım kaldırılmalıdır.

6.Kurum kreşinde dışarıdan istihdam edilen sadece 1 personel ile temizlik ve günlük bütün ihtiyaç karşılanmaktadır. 50 çocuk için bu sayı yetersiz kalmaktadır. İvedi olarak kreş temizliği ve çocukların bakımını ve ihtiyaçlarını karşılayacak personel istihdam edilmelidir.

7.Yasaklı olmayan yayınların mahkumlara ulaşmasındaki keyfi engellemeler kaldırılmalıdır.

8.En çok şikayet edilen kelepçeli muayeneye son verilmeli bu hususta ayrıntılı bir düzenleme yeniden yapılmalıdır.

9.Okula giden çocuklar için hafta sonu görüş günü konulmalıdır.

 



Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


Çocukların Tanal'dan Erdoğan Talebi

Garo Paylan Erdoğan'ın Maaşını Hesapladı

Erdoğan: Bize Verilen Sözler Tutulmadı
»  Erdoğan Şikayetini Geri Çekti
»  "AKP Tarımı Kökünden Havaya Uçurdu"
»  İsrail'den YPG'ye yardım itirafı!
»  Siyanürle İntihar Meclise Taşındı
»  Bülent Turan Arınç'ı İstifaya Davet Etti
»  EYT'lilere Kötü Haber!
»  Kılıçdaroğlu' ndan Kızdıran Ziyaret!
»  CHP'den Örgütlere Kurultay Genelgesi
»  "Erdoğan'ı Dört Gözle Bekliyorum"
»  "Bunun Adı Vatana İhanettir"
»  Mansur Yavaş'tan Kritik Atama
»  Erdoğan'dan ABD'ye Gitme Kararı
»  Adalet Bakanı Gül: Yargıya Güven Artacak
»  Ankara'da Kritik Görüşme!
»  HDP'den Torba Yasaya Muhalefet Şerhi
»  CHP’li Vekil Atatürk’ün Mektubunu Arıyor
»  Bekaroğlu'nun 'Dava' Kaygıı
»  Bütçe Görüşmeleri Gerilmli Başladı
»  İYİ Parti'yi Üzen Haber
»  "Halkımız Sebzeleri İyi Yıkasın"
»  ‘18 Yaş Altına Ücretsiz Ulaşım’ Önerisi
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Cumhurbaşkanlığı Seçimerinde Kim Kazanır?
Recep Tayyip Erdoğan
Kemal Kılıçdaroğlu
Muharrem İnce
Diğer
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.