Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
32,5919
EURO
34,8601
IMKB
9.680,000
ALTIN
2.504,820
 
Hava Durumu ANKARA
10 / 21 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
Çocuk İşçilik Arrtıyor
Çocuk İşçilik Arrtıyor
 
CHP Parti Meclisi Üyesi ve Ankara Milletvekili Tekin Bingöl’ün Meclise taşıdığı çocuk işçilikte yaşanan artış ve çocuk işçilerin iş cinayetlerine ilişkin verilere göre, Türkiye’de 2 milyonun üzerinde çocuk işçi bulunuyor. 2017 yılında yüzde 20,3 olan çocuk işçi oranı 2018 yılında yüzde 21,1'e çıkarak bir yılda 7 bin kişi arttı. Çocuk işçilikte kayıt dışı oranları da çok yüksektir. Türkiye’de yaklaşık olarak 600 bin civarında kayıt dışı çalışan çocuk işçi mevcuttur” dedi.
 
24.1.2020 - 13:16

 

Medyaspot( Ankara)

CHP Parti Meclisi Üyesi ve Ankara Milletvekili Tekin Bingöl, çocuk işçiliğe bağlı olarak çocuklarda iş cinayetlerinin arttığını söyledi.  Bingöl’ün verdiği rakamlara göre, 2013 yılında 59 çocuk, 2014 yılında 54 çocuk, 2015 yılında 63 çocuk, 2016 yılında 56 çocuk, 2017 yılında 60 çocuk, 2018 yılında 67 çocuk ve 2019 yılında 67 çocuk çalışırken hayatını kaybetti. İş cinayetlerinde hayatını kaybeden kız çocuklarının oranı genel ölen kadın işçi oranın üç katı, bu kız çocuklarının özellikle tarım sektöründeki yoğun sömürüsünden kaynaklanıyor.

 CHP’li Bingöl, artan çocuk işçilik ve buna bağlı olarak yaşanan çocuk nüfusundaki iş cinayetlerinin artışının belirlenmesi; Türkiye’de çocuklar üzerindeki baskı, sömürü, yoksulluk ve diğer nedenlerle çalıştırılmanın araştırılmasını istedi. Bingöl, “Bilinçli şekilde devam eden denetimsizlik, yaptırımların az olması, emek ve ekonomi politikaların zayıflığı ile eğitimde yaşanan çöküş çocuk işçiliği tetiklemektedir. İktidarın sürekli olarak beslediği işsizliğin, yoksulluğun ve sömürünün yaş ayrımı yoktur ve çocuklar da bu politikalardan etkilenmektedirler. Özellikle mesleki eğitim denilen “çırak” ve “stajyer” adı altında milyonlarca çocuk zorunlu olarak çalıştırılarak emek sömürüsüne maruz kalmaktadır” dedi.

SON 7 YILDA 426 ÇOCUK İŞÇİ HAYATINI KAYBETTİ

Çocuk işçiliğe bağlı olarak çocuklarda iş cinayetlerinin arttığını söyleyen Bingöl, şöyle devam etti:

“Güvencesiz çalışan bu çocukların iş cinayetlerinde hayatını kaybetme oranı da her geçen gün artmaktadır. 2013 yılında 59 çocuk, 2014 yılında 54 çocuk, 2015 yılında 63 çocuk, 2016 yılında 56 çocuk, 2017 yılında 60 çocuk, 2018 yılında 67 çocuk ve 2019 yılında 67 çocuk çalışırken yaşamını yitirmiştir. İş cinayetlerinde hayatını kaybeden kız çocuklarının oranı genel ölen kadın işçi oranın üç katıdır. Bu durum, kız çocuklarının özellikle tarım sektöründeki yoğun sömürüsünden kaynaklanmaktadır. Tarımda çalışan kız çocuklarının oranının yüzde 58 olması kız çocuklarının mevsimlik tarım işçiliğindeki sömürüsünü kanıtlamaktadır.”

ÇOCUK İŞÇİ SAYISI BİR YILDA 7 BİN ARTTI

Son yıllarda çocuk işçi sayısının her geçen gün arttığını vurgulayan CHP’li Bingöl; “83 milyona yaklaşan Türkiye nüfusunun 22 milyondan fazlası çocuklardan oluşmaktadır. Türkiye’de 2 milyonun üzerinde çocuk işçi bulunmaktadır. 2017 yılında yüzde 20,3 olan çocuk işçi oranı 2018 yılında yüzde 21,1'e çıkmış; çocuk işçi sayısı bir yılda 7 bin kişi artmıştır. Çocuk işçilikte kayıt dışı oranları da çok yüksektir. Türkiye’de yaklaşık olarak 600 bin civarında kayıt dışı çalışan çocuk işçi mevcuttur” dedi.

EN ÇOK ÖLÜM TARIM SEKTÖRÜNDE

İktidarın çocukların yaşam haklarına dahi ket vurduğunu belirten CHP’li Bingöl şöyle devam etti:

 

“Çocuklar en fazla tarım ve inşaat gibi mevsimlik işlerde, çırak ve stajyer olarak organize sanayi bölgelerinde, yaz dönemlerinde ise özellikle hizmet sektöründe çalıştırılmaktadırlar. Dolayısıyla çocuk işçiler en çok, çocukların yarıya yakının çalıştığı tarım sektöründe çalışırken yaşamını yitirmektedir. 2019’daki çocuk işçi ölümlerinin yüzde 60’ını tarım işçisi çocuklar oluşturmaktadır. Tarımdaki çocuk iş cinayetlerini sanayideki (metal, tekstil, ağaç vd.) çocuk ölümleri izlemektedir. Tarım işçiliğinde maruz kalınan kötü koşullarda barınma, yetersiz beslenme, bulaşıcı hastalık ve yoğun çalışma süreleri çocukların iş cinayetlerine kurban gitmelerinin nedenini ortaya koymaktadır.



Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


Ak Partili Vekil ve Eşi Kaza Geçirdi

ABD 'Doğum Turizmini' Yasaklıyor

Müge Anlı'yı Çıldırtan Olay
»  Sakine Tillioğlu'nun Dramı Mecliste
»  Güzide Mertcan Lüks Villasını Sattı!
»  Flaş..Ankara Güne Depremle Uyandı
»  MHP İlçe Başkanı İntihar Etti
»  Ehliyetler İle İlgili Yeni Karar
»   Glovo'dan Türkiye’den Çekilme Kararı
»  Sefirler 'Sefirin Kızı' Dizisine Kızdı
»  Yargıtay'dan ' Dedikodu' Kararı
»  Cinsel Tacize Karşı Ruj Tabancası
»  Ankapark'a Elektriği Bağlayın' Talimatı
»  Soframızdaki Tehlikeye Dikkat
»  Flaş...Google Sevisleri Çöktüğ
»  Toprak Dede Yaşamını Yitirdi
»  Eşi Kenan Işık’ın son durumunu anlattı
»   Ceren Özdemir Davasında Karar Çıktı
»  Cep Telefonu Kullananlara Uyuz Uyarısı
»  Öldürülen Nakşi Şeyhi Toprağa Verildi
»  Akıllı Cep Telefonları 'Akılısız'Yapıyor
»  Beyaz Esarete Hazır Olun
»  Yargıtay'dan 'Kıro' Kararı
»  Okyanuslar Hiç Olmadığı Kadar Isındı
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Cumhurbaşkanlığı Seçimerinde Kim Kazanır?
Recep Tayyip Erdoğan
Kemal Kılıçdaroğlu
Muharrem İnce
Diğer
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.