Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
32,5548
EURO
34,8868
IMKB
9.645,000
ALTIN
2.428,600
 
Hava Durumu ANKARA
14 / 29 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
Diyanet'in Kamu Spotu Bütçe Gündeminde!
Diyanet in Kamu Spotu Bütçe Gündeminde!
 
Diyanet’in telefon bağımlılığına dikkat çekmek için hazırladığı ‘Telefonuna değil, eşinin yüzüne bak” kamu spotu cinsiyetçilik ve cinsiyet eşitliğine ilişkin büyük tartışma çıkardı.
 
16.11.2019 - 17:54

medyaspot( Ankara)

Diyanet’in, kamuoyunda büyük tartışmalara neden olan “Telefonuna değil, eşinin yüzüne bak” kamu spotu Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu’nda Milli Eğitim Bakanlığı 2020 yılı bütçesi görüşmelerinde de gündem oldu.  AKP’liler videoyu savunurken CHP ve HDP’den cinsiyet eşitliğine ilişkin açıklamalar geldi. Diyanet İşleri Başkanının eşlerin birbirine daha fazla değer vermesi anlamında bir video yayınladığını ifade ettikten sonra kısa bir süre önce evlenen CHP Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz’a, “Diyelim ki;  Deniz Bey kızımızı istemeye gittiğinde kahveyi kızımız mı yapmış” deyince yanıt gecikmedi. CHP’li Yavuzyılmaz, “Sayın Vekilim, evlilikle ilgili bana atfen bir konu söyledi. Bu doğrultuda evdeki iş bölümünü açıklamak durumundayım: Yemek ve çamaşır ortak, çaylar ve ütü bende diyorum” dedi.

Bütçede konuşmalardan bazıları şöyle:

İBRAHİM AYDEMİR (Erzurum) Şimdi, ara ara sathi bilgilerle yani künhüne ermeden, çok yüzeysel, duyduklarımızla, gördüklerimizle hüküm cümleleri kuruyoruz. Mesela, bunlardan bir tanesini söyleyeceğim, Necdet Hocam’la paylaştım ben ama bunu düzeltmek lazım çünkü sadece bugün konuşulmadı, öncesinde de söylendi.

Bakınız, aynen şöyle bir ifade var: “Bir hoca elinde telefonla oturuyor, eşi de kek getiriyor, kocasının yüzüne bakıyor, kocası yüzüne bakmıyor, sonra çay getiriyor, kocasının yüzüne bakıyor, kocası yüzüne bakmıyor.

Sayın Bakan, işte böyle bir videoyu Diyanet İşleri Başkanlığımız yayınlayabiliyor. Oysa arkadaşlar, bu arkadaşımızın kötü niyetli olduğunu söylemiyorum ama söylediğim şey bu: Yüzeysel olmamak lazım, sathi olmamak lazım, hakikaten künhüne erip sonra hüküm vermek lazım. Videonun tamamını izlediğinizde Diyanet İşleri Başkanlığımız bir eğitim, bir farkındalık çalışması yapıyor, diyor ki, arkadaşlar, aynen şöyle video biterken: “Telefonun değil, eşinin yüzüne bak.” Yani bir tenkit geliştiriyor orada, görsel bir eğitim yapıyor.

Siz bunu bu hâle getirirseniz, tahrif ederseniz ahlaki kodlarımızı da bozmuş olursunuz. Benim kardeşim Uğur Aydemir’in ifade ettiği dindarlığın çerçevesi bunu ihata ediyor, bunu kuşatıyor zaten.

İSMAİL GÜNEŞ (Uşak) –Burada Diyanet İşleri Başkanımız daha çok ülkemizde gerçekleşen evliliklerin yaklaşık dörtte 1’i, beşte 1’i boşanmayla sonuçlandığı için eşlerin birbirine daha fazla değer vermesi anlamında bir video yayınladı. İnsanların daha çok birbirine hürmet etmesi gerektiği, saygı göstermesi gerektiği anlamında yorumlanması gerekirken daha çok kadının erkeğe hizmet etmesini ön plana çıkararak eleştirdiler. Tabii, bizim toplumumuzun bir gerçeği var, âdetleri var, örfü var

Bizim arkadaşımız Deniz Bey yeni evlenmiş, Allah mesut etsin. Şimdi sormak lazım: Deniz Bey kızımızı mı istemiş yoksa kızımız Deniz Bey’i mi istemiş veya diyelim ki Deniz Bey kızımızı istemeye gittiğinde kahveyi kızımız mı yapmış?

İSMAİL GÜNEŞ (Uşak) – Bu açıdan bakmak lazım gerektiğini düşünüyorum ben tabii. Yani, buralarda bir örf ve âdet var, mutlaka kahveyi Deniz Bey yapmamıştır; bu pencereden bakmak lazım. Diğer taraftan da Sayın Cumhurbaşkanımız “Dindar bir nesil yetiştirmek gerekir.” derken… Şimdi, tüm semavi dinler insana ne öğretir? Ahlakı öğretir, vicdanı öğretir, namusu öğretir, dürüstlüğü öğretir, doğruluğu öğretir; burada kastedilen de budur.

DENİZ YAVUZYILMAZ (Zonguldak) – Aynı zamanda Sayın Vekilim, evlilikle ilgili bana atfen bir konu söyledi. Bu doğrultuda evdeki iş bölümünü açıklamak durumundayım: Yemek ve çamaşır ortak, çaylar ve ütü bende diyorum.

 GARO PAYLAN (Diyarbakır) – Sayın Bakan, bakın, Diyanet İşleri Başkanlığı geçen gün bir video yayınladı, şunu diyor videoda: Bir hoca elinde telefonla oturuyor, eşi de kek getiriyor. Kocasının yüzüne bakıyor, kocası yüzüne bakmıyor. Sonra çay getiriyor, kocasının yüzüne bakıyor, kocası yüzüne bakmıyor. Sayın Bakan, işte böyle bir videoyu Diyanet İşleri Başkanlığımız yayınlayabiliyor. Siz onlarla konuştunuz mu acaba? Bu, toplumsal cinsiyet eşitliğinde bizim hayal ettiğimiz, vizyon belge sinde hayal ettiğimiz normlara aykırı diyebildiniz mi mesela? Bunlar çok önemli. Ya, toplumsal cinsiyet eşitliğinde… Ben de eşime kek götürüyorum yahu ben götürüyorum yani çay da götürüyorum, o da bana getirebiliyor. Yani ama bu eşitsizlik maalesef eski ders kitaplarında bunlar vardı. Bunlar büyük oranda ayıklandı ama Diyanet İşleri Başkanlığı bunu yaptığı zaman işte toplumsal cinsiyet eşitliğine ulaşamıyoruz.


...



Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


Kılıçdaroğlu'ndan Çarşaf Liste Güvencesi

İYİ Parti Standına Saldırı

Erdoğan'dan EYT Resti
»  Dilipak'a Göre Trump'un Dosluk Mesajları
»  Bağdadi'nin 4 Akrabası Tutuklandı
»  "Ekonomik Kriz İntihara Sürüklüyor"
»  Bakan Soylu:2019'da 299 Kadın Öldürüldü
»  İmamoğlu'ndan İstanbul'a Yatırım Çağrısı
»  Turizm Bakanından Tamince Savunması
»  "Demekki İstanbul Görevini Yapmadı"
»  ESAD "ABD SURİYE'DEN PETROL ÇALIYOR"
»  Yine Siyanür, Yine Aile Facisası
»   4 Belediye Başkanı Gözaltına Alındı
»  İYİ Parti’ye Koruma Dilekçesi Yağdı
»  Soylu’dan Rabia Naz Vatan Açıklaması!
»  Konaklama Vergisinde Geri Adım
»  Cihangir İslam:Ülke Yangın Yeri, Hatta..
»  Şentop : ABD Ziyareti Diplomtik Başarı
»  Rabia Naz Tutuklamalarına Tepki
»  Skandal Tasarıda Geri Adım
»  "Mektupları Trump'a Geri Takdim Ettim"
»  Erdoğan ve Trump'tan Ortak Açıklama
»  Erdoğan: YPG, PYD. Bunlar Terör Örgütü
»  Şanlıurfa'da TugayKomutanlığında Patlama
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Cumhurbaşkanlığı Seçimerinde Kim Kazanır?
Recep Tayyip Erdoğan
Kemal Kılıçdaroğlu
Muharrem İnce
Diğer
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.