Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
32,5589
EURO
34,9528
IMKB
9.722,000
ALTIN
2.423,090
 
Hava Durumu ANKARA
20 / 26 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
Emekli Artık Açlık Sınırında
Emekli Artık Açlık Sınırında
 
Her şey ateş pahası iken emeklinin maaşı asgari geçime dahi yetmiyor. Taban ücret 1500 liraya çıkarıldı ama TÜED’e göre bin lira bile girmeyen evler var.
 
14.5.2020 - 09:05

Koronavirüs salgını nedeniyle artan fiyatlar emeklileri de vurdu. Açlık sınırının altındaki maaşlarla zar zor geçinmeye çalışan emekliler, sokağa çıkma yasağı olduğu için maaşlarını bankadan çekmekte zorlanıyor. Emeklilerin temel talebi ise maaşlarının bir an önce artırılması. Emekliler maaşlarını bayram öncesinde 15-22 Mayıs günleri arasında alabilecek.

Cumhuriyet'ten Mustafa Çakar'ın haberine göre Dini bayramlarda verilen bin liralık ikramiye ise nisan ayı içerisinde ödenmişti. Ancak ne ikramiye ne de maaş emeklilerin geçinmesi için yetiyor. Türkiye Emekliler Derneği (TÜED) Hukuk Başdanışmanı Cafer Tufan Yazıcıoğlu, 2000 öncesi emekli olanların taban olarak 2 bin 300 lira, 2000-2008 arası emekli olanların 1800, 1900 lira maaş aldıklarını söyledi.

Yazıcıoğlu, 2008 sonrası emekli olanların taban ücretlerinin bin lira olduğunu hükümet tarafından daha yeni 1500 liraya çıkarıldığını bildirdi. Dul ve yetimlerin ise daha da mağdur olduklarına işaret eden Yazıcıoğlu, emeklinin eşinin 1500 liranın yüzde 50’sini, yetimin ise dörtte birini alabildiğini belirtti.

Yazıcıoğlu, “Bin lira bile girmiyor bu evlere” dedi. Taban maaşın en az asgari ücret düzeyine çıkarılmasını, emeklilere sosyal yardım yapılmasını talep ettiklerini belirten Yazıcıoğlu, “Asgari ücretin altında maaş alan emeklilere sosyal yardım yapılmalı. Fiyatlarda ciddi artış var. Emekliler artık pazara da ulaşamıyor. 65 yaş üstüne sokağa çıkma yasağı var. Marketlerdeki fiyatlar çok arttı” dedi.

BANKALAR EK ÜCRET İSTEYEMEZ

Bankaların, salgın nedeniyle kredi borçlarının ertelenmesi talepleri karşısında “fahiş ek ücret” istedikleri iddialarına Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan’dan yanıt geldi. Pekcan, kredinin mevcut faiz oranı üzerinden ötelenmesi halinde tüketicilerden ek ücret istenemeyeceğini vurguladı.

CHP Adana Milletvekili Burhanettin Bulut, Pekcan’ın yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde, bankaların krizi fırsata çevirmek için adeta birbirleriyle yarıştıklarına dikkat çekti. İhtiyaç, konut, taşıt kredisi ya da kredi kartı borcu olan ancak salgın nedeniyle işlerine ara vermek zorunda kalan tüketicilerin borçlu oldukları bankalar üzerinden erteleme talep ettiklerinde “fahiş ek ücret” istendiğine işaret eden Bulut, “Hatta erteleme duyuran kamu bankalarının da yurttaştan ek ücret talep ettiği iddia edililiyor” dedi.

Pekcan ise şu yanıtı verdi: “İstikrar paketi kapsamında tüketicilerin kredi borçlarının üç aya kadar ötelenmesi işlemlerine ilişkin olarak mevzuat düzenlemeleri uyarınca kredinin mevcut faiz oranı üzerinden ötelenmesi halinde tüketicilerden ek bir ücretin istenemeyeceği açık olup bakanlığımız yazısı ile Türkiye Bankalar Birliği, Türkiye Katılım Bankaları Birliği ve Finansal Kurumlar Birliği’ne bildirilmiştir.” CUMHURİYET



Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


Albayrak'tan Flaş Destek Açıklaması

Benzin ve Motorin'de Bu Kez İndirim Var

Sigara Ve Tütüm Ürünlerine Vergi Zammı
»  Kaç Kişi Kısa Çalışma Ödeneği Aldı?
»  Altın Fiyatlarındaki Düşüş Sürüyor
»  Varlık Fonundan Kamu Bankalarına Destek
»  BDDK 3 Bankaya İşlem Yasağını Kaldırdı
»  Flaş..İşsizlik Rakamları Açıklandı
»  Turizmde Koronavirüs Çıkmazı!
»  BDDK'dan Flaş Döviz Hamlesi
»  Ali Babacan'dan Dolar Yorumu!
»  2. El Satışında Yeni Dönem Başladı
»  BDDK'ya Flaş Yetki,Yanıltan Yandı!
»  S&P, Türkiye’nin Kredi Notunu Açıkladı!
»  Fed’den Türkiye Açıklaması!
»  Dolar Rekora Koşuyor!
»  "Pandemi Öngörü Yapmayı Zorlaştırıyor"
»  Bankalardan Normalleşme Adımları
»  Akaryakıta Çifte Zam
»  Benzine Yeni Zam Yolda
»  " Gıdadaki Zamların Sebebi Salgın"
»  CHP'den Ekonomi Değerlendirme Raporu
»  Kısa Çalışma Ödeneği Ödemeleri Başladı
»  Benzin ve Motorine Zam
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Cumhurbaşkanlığı Seçimerinde Kim Kazanır?
Recep Tayyip Erdoğan
Kemal Kılıçdaroğlu
Muharrem İnce
Diğer
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.