Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
32,5004
EURO
34,6901
IMKB
9.693,000
ALTIN
2.496,860
 
Hava Durumu ANKARA
8 / 22 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
Ermenistan Ateşkes Dinlemedi
Ermenistan Ateşkes Dinlemedi
 
27 Eylül'de Azerbaycan ve Ermenistan arasında Dağlık Karabağ özelinde başlayan gerilim, dün Rusya'nın duruma el koymasıyla birlikte yumuşamıştı. Taraflar insani ateşkes ilan ederken, bu hamleden sadece birkaç saat sonra Ermeni ordusu, Azerbaycan'ın en büyük ikinci şehri Gence'ye füze saldırısı gerçekleştirdi. Saldırıda ölü ve yaralılar olduğu açıklandı.
 
11.10.2020 - 08:18

Azerbaycan ile Ermenistan arasında yıllardır gergin olan ilişkiler, 27 Eylül’de adeta tavan yaptı… Taraflar birbirlerine saldırı düzenlendiği gerekçesiyle karşı karşıya gelirken, bir haftayı aşkın bir süredir devam eden çatışmalarda yüzlerce insan yaşamını yitirdi, çok sayıda insan yaralandı ve birçok ev ve bina kullanılamaz hale geldi…

Ermenistan’ın işgali altındaki Dağlık Karabağ’daki bu gerilimi durdurmak için birçok ülke devreye girse de önceki gün Rusya’nın arabuluculuğu ile Azerbaycan ve Ermenistan masaya oturdu.

Cuma günü 16:30’da Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’un ev sahipliğinde Ermenistan Dışişleri Bakanı Zohrab Mnatsakanyan ve Azerbaycan Dışişleri Bakanı Ceyhun Bayramov arasındaki toplantı yaklaşık 11 buçuk saat sürdü. Toplantının ardından kameralar karşısına geçen Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov toplantı kararını okudu.

10 Ekim 2020 gece yarısı 12:00 itibariyle ateşkes ilan edildiği açıklanırken, Ermenistan güçleri bu anlaşmayı sadece birkaç saat sonra ihlal etti…

Geçen hafta boyunca da Ermenistan’ın vurduğu Gence şehrine füze saldırısı düzenlendi. 330 bin nüfusuyla Azerbaycan’ın en büyük ikinci şehri olan Gence’ye füze saldırısı düzenleyen Ermenistan, çok sayıda insanın öldürdü ve çok sayıda insanı yaraladı.

Füzenin evlerin bulunduğu alana düşmesi sonucunda evler, araçlar büyük hasar alırken bazı evler ise tamamen enkaza döndü. Resmi kaynaklardan edinilen bilgilere göre saldırıda 5 kişi hayatını kaybederken 28 kişi de yaralandı.

Saldırıda eşini kaybeden Rahib Halilov, “İki oğlum var ikisi de cephede savaşıyor. Biri Murov'da, diğeri ise Gedebey'de. Gece füze nasıl geldiyse beni dışarı fırlattı. Onun için sağ kaldım. Gece saat ikiydi patlamanın şiddetiyle beni camdan dışarı fırlattı. Eniştem ağır yaralandı, eşim ise enkaz altında kalarak hayatını kaybetti. Eşimi enkazdan güçlükle çıkardılar. Şarapnel başına isabet etmişti” diye konuştu.

Bölgede sadece sivillerin yaşadığı belirten Halilov, “Bazı komşularımız da hayatını kaybetti. Bazıları ise halen enkaz altında. Kurtarma çalışmaları devam ediyor” dedi.

Saldırıda ölen ve yaralanan sivillerin olduğu belirtilirken görevliler tarafından enkaz altına kalan vatandaşları kurtarma çalışmaları sürdürülüyor.

GEÇEN HAFTA 24 SİVİLİ ÖLDÜRMÜŞLERDİ

Ermenistan ordusu geçen hafta içinde de Azerbaycan'ın en büyük ikinci kentine saldırı düzenlemişti.

Sivilleri hedef alan Ermeni ordusu çok sayıda insanı öldürmüş ve yüzlerce insanı da yaralamıştı.  Azerbaycan Dışişleri Bakanlığı geçen hafta içinde konu ile ilgili olarak, Ermenistan saldırıları sonucunda 24 Azerbaycanlı sivilin hayatını kaybettiğini, 121 kişinin yaralandığını ve 300’den fazla yerleşim yerinin tahrip edildiğini açıklamıştı.

GERİLİMİN SEBEBİ ÇOK DERİN

Azerbaycan ile Ermenistan arasındaki gerilimin esas sebebi ise Dağlık Karabağ… Sovyetler Birliği’nin dağılmasıyla birlikte Karabağ, Ermenistan ve Azerbaycan arasında bir gerilim bölgesi haline geldi. Karabağ Ermenileri, Karabağ’ın Sovyet Azerbaycan’dan Sovyet Ermenistan’a geçmesi gerektiğini talep etmesiyle tırmanan gerilim 20 yılı aşkın bir süredir devam ediyor.

Taraflar arasındaki ateşkese rağmen Azerbaycan ve bölgeyi işgal eden Ermenistan sınırında sık sık çatışma yaşanmaya devam ediyor. Bölgedeki gerilim bölgedeki doğalgaz ve petrol boru hattı koridoru dolayısıyla uluslararası kamuoyu tarafından da yakından takip ediliyor.



Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


ABD'de Vaka Sayısında Patlama

Trump Canlı YayındaÖksürük Krizine Girdi

Kırgızistan'da Atambayev'e Yeni Gözaltı
»  Dağlık Karabağ'da Ateşkes Çabuk Bozuldu
»  Trump' Yine 'Hileli Bir Seçim' Dedi
»  Trump:Putin Biden'i Tercih Ediyor...
»  Dağlık Karabağ İçin Putin Devrede
»  Ermenistan Yine Gence'yi Vurdu
»  Beyaz Saray Corona'dan Kırılıyor
»  Kırgızistan Başbakan Boronov istifa etti
»  Kırgızistan'da Seçimler İptal Edildi
»  Kırgızistan'da Seçim Sonuçlarına İsyan
»  Beyaz Saray'da Yeni Covid-19 Vakası
»  ABD'de Son Anket: Biden Arayı Açtı
»  Ermenistan'dan Yeni Saldırı
»  Trump'tan Video Mesaj:Yakında Döneceğim
»  ABD'de F-35 Uçağı Düştü!
»  Macron'u Üzecek Güven Anketi
»  ABD’den Esad’a Yönelik Yaptırım Kararı
»  İngiltere'de Rekor Günlük Vaka
»  "Zengin Ülkeler Aşıyı Şimdiden Kapattı"
»  Dağlık Karabağ'da Savaş Sürüyor
»  Trump 10 Yıl Hç Vergi Ödememiş
»  Trump'tan Yüksek Mahkemeye Sert Aday
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Cumhurbaşkanlığı Seçimerinde Kim Kazanır?
Recep Tayyip Erdoğan
Kemal Kılıçdaroğlu
Muharrem İnce
Diğer
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.