Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
32,3690
EURO
34,9608
IMKB
9,080
ALTIN
2.325,360
 
Hava Durumu ANKARA
13 / 21 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
Flaş.. Asgari Ücret Belli Oldu
Flaş.. Asgari Ücret Belli Oldu
 
2020 yılı için asgari ücret teklifi bekar bir işçi için brüt 2.943 net 2.324 TL olarak açıklandı. Böylece asgari ücrete net yüzde 15.04 zam yapılmış oldu. Karar oy çokluğu ile alındı. İşverene 75 TL asgari ücret desteği verilmeye devam edilecek. Türk-İş Genel Eğitim Sekreteri Nazmi Irgat sendikanın bu teklifi kabul etmediğini söyleyerek masadan kalktı.
 
26.12.2019 - 17:15

Asgari ücret 2020 yılında bekar bir işçi için Asgari Geçim İndirimi (AGİ) dahil 2.324 TL olarak belirlendi. Evli ve üç çocuklu bir işçi için asgari ücret AGİ dahil 2 bin 479 lira 21 kuruş oldu. Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nda konuşan Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk şu ifadeleri kullandı:

Asgari ücreti belirlerken bu ücretin etkilemeyeceği tüm ekonomik dengeleri ve aynı zamanda toplumun tüm kesimlerini düşünmemiz gerekmekte. Bu sene de asgari ücret tespit komisyonumuz kararını oy çokluğuyla almış bulunmakta. Asgari ücret rakamlarını da açıklamak istiyorum. Asgari ücret brüt 2943 lira, net 2 bin 324,70 lira olarak belirlenmiştir. Evli ve üç çocuklu bir işçi için asgari ücret 2 bin 479 lira 21 kuruş oldu.

Beklenen yıl sonu enflasyon oranı yüzde 12 olarak ön görülmekteydi. Beklenen yıl sonu enflasyon oranının üç puan artış sağlayarak, işçimizi enflasyona ezdirmeyeceğimizi sözümüzü tutmuş olduk.


Zehra Zümrüt Selçuk’un açıklamalarının ardından Türk-İş Genel Eğitim Sekreteri Nazmi Irgat asgari ücret rakamını değerlendirdi. İşte Irgat’ın açıklamalarından satır başları:

Biliyorsunuz bizim Türk İş olarak çalışmalarımız sonucunda çıkan açlık-yoksulluk ve yaşam maliyeti olarak açıkladığımız rakamları daha önce paylaştık.


‘İŞÇİMİZE 10 GÜN BİLE YETMEZ, TOPLANTIDAN AYRILIYORUZ

Geldiğimiz nokta itibariyle açıkladığınız rakamı işçi kesimi olarak kabul edemeyeceğimizi ifade ediyorum. 2008 yılında başlayan ve günümüze kadar devam eden kriz nedeniyle alım gücünün en düşük dönemini yaşıyoruz. Bu belirlenen rakam işçilerimize 10 gün bile yetmeyeceğini düşünüyoruz. Kararınıza katılmıyoruz ve toplantıdan ayrılıyoruz.

İŞVEREN: BÜTÇENİN ÜZERİNDE BİR RAKAM
Türkiye İşverenler Sendikası Başkanı Özgür Burak Akkol: Alınan kararın istihdam için, işsizliği azaltmak için alım gücünü artırmak için istikrarlı işletmeler için hayırlı olmasını temenni ediyorum. Bütçenin üzerinde bir rakam tahsis edildi. Alınan kararın hayırlı olmasını diliyorum. Tüm komisyona emekleri için teşekkür ediyorum.

ASGARİ ÜCRET TESPİT KOMİSYONU KARARI NASIL ALINIYOR?
Asgari ücret, yasa gereği 5’er işçi, işveren ve devlet temsilcisi olmak üzere 15 kişiden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu tarafından belirleniyor. Bu komisyonda, işveren tarafını TİSK, işçi tarafını ise en fazla üyeye sahip konfederasyon olduğu için Türk-İş temsil ediyor. Bakanlığın belirlediği üyelerden birinin başkanlık ettiği komisyon, en az 10 üyenin katılımıyla toplanıp oy çokluğuyla karar veriyor. Oyların eşitliği halinde başkanın bulunduğu tarafın çoğunluğu sağladığı kabul ediliyor.


Türk-İş Genel Eğitim Sekreteri Nazmi Irgat yüzde 15 zamlanarak 2.324 TL seviyesine çıkan asgari ücreti kabul etmelerinin mümkün olmadığını söyleyerek masadan kalktı. Fotoğraf:  Yavuz Alatan/SÖZCÜ

2003 yılında asgari ücret bekar bir işçi için 225 TL olarak belirlenmişti. 2019 yılında enflasyonun da etkisiyle rakam 2.324 TL’ye çıktı.

 



Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


Asgari Ücret Ne Kadar Olacak?

Esnaf Kredilerinde Yüzde 100 İndirim

Salatalığa Yüzde 100 Zam
»  Yurtdışından Getirilen Telefona 20 Euro!
»  Benzin ve Motorin Zamlandı
»  Cumhurbaşkanı'ndan MTV'de Flaş İndirim
»  Resmi Belgelere Yüzde 22,58 Zam
»  Merkez Bankası'ndan Faiz Hamlesi
»  Yörsan'a Kayyum Atandı
»  Rusya'dan Türkiye’ye Şeker İhracı
»  Atlas Global'den Flaş Duyuru
»  İşkur'a Göre İşsizlik Düştü!
»  İşsizlikte Önlemeyen Yükseliş!
»  Patronlar AsgariÜcret Teklifini Açıkladı
»  Volkswagen Yine Karar Değiştirdi!
»  Simit Sarayı'na Ziraat Bankası Desteği
»  Emeklilik Sisteminde Değişiklik Sinyali
»  Öğrenciler Boşuna Umutlandı
»   Gözler Merkez Bankasında
»  Öğrenci Kredileri Kalkıyor mu?
»  Fitch'ten 5 Belediyeye İyi Haber
»  Asgari Ücrette 2 bin 200 TL Teklifi
»  Yerli Otomobil Görücüye Çıkıyor!
»  Fitch'ten Kritik Değerlendirme
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Ekrem İmamoğlu CHP Genel Başkanı Olmalı mı?
Evet
Hayır
İlgilenmiyorum
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.