Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
32,3270
EURO
35,0727
IMKB
8,986
ALTIN
2.298,020
 
Hava Durumu ANKARA
8 / 21 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
Flaş..Cumhuriyet Çalışanları Artık Özgür
Flaş..Cumhuriyet Çalışanları Artık Özgür
 
Yargıtay 16. Ceza Dairesi tarafından Cumhuriyet gazetesinin eski çalışanları cezalarının infazının durdurulmasına ve salıverilmelerinin istenmesine karar verilmesinin ardından 5 Cumhuriyet çalışanı tutuklu bulundukları Kandıra Cezaevi’nden tahliye edildi. Cumhuriyet çalışanlarını arkadaşları ve aileleri karşıladı.Kararı değerlendiren Akın Atalay “Karar geç de olsa bizi sevindirmiştir” dedi.
 
12.9.2019 - 18:37

Cumhuriyet gazetesi davasında verilen mahkumiyet kararlarının temyizi için ceza miktarı nedeniyle ayrı ayrı İstinaf Mahkemesi'ne ve Yargıtay'a gitmesi tartışma başlatmıştı.

5 yıldan az ceza alanların dosyaları İstinaf Mahkemesince onaylanırken, 5 yılın üzerinde ceza alanların dosyası Yargıtay’a taşınmıştı.

Cumhuriyet gazetesi davasında yazdıkları haberler ve suç iddialarından dolayı, gazetenin 14 yöneticisi, yazarı ve çalışanı “terör örgütüne üye olmamakla birlikte örgüte yardım” suçlamasıyla, 2018 yılında 2 buçuk yıl ile 7 buçuk yıl arasında hapis cezalarına çarptırılmıştı.

 5 YILIN ALTINDA CEZA ALANLAR HAPSE GİRMİŞTİ

Sanıklardan 5 yılın altında ceza alanlar ise cezaevine girmişti.

Aynı davada aynı suç iddiası ile yargılananlara ise 5 yıldan fazla ceza verildi. Bu sanıkların dosyası Yargıtay'a gitti. Yargıtay Başsavcılığı 16 Temmuz günü kararın bozulmasını ve beraat istedi. Yargıtay 16. Ceza Dairesi ise öncelik kararı vererek dosyayı tetkik hakimine gönderdi. Kararını açıklayan Yargıtay 16. Ceza Dairesi, Cumhuriyet gazetesinin eski çalışanları cezalarının infazının durdurulmasına ve salıverilmelerinin istenmesine karar verdi.

Bu kararın ardından Kandıra Cezaevi'de tutulan Musa Kart, Güray Öz, Mustafa Kemal Güngör, Hakan Kara ve Önder Çelik tahliye edildi.

5 eski Cumhuriyet çalışanını aileleri ve sevenler karşıladı.


“SEVİNDİK DARISI DİĞER ARKADAŞLARIMIZIN BAŞINA”

Kararı Sözcü'ye değerlendiren davanın sanıklarından Avukat Akın Atalay “Karar geç de olsa bizi sevindirmiştir. Darısı diğer haksızlığa uğrayan arkadaşlarımızın başına. Türkiye'de kimse düşüncelerinden dolayı içeri girmesin.” dedi.

TAHLiYE OLDUKTAN SONRAKİ İLK AÇIKLAMALAR

Önder Çelik: Ne yazık ki 4.5 ay süreyle Kandıra Cezaevi'nde yatmak zorunda kaldık. Şu anda bizler üzerinden yapılan bu hukuksuzluklardan bütün gazetecilerin kurulmasını temenni ediyorum.

Musa Kart: Bir hukuki garabet yaşandı. Aynı dosyada 5 yıldan fazla ceza alanlar Yargıtay'a gidebiliyorken, 5 yıldan az ceza alanlar gidemedi. 4.5 ay cezaevinde kaldık. Bu tabi ki kabul edilebilir bir şey değildi. Nitekim yüksek mahkeme başkanları burada yaşanan hukuksuzluğa ve hak kaybına işaret ettiler. Türkiye tarihinde ilk defa 74 Baro ortak bir bildiri imzalayarak yaşanan hukuksuzluğa itiraz etti. Diliyorum ki Türkiye bu hukuksuzlukları geride bıraksın. Şimdi bizim yaşadıklarımızın benzerleri Sözcü davasında yaşanıyor. Yazarların büyük bir bölümüyle ben geçmişte aynı gazetelerde bulundum, çalıştım. Gazeteciliğe nasıl bağlı olduklarının, nasıl sadece gazetecilik yaptıklarının en büyük tanıklarından biriyim. Dilerim Türkiye bu hukuksuzlukları geride bıraksın.

Mustafa Kemal Güngör: Biz tamamen yanlış bir yasadan kaynaklı olarak 4.5 aydır içerideyiz. Bunu biz istinaf mahkemesine verdiğimiz itiraz dilekçesinde de belirtmiştik. Söz konusu ceza mahkemesi kanunun ilgili maddesi Anayasa'ya aykırı, eşitliğe aykırı diye anlatmıştık. İstinaf mahkemesi bir tek kelimeyle bile bunu yanıtlamadı ve cezamızı onadı. Aynı dosyada 5 yıldan fazla ceza alanlar Yargıtay'a başvurabildi. Biz, 5 yıldan az ceza alanlar için bu durum geçerli olmadı. 4.5 ay tutuklu kaldık. Meclis tatile girdi, Yargıtay tebliğnamesi geldi. Sonra Yargıtay daireleri karar vermediler, araya adli tatil girdi ve süreç uzadı. Aslında baştan itibaren hakkımızda verilen bu kararın hukuka aykırı olduğunu biliyorduk. Sözcü Gazetesi de bizimle çok benzer bir süreç yaşıyor. Çok benzer bir dava onların da başında var. FETÖ ile alakası olmayacak gazeteciler bizim gibi yargılanıyorlar. Böylesi yargılamalar, davalar insanlarda adalete olan saygıyı ve yargıya olan güveni ortadan kaldırmaktadır.

Hakan Kara: Artık bizim davamız sonuçlandı ama Türkiye'de 100'ün üzerinde gazeteci hapiste. Umuyoruz ki bu davadan sonra cezaevlerindeki gazeteciler de çıkarlar ve Sözcü davası da hiçbir dayanağı olmadığı için düşer. Sözcü Gazetesi'ndeki bütün arkadaşlarımıza verdikleri destek için çok teşekkür ediyorum.

Güray Öz: 4.5 aydır tutukluyduk. Boşu boşuna tutukluyduk. Türkiye'de insanlar boşu boşuna tutuklu oluyorlar zaten. Biz de öyleydik. Başkalarından fazlaca bir farkımız yoktur. Biz şimdi dışarı çıktık ancak çok da mutlu olduğumuzu söyleyemem. Tutuklu olan onlarca gazeteci var. Tutuklanmak üzere olanlar var. Böyle bir ülkedeyiz. Dilerim bu durum artık son bulur. Sözcü yazarları da eminim beraat edecekler. Davalarının hiçbir dayanağı yok. İyi olacak diye düşünüyorum. Türkiye iyi olacak diye düşünüyorum.



Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


Hüsnü Mahalli'ye Hapis Cezası

İmamoğlu'nu Karalayan Siteye Reklam!

Show TV'den Skandal Habercilik
»  RTÜK Başkanına İstifa Çağrısı
»  Portakal'dan Erdoğan'a İmamoğlu Tepkisi
»  Yeni Şafak'ta Kaftancıoğlu Depremi!
»  Fehmi Koru:Babacan Konuştu,Medya Sustu
»  Gazetesinden Cem Küçük’e Sansür
»  A Haber'de Sürpriz Ayrılık
»  Doğan Holding'den Banka Hamlesi
»  Yeni Şafak Yazarından Şok Yazı
»  “Vatan”Dediğiniz Şey Sadece “Toprak” Mı"
»  TRT'de İsteğe Göre Atamalar!
»  Kadın Gazetecilerden Annelere Destek
»  Başyazarı Eski Gazetesine İsyan Etti
»  Çalışanlar Gazeteye Ortak Oldu
»  Star ve Akşam'dan Skandal Hata
»  Akit Yazarı: Özür dilerim Ekrem Bey...
»  Akit Yazarından Beyin Yakan Yazı
»  "İsrafın Clio'su Mercedes'i Olmaz..."
»  Hürriyet Yazarlarını Nokia Benzetmesi
»  CNN Türk'te Peş Peşe Ayrılıklar
»  CNNTürk'te Ünlü Yüzü Gönderildi
»  Sevilay Yılman-Hilal Kaplan Fena Kapıştı
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Ekrem İmamoğlu CHP Genel Başkanı Olmalı mı?
Evet
Hayır
İlgilenmiyorum
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.