Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
32,5814
EURO
34,6861
IMKB
9.525,000
ALTIN
2.520,880
 
Hava Durumu ANKARA
12 / 21 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
Göreme Vadisi Kararı Yargıy Taşınıyor
Göreme Vadisi Kararı Yargıy Taşınıyor
 
Mimarlar Odası, Göreme Vadisi'nin Milli Park Statüsünün kaldırılması kararını yargıya taşıyor
 
22.10.2019 - 18:46

Medyaspot (Ankara)

Mimarlar Odası Ankara Şubesi, Göreme Vadisi’nin Cumhurbaşkanlığı kararıyla milli park statüsünün kaldırılmasına tepki gösterdi.

Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, Göreme Vadisi’ne ilişkin kamuoyunda soru işaretleri yaratan, Cumhurbaşkanlığı kararını değerlendirdi.

Candan, “Göreme Vadisi’nin 1986 yılından itibaren milli park, 1985 yılından bu yana ise UNESCO Dünya Miras Listesi’nde olan ender doğal güzelliklere sahip olduğunu belirterek, kararın o bölgenin işgalini ve talanını meşrulaştıracağını söyledi.

Candan, Göreme ve Kapadokya bölgesinde uzunca süredir tarih ve doğa katliamı yaşandığını vurgulayarak, “Hinterlandımızda olan Nevşehir’deki süreci adım adım takip ettik.  Tarihin üstüne beton döken zihniyet, peri bacalarının yanına inşaatlar yapmış, kamuoyunda büyük tepki toplamıştı. O bölgede yapılan her tarih ve doğa katliamını yargıya taşıdık.  AKP tarafından TBMM  Grup Başkanlığı'na verilen ve Plan Bütçe Komisyonu'nda görüşülecek olan Kapadokya Alanı Hakkında Kanun Teklifi Meclis’e geldiğinde, “Bu kanun taslağı yasalaşırsa Kapadokya'da her şey çok kötü olacak. Kapadokya'nın geleceği tek idareye teslim edilemez” uyarısında bulunmuştuk. Bugün de Göreme Vadisi’nin Cumhurbaşkanlığı kararıyla milli park statüsü kaldırıldı ve ne yazık ki uyarılarımızda haklı çıktık. Şimdide işgali kaldıramayınca milli park statüsünü kaldırdılar. Yıllarca bölgede işgale izin ver, sonra işgali kaldırmayı başaramayınca, milli park statüsünü kaldır. Bu kadarına pes doğrusu bakalım altından hangi oteller çıkacak.”

Kararın arkasından TOKİ atakları çıkarsa şaşırmayalım

Candan, sözlerine şöyle devam etti:

“Bölgede turistlere yönelik işgal edilmiş alanlar var. Akla ilk olarak ‘İşgali kaldıramayınca milli park statüsünü mü kaldırıyorlar’ sorusu geliyor. Öte yandan TOKİ’nin Üç Güzeller, Uçhisar ve Cevizlibağ bölgelerinde proje geliştirmek için hazırlığı olduğuna dair duyumlarımız var. Bütün bunları yapabilmeleri için de muhtemelen milli park statüsünün kaldırılması gerekiyor. Kamu yararı adına bilim ve teknikten aldığımız güçle, tüm tarih ve doğa katliamının karşısında olmaya devam edeceğiz. Bu kararı da yargıya taşıyacağız. Süreci yakından takip ediyoruz. Yine arkasından o bölgenin yapılaşma tehdidiyle karşı karşıya kalacağını öngörüyoruz. Devlet kendi çözemediği sorunu başka bir kanaldan milli park statüsünü kaldırarak, Göreme’yi işgale teslim ediyor, yeni yapılaşmanın önünü açıyor. Devletin gözünün önünde orası talan edildi, buna göz yumuldu. Defalarca suç duyurusu yaptık, dikkate alınmadı. UNESCO Kapadokya’nın Dünya Miras Listesindeki statüsünü askıya alabilir. ”

Kültürel mirasımız tehdit altında

Candan, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü’nün  Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile daire başkanlığına dönüştürülerek Orman Genel Müdürlüğü’ne bağlanmasına ilişkin ise şu değerlendirmeyi yaptı:

“Daha önce de Kapadokya’nın geleceğinin tek idareye teslim etmenin yanlışlığına dikkat çekmiştik. Cumhurbaşkanlığı Sistemi ile birlikte öyle bir yeni dönem başladı ki aslında bütün doğal ve kültürel varlıklarımız tehdit altında. Dikkat ederseniz hepsi doğrudan Cumhurbaşkanlığının tasarrufu altında. Yani Cumhurbaşkanlığı üç satırla Göreme Milli Parkı’nın statüsünü kaldırabiliyor. Gerekçeyi ve bilimsel altyapıyı göremiyoruz.”

“Arkasından başka bir rant politikası çıkar, bugüne kadar biz bunları gördük” uyarısında da bulunan Candan, “Bu da bütün var doğal ve kültürel varlıklarımızın, milli parklarımızın, ormanlarımızın, kültürel mirasımızın tehdit altında olduğunu gösteriyor. Çünkü, Cumhurbaşkanı isteyince kaldırılıyor. Cumhurbaşkanı belirliyorsa bu alanları burada bir sıkıntı var demektir. Çünkü, buralar tarihsel alanlardır.”

 



Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


Meclis Sonunda Hayvan Haklarına El Attı

Davutoğlu'nun Yeni Parti Binasına Mühür

"Akrabaya Göre Adalet Dağıtıyorlar"
»  HDP'den 3 Gün Meclisi Boykot Kararı!
»  Davutoğlu’nun Parti Programı Netleşiyor
»  60 Mahrem İmama Yakalama Kararı
»  'Nefret Söylemi' Meclise Taşındı
»  CHP'li Tanal Canikli'ye Çağrı
»  "Bu Karar Kapadokya'yı Mahveder"
»  Erdoğan: YPG Çıkmadan Bu Süreç Bitmez.
»  "Bakan Malum Şirketin Avukatı Gibi"
»  Akşener'den Erdoğan'a İncirlik Çağrısı
»  ABD Dışişlerinden Skandal Mektup
»  HDP’li 4 Belediyeye Daha Kayyum Atandı
»  Kaçak Fetöcü Savcı Yakalandı
»  HDP' li Oluç: Ateşkes sürmelidir.
»  TBMM'den Tarım Bakanlığına Önemli Görev
»  ABD'nin YPG'yi Bırakmaya Niyeti Yok
»  Aday Numarası Meğer FETÖ Şifresiymiş!
»  İBB O İhalelerinin İptali iİin Dava Açtı
»  İstanbul'da Emniyet Müdürleri Değişti
»  Yerine Kayyım Atanan Başkanlara Gözaltı
»  Erdoğan’ın Koruması Yazar Oldu
»  Mardin'den Acı Haber
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Cumhurbaşkanlığı Seçimerinde Kim Kazanır?
Recep Tayyip Erdoğan
Kemal Kılıçdaroğlu
Muharrem İnce
Diğer
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.