Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
32,7007
EURO
34,9095
IMKB
9.525,000
ALTIN
2.505,300
 
Hava Durumu ANKARA
12 / 21 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
Güvercin Fed Doları Düşürdü
Güvercin Fed Doları Düşürdü
 
Fed Başkanı Powell'ın, geçen ay kullandığı ifadelerin neredeyse tam tersi şekilde, hedef faizin hemen altında olduklarını söylemesi iyimserliği artırdı.
 
29.11.2018 - 09:13

ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell, Fed'in politika faizinin şu anda sağlıklı ABD ekonomisini ne hızlandıran ne de frenleyen seviye tahminlerinin "hemen altında" olduğunu belirterek, yatırımcılara güçlü bir iyimserlik sağladı.

Birçok yatırımcı Powell'ın açıklamalarını Fed'in üç yıllık sıkılaştırma döngüsünün sona yaklaşmakta olduğunun sinyali olarak nitelendirdi.

Bu ifadeler Fed başkanının geçen ayki konuşmasının tam tersi niteliğinde. Powell geçen ay, politika faiz oranının nötr seviyeden "çok uzakta" olduğunu ve Fed'in bu seviyenin ötesinde bile politikasını sıkılaştırabileceğini söylemişti.

Powell'ın açıklamalarının ardından dolar küresel piyasalarda değer kaybetti. Açıklamalardan hemen önce 97.4'e kadar çıkan dolar endeksi bu sabah 96.6'ya kadar gerilemiş durumda.

Doların küresel piyasalardaki değer kaybı gelişmekte olan ülkelerle birlikte Türk lirasına da destek oluyor. Dolar/TL bu sabah saat 08:30'da 5.2070'den işlem gördü. Euro/TL ise aynı dakikalarda 5.9390 seviyesinden alıcı buldu.

"Bu denli iyimserlik öngörmüyorduk"
"Powell'ın sürpriz sözlü yönlendirmesi piyasalarda pozitif algılanıyor. Yatırımcı güvenini korumasını bekliyor ancak bu denli iyimser yaklaşım öngörmüyorduk. Küresel piyasaların genelinde bahse konu tavır sürpriz olarak nitelendiriliyor" diyen Deniz Yatırım Stratejisti Orkun Gödek, değerlendirmesini şu şekilde sürdürdü:

"İyimserliğin sürdürülebilirliği konusunda da -en azından bu ölçekte- ikna olmakta güçlük çekiyoruz. Bugün açıklanacak olan tutanaklar ve Aralık ayı FOMC toplantısını bekleyerek 2019'a dair öngörülerimizi oluşturmaya çalışacağız. Ana senaryomuzda hali hazırda 3 adet 25 baz puan federal fonlama faizi ayarlaması ve FOMC'nin gidebildiği noktaya dek normalizasyonu sürdüreceği fikri 2019 yılı için yer almaya devam ediyor. Faiz yaklaşımından ziyade bilanço operasyonunun piyasa işlemcileri arasında ciddi anlamda göz ardı edildiğini düşünüyoruz. Son olarak Ekim 2018 itibarıyla aylık 50 milyar dolarlık operasyona geçildiğini belirtmek isteriz"

"Trump'ın söylemleri ile paralel"
Işık FX tarafından hazırlanan analizde de şu görüşlere yer verildi: "Dün açıklamalarda bulunan FED Başkanı Jerome Powell, 3 yıl önce başlattıkları kademeli sıkılaşma politikasının, ülke ekonomisini dengede tutacak seviyelere yaklaştığını belirtirken, faiz oranlarının nötr seviyenin biraz altında olduğunu söyledi. Gelen güvercin tonlu ifadeler bir süredir FED'in faiz artışlarına yönelik eleştirilerde bulunan ABD Başkanı Donald Trump'ın söylemleri ile paralellik taşırken, açıklama sonra dolar varlıklarında sert satışlar gözlemlendi. Doğal olarak da ons altın değer kazandı. Piyasalarda şimdi ABD ve Çin arasında yapılacak olan başkanlar düzeyindeki görüşme merakla bekleniyor"

Bugünün veri gündemi
Yurt içi piyasalarda bugün kasım ayı ekonomik güven endeksi verisi izlenecek. Dışarıda ise Almanya işsizlik ve öncü enflasyon ayrıca ABD işsizlik maaşı başvuruları ile bekleyen konut satışları verileri yatırımcıların odağında olacak./DÜNYA



Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


Rusya 550 Ton Mandalinayı Geri Gönderdi

LPG'de İndirime ÖTV Engeli

Emeklilere Düşük Faizli Kredi
»  İşsizlik Maaşında Artış
»  Otobüs Biletine Mazot İndirimi
»  Yoksulluk ve Açlık Sınırı Açıklandı
»  Emekliye Bayram İkramiyesi Zammı
»  Kredi Kartında Yeni Dönem
»  Pompada Çifte İndirim
»  Emekli Ocak'ta Kaç Lira Zam Alacak?
»  Otomobilde İndirim Meğer Yalanmış!
»  Bir Konkordato Daha
»  Asgari Ücret Kaç Lira Olmalı?
»  3 milyon memura ek gösterge zammı!
»  Benzin Fiyatında Yeni İndirim
»  40 Günlük Soğan Var
»  Benzinden sonra motorine de indirim
»  Konkordatoda Suistimal Yarışı
»  Erdoğan ve Albayrak'a 'Soğan' Yanıtı
»  Benzin ve Motorine İndirim Geldi
»  Beyaz Et üreticileri Kepenk Kapatıyor
»  SGK'dan Prim Borçlarına Düzenleme!
»  Aydın Doğan'ın Gözü Hangi Bankada?
»  Faizler Yükselecek İddiası
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Cumhurbaşkanlığı Seçimerinde Kim Kazanır?
Recep Tayyip Erdoğan
Kemal Kılıçdaroğlu
Muharrem İnce
Diğer
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.