Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
32,3372
EURO
35,2098
IMKB
8,718
ALTIN
2.247,350
 
Hava Durumu ANKARA
5 / 13 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
İnşaaat Devi Battı,Binlerce Kişi Mağdur
İnşaaat Devi Battı,Binlerce Kişi Mağdur
 
50 yıllık firmanın kapısına kilit vuruldu, İnanlar İnşaat’ın patronu Serdar İnan iflas talebini açıkladı. Bugüne kadar 220 proje geliştiren firmanın bankalara olan borcu 215 milyon lira seviyesinde. Bazı bankalar icra takibi için harekete geçti.
 
17.4.2018 - 08:48

Türkiye'de yaklaşık 220 proje gerçekleştiren İnanlar İnşaat için yolun sonuna gelindi... Şirketin patronu yurtdışına yerleşti ve şirketin faaliyetleri durdu. Hürriyet’ gazetesinden Dinçer Gökçe ve Gülistan Alagöz'ün haberine göre, şirketin bankalara olan borcu 215 milyon lira seviyesinde. Bazı bankalar icra takibi için harekete geçti.

 İnanlar İnşaat patronu Serdar İnan 15 Nisan akşamı sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada şirketin kapısına kilit vurulduğunu bizzat açıkladı. Serdar İnan, yurtdışında olduğunu, şirketinin iflasını istediğini dile getirdi. Peki bu durumda İnanlar’ın müşterilerin durumu ne olacak? Şirketin internet sitesinde yer alan bilgilere göre İstanbul’da Bağdat Caddesi, Zekeriyaköy, Çekmeköy, Halkalı ve Beylikdüzü’nde satışı süren 12 proje var. İnşaat aşamasında olan ve büyük oranda tamamlanan tek bir proje var. Beylikdüzü’nde yer alan projede 149 konut ve 44 mağaza var. Firmanın inşası biten projelerinde de banka ipotekleri nedeniyle tapuların teslim edilememe sorunu gündemde.

 EV ALANLAR NE OLACAK?

İnanlar İnşaat’tan ev alan ancak tapusunu alamayan vatandaşların durumunu Gayrimenkul Hukuku Derneği Başkanı Avukat Ali Güvenç Kiraz’a sorduk. Kiraz hem inşaatı süren projeler, hem de biten ama tapusunu alamayanlar için süreci yorumladı.

Kiraz’ın verdiği bilgilere göre hem arsa sahipleri hem de tüketiciler için kritik nokta inşaatın fiili tamamlama oranının ne olduğu. İlk adım olarak Sulh Hukuk Mahkemesi’ne başvurarak seviye tespiti yapılması gerektiğini belirten Kiraz, “Eğer fiili tamamlama oranı yüzde 90 seviyesi ve üzerinde ise artık arsa sahipleri mevcut sözleşmeyi geriye etkili olarak fesh edemeyecekler. Yani iptal edemeyecek. Sadece tazminat hakkı oluşacaktır. İnşaatın mevcut seviyesi fiili tamamlama oranı yüzde 90 seviyesinin altında ise bu durumda arsa sahipleri sözleşmeyi iptal edebilir. Bu noktada müteahhite geçen tapular da iptal edilecek ve müteahhitin 3. kişilere (tüketicilere) yapmış olduğu devirler ve tapu tescilleri de iptal edilecek. Tüketiciler açısında da durum fiili tamamlama oranına göre değişir. Fiili tamamlama oranı yüzde 90 ve üzerindeyse tüketiciler tapularını alır” diye konuştu.

 TAPU BEKLEYENLERİN DURUMU

Bir de evleri teslim alan ama tapusunu alamayanlar var. Kiraz bu mağdurlar için de durumu şöyle özetledi: “Taşınmazı satın almış kişiler eğer edimlerini yerine getirmişse (müteahhit evi inşa etmiş ve teslim etmiş, tüketici evin bedelini ödemişse) ve tüketici bu evde oturuyor ise artık ne müteahhit ne de arsa sahipleri artık bu sözleşmeler geçersizdir diyemeyecektir.

 Ev alanların dava açmaları halinde tapuları iyi niyet kuralı çerçevesinde verilecektir. Arsa sahipleri de bu davada ‘biz bu sözleşmenin tarafı değildik’ diyemezler. İpotek ayni bir hak sağlar eğer müteahhit bu şekilde bir ipotek tesis etmiş ise bu taşınmazlar her ne şekilde tüketiciye tescil edilse de ipotekli olarak tescil edilecektir. İpoteğin kaldırılması mümkün değildir. Ancak taşınmaz üzerinde haciz var ise hacizler kaldırılabilir. Vatandaşlar bu konuda dava açıp tapularını aldıktan sonra ellerindeki mahkeme kararı ile icra dairesinin bağlı olduğu icra mahkemesine başvurarak hem ipoteğin hem de hacizlerin kaldırılmasını dava etmeli. Ancak özel bir durum yok ise ipoteğin kaldırılması kolay değil.”

YATI YUNANİSTAN’DA

Serdar İnan dün yaptığı açıklamada, sahip olduğu yatı ve otomobilin de Türkiye’de olduğunu duyurmuştu. Hürriyet’in edindiği bilgilere göre İnan’ın yatı Yunanistan’da demirli. İnanlar İnşaat’ın 215 milyon lira seviyesinde olan borcu için bankalar geçen hafta kredileri geri çağırırken, bazı bankaların da icra takibi başlattığı öğrenildi.

 İFLAS DURUMUNDA NE OLACAK?

Serdar İnan’ın da açıkladığı gibi, İnanlar İnşaat için bundan sonraki aşama iflas… Şirketin iflası için ya doğrudan İnanlar İnşaat avukatları mahkemeye başvuracak veya alacaklılardan biri şirketin iflasını talep edecek. Mahkemenin iflas kararı vermesi durumunda iflas masası oluşacak. Oluşan iflas masası, şirketlerin varlıklarını satarak borçları ödemeye çalışacak. Ödeme planında ise öncelikle kamuda. Kamunun SGK, vergi gibi alacaklarının ödenmesi öncelik. İkinci sırada ipotekli alacaklıların ödemesi yapılacak. Üçüncü aşamada şirket çalışanlarının parası, son aşamada ise şirketten alacaklı olan kişi veya şirketlerin ödemesi yapılacak.

 KATAR KRALİYET AİLESİ DE EV ALDI

İnanlar İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Serdar İnan, 2 yıl önce Beylikdüzü’ndeki yatırımını anlatmıştı. E5 üzerinde 40 katlı 150 metre yükseklikte bir bina inşa ettiğini anlatan İnan, Katar kraliyet ailesine de projeden 8 milyon lira değerinde 3 kat sattıklarını dile getirmişti.

 SERDAR İNAN NE DEDİ?

15 Temmuz 2016 darbe girişiminin ertesi günü şirketinin kaderinin değiştiğini ve FETÖ üyeliği iddiasıyla gözaltına alındıktan sonra şirketin maddi-manevi yıkıma uğradığını belirten Serdar İnan, açıklamasında şu ifadeleri kullandı: “İnanlar’ın 150 milyon TL ödenmiş sermayesi vardır ve elindeki malların değeri bu zan olmaz ise yaklaşık 300 milyon değerindedir. Arabam teknem dahil şirketin tüm varlıkları Türkiye’dedir. Şirketimizin malvarlığı rahatlıkla borçlarının kapanmasını sağlayacak seviyededir. Bu sebeple şirketimizin üzülerek iflasını istiyorum, ilgili resmi makamlardan ricam işlemlerin bu yönde yapılmasıdır, böylece hak sahipleri alacaklarını rahatlıkla alabileceklerdir.”

Haberin tamamı için buraya tıklayınız



Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


Şeker Fabrikalarının Satışında SonDurum

2018'in İşsizlik Rakamları Açıklandı

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Dolar Çıkışı
»  Temmuz Ayı Zam Ayı Olacak!
»  Erdoğan: "Yaşam Hakkı Bulamazsınız"
»   Emekli Maaşıyla Geçinemiyor
»  Uçak bileti iptalinde yeni dönem
»  İTO'nun Yeni Başkanı Şekib Avdagiç Oldu
»  Emekli Maaşına Asgari Ücret Ayarı
»   Kritik Dolar ve Petrol Açıklaması
»  "Bizi Döviz Kuru İle Terbiye Edemezler"
»  Benzin'e Bir Zam Daha
»  G.Saray Florya'yı Sattı
»  Motorine Bir Zam Daha
»  İnternetten Para Kazananlara Kötü Haber
»  Dolara Bir Darbe de Rusya'dan
»  Benzinden Sonra Motorine de Zam
»  Dolar 4.13 TL'yi Aştı
»  MKE'ye 10Milyon Dolarlık Pakistan Kazığı
»  Teşikte Aslan Payı Kime Gitti?
»  Dolar, Euro ve Sterlin güne rekorla başl
»  Çorum ve Yozgat ŞekerFabrikaları Satıldı
»  Erdoğan Açıkladı, İşte 'Süper Teşvik
»  Eoru 5 TL'yi Aştı,Dolar Rekor Kırdı
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Ekrem İmamoğlu CHP Genel Başkanı Olmalı mı?
Evet
Hayır
İlgilenmiyorum
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.