Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
32,5004
EURO
34,6901
IMKB
9.693,000
ALTIN
2.496,860
 
Hava Durumu ANKARA
9 / 21 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
Kadın İşsizliğinde Rekor Artış!
Kadın İşsizliğinde Rekor Artış!
 
Kadın işsizliğindeki artış rekorlar kırıyor. Kadınların istihdamının salgından daha olumsuz etkilendiğine dikkati çeken uzmanlar, iktidarın acil çözüm üretmesini istedi.
 
14.11.2020 - 10:23

Ülkede işsizlik krizi her geçen gün artarken resmi veriler ve DİSK-AR’ın raporuna göre en yoğun artışlardan biri kadın işsizliğinde gerçekleşti. Son bir yılda toplam işgücü yüzde 4,3, erkek işgücü yüzde 3 ve kadın işgücü yüzde 7 daraldı.

Bu sonucu BirGün’e değerlendiren Doç. Dr. Çağla Ünlütürk Ulutaş ve DİSK/Genel-İş Araştırma Daire Müdürü Dr. Özgün Millioğulları Kaya, pandemi sürecinde kadın istihdamının daha çok daraldığını ve alınan önlemlerin yetersiz olduğunu vurguladı.

 
DİPLOMALI KADINLAR İŞSİZ
Pandemiyle birlikte daha da artan ekonomik krizin kadın işgücü üzerinde çarpıcı sonuçları olduğunu vurgulayan Doç. Dr. Çağla Ünlütürk Ulutaş, “Pek çok kadın işgücü piyasasından çekilirken pek çok kadın da cinsiyete dayalı ayrımcılık nedeniyle işten çıkarma, ücretsiz izne çıkarılma uygulamalarına maruz kaldı” dedi.

Türkiye’de mevcut kadın istihdamının büyük bir sorun olduğunu belirten Ulutaş, “2019’da işgücüne dahil olmayan 28 milyon 411 bin kişinin 20 milyon 241 bini kadındı. 2020’de işgücüne dahil olmayan kişi sayısı 30 milyon 981 bine, kadın sayısı ise 21 milyon 534 bine yükseldi. Görüldüğü gibi, işgücüne katılamayan kadın sayısı 1 milyon 293 bin kişi arttı” diye belirtti.

Yükseköğrenim mezunu kadın işsizliğinin yüzde 18,8’e ulaştığını ifade eden Ulutaş şunları söyledi:

“Geçtiğimiz yıllarda kadınların yükseköğrenime katılm düzeyi de eğitim başarıları da dikkate değer düzeyde yükseldi. Ancak işgücü piyasasındaki ayrımcılık, toplumsal ataerkil ilişkiler, yapısal ekonomik sorunlar ve kadınların yerini ‘ev’ olarak gören muhafazakar söylemler varlığını korudu. İstihdamın sektörel etkilerine baktığımızda da en dikkati çekici daralmanın kadınların en yüksek düzeyde istihdam edildiği hizmetler sektöründe olduğu görülüyor.

 
HÜKÜMET POLİTİKASI ŞART
BirGün'den Mahir Bağış'ın haberine göre, salgın sürecinde kadınların en çok çalıştığı işkolları olan sağlık, eğitim, gıda ve perakende hizmetlerinde çalışma koşullarının ağırlaştığını ve çalışma süreleri arttığını belirten Dr. Özgün Millioğulları Kaya ise şunları söyledi:

“Kadın emeğinin daha çok kayıt dışı sektörlerde yoğunlaşması da salgın sürecinde kadınların gelir ve sosyal güvenceden yoksun kalmasına neden olmuştur. Kısacası ülkemizde kadın emeği konusunda yaşanan sorunlar, salgın sürecinde giderek daha da kötüleşmiştir. Bu sorunları görmezden gelmek ve geçici çözümler üretmek, kadın emeği sorununun daha da derinleşmesine yol açacaktır.

Bu nedenle öncelikli olarak hükümet politikalarında kadın istihdamını artırmak için önerilen esnek çalışma biçimlerine karşı tam zamanlı ve güvenceli istihdam olanakları yaratılmalıdır. Salgın süresince bütün işçiler süre koşulu aranmaksızın işsizlik ödeneği ve kısa çalışma ödeneğinden yararlanmalıdır. Tüm işyerlerinde, hamileler, yasal süt izni kullananlar, engelliler, 60 yaş ve üzerinde olanlar COVID-19 salgını süresince idari izinli sayılmalıdır.

12 yaşından küçük çocuğu olanlara talepleri halinde ücretli izin verilmelidir. Kadınlara özgü görülen ev içi sorumlulukların çözümü için kamu politikaları hayata geçirilmelidir."

 



Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


Fed Başkanından Korkutan Uyarı

Dolar 8 TL'nin Altına İndi

BBDK'dan Yeni Normalleşme Adımı
»  Benzine 19 Kuruş Zam Geliyor
»  Yabancıya Konut Satışında Büyük Artış
»  Volkswagen Slovakya'yı Seçti
»  İşsizlik Rakamları Açıklandı
»  Yeni Başkandan Piyasalara Mesaj
»  Dolardar Sert Albayrak Tepksi!
»  "Dolarla Uğraşmıyoruz İstesek Düşürürüz
»  Merkez Bankasına Gece Yarısı Operasyonu
»  Vakıfbank Tavukçu Oldu!
»  FBiden Petrol Fiyatlarını Vurdu
»  Dolar ve Euroda Yeni Rekorlar
»  Altın'da Rekor Üstüne Rekor
»  Fitch'ten Türkiye'ye Dolar Uyrusı
»   Fed faiz kararını açıkladı
»  ASO Başkanı Özdebir’in Acı Günü
»  Piyasalar ABD Seçim Sonuçlarını Bekliyor
»  Hangi Vergi ve Ceza Ne Kadar Artacak?
»  Enflasyon Artış Sürüyor
»  Bankalar Kredi Faizlerini Uçurdu
»  Benzin ve Motorinde İndirim
»  Merkez Bankası'ndan İki Yeni Hamle
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Cumhurbaşkanlığı Seçimerinde Kim Kazanır?
Recep Tayyip Erdoğan
Kemal Kılıçdaroğlu
Muharrem İnce
Diğer
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.