Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
32,5825
EURO
34,7889
IMKB
9.693,000
ALTIN
2.509,460
 
Hava Durumu ANKARA
10 / 21 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
Konkordatoda Suistimal Yarışı
Konkordatoda Suistimal Yarışı
 
Alacaklarına kur spekülasyonu bahanesiyle ödeme yapmak istemeyen şirketlerin konkordato yarışına girmesi suistimallere yol açtı. Vergi mahkemeleri kararıyla borçlarını erteleyen firmaların, özellikle kredi alınan bankalara zarar vereceği dile getiriliyor.
 
21.11.2018 - 10:05

Yaz dönemindeki kur spekülasyonunu bahane ederek, alacaklılarına ödeme yapmak istemeyen şirketlerin başvurduğu konkordato ilanında ‘kantarın topuzu kaçmaya’ başladı. İflas ertelemesi müessesesinin yerine getirilen konkordato uygulamasına başvuran firma sayısı 524’e ulaştı. Vergi mahkemelerinin detaylara bakmadan konkordato talebindeki firmalara önce 3 ay, ardından 2 ay daha, sonra da 24 aya kadar alacaklılarına borçlarını ödememe imkanı tanınmasının piyasalarda en çok kredi alınan bankalara zarar vereceği dile getiriliyor. Son dönemde konkordato, şirketlerin iflastan önce başvurduğu hukuki bir yol olurken, piyasada ise suistimallere açık hale geldi.

BANKADAN KREDİ ÇEKENLER YÖNELİYOR
Bu kapsamda piyasada özellikle bankalardan kredi kullanan firmaların konkordato ilanı yaptıklarına dikkat çekiliyor. Bankaların kendisinden kredi çeken firmaların bu işleme kalkışmasından dolayı ciddi sıkıntı içerisinde olduğu belirtiliyor. Piyasalarda bu nedenle zorda olan birkaç bankanın olduğu konuşulmaya başlandığı dile getiriliyor. Banka yetkilileri ise bankaların kredi verdiği firmanın konkortado ilanı ile karşı karşıya kaldığını belirterek, “Bu firmalardan alamazsa, banka kime nasıl kredi verecek” değerlendirmesi yapıyor.

BORCA 36 AY ERTELEME
Firmanın borçlular karşısında sıkıntıya düşeceği görüşü ile mahkemelerin incelemeyi yeterince yapmadan karar verdikleri iddiası da piyasalarda dolaşıyor. Bu çerçevede mahkemeler önce 3 ay, ardından 2 ay daha, sonra da 24 ay olmak üzere toplam 3 yılı bulan 36 aylık bir dönemde firmanın alacaklılarına ödemelerin durdurulmasının sağlandığı dile getiriliyor. Piyasada kafaları karıştıran uygulamalara örneklerden birinde; bir firmanın 90 milyon lira alacağı, 30 milyon lira da piyasaya olan borcuna rağmen konkordato imkanına kavuşması oldu. Piyasada ise aynı firmanın bankada parasının olduğu, şirketin nakde dönüştüreceği varlıklarının bulunduğu, ancak konkordato ile sorunu çözdüğü konuşuluyor.

MECLİS’İN GÜNDEMİNDE
Konkordato için yeni bir düzenleme Meclis’te görüşülürken, konkordato komiserliği için eğitim veren Yeminli Mali Müşavir, Serbest Muhasebeci Mali Müşavir odaları firmaları konkordato ilan etmede yarışa girmiş durumdalar. Baroların da bu konuda çalıştıkları iddia ediliyor.

Amacı dışına çıkarıldı
Güneydoğu Un Sanayicileri Derneği Başkanı Erhan Özmen, konkordato uygulamasının suistimal edildiğini ifade ederek, bu kararı alan iş insanlarının 1 ay sonra ya da 1 yıl sonra karşılarına ne çıkacağından habersiz olduklarını dile getirdi. Kendisinin üretim ve verimliliği artırmak yerine asla böyle kolay bir yolu seçmeyeceğini söyleyen Özmen, “Bu bizim biraz toplumsal zafiyetimiz. Biz hep kolay yoldan zengin olmak, kolay yoldan lükse ulaşmak isteriz” dedi.

Üzerine kitap bile yazılıyor
Konkordato düzenlemesinin iyi niyetle çıkarıldığını ancak bazı şirketlerin aynı anlayışla yaklaşmadığını belirten Türkiye Genç İş Adamları Konfederasyonu Genel Başkanı Erkan Güral, “2016’da Google’da konkordato kelimesi 66 bin kez aranmış. 2017’de 100 bin, 2018’de 370 bin kez aranmış. Konkordato üzerine kitap bile yazıyorlar artık. Yeni düzenlemenin makamlar tarafından gündeme alınması sevindirici’’ ifadelerini kullandı.

BORÇ ERTELEME TİCARETİ VURDU
İş dünyasında mal satılan firmanın konkordato ilan edip etmeyeceği endişesi doğduğuna dikkat çekiliyor. Bu durumla ilgili Ankara Çukurambar’da bir şirketin geliştirdiği inşaat projesi sonrası konkordato ilan etmesi nedeniyle sadece bir firmaya olan 6 milyon liralık borcunu ödememe kararı aldırması ortalığı karıştırdı. 150 kişilik firma şimdi eleman çıkarmaya hazırlanırken, yetkiler, “Banka firmaya, bilançosundaki ‘tahsili yapılamayan alacaklar’ bölümünde 6 milyon liralık alacak çıkması nedeniyle artık kredi vermiyor” diye durumu özetliyor./yeni şafak



Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


Erdoğan ve Albayrak'a 'Soğan' Yanıtı

Benzin ve Motorine İndirim Geldi

Beyaz Et üreticileri Kepenk Kapatıyor
»  SGK'dan Prim Borçlarına Düzenleme!
»  Aydın Doğan'ın Gözü Hangi Bankada?
»  Faizler Yükselecek İddiası
»  Altında Agresif Yükseliş Beklentisi
»  Kriz BES'İ de Vurdu
»  Patates ve Soğana Yine Zam Geliyor
»  Moody’s’den Moral Bozan Tahmin
»  Kriz İkinciEl Otomobil Pazarını da Vurdu
»  Enerji Bakanından Flaş Açıklama
»  Moody’s’den Türkiye’ye uyarı
»  İş arayan Çoğaldı İşçi Arayan Azaldı
»  Belediyelere dev seçim yatırımı
»  Doğalgaz ve Elektriğe İndirim Gelebilir
»  Fed Faiz Açıklaması Yapıldı!
»  ''Büyük Operasyonu Püskürttük''
»  Marketlere sınır geliyor!
»  İndirim Etiketi Asıp Zam Yaptılar!
»  Kirada Oturanlar Dikkat!
»  Damacana Suya Tavan Fiyat
»  120 AVM Bankalara Geçebilir'
»  Moody's'den 'Vergi İndirimi' Uyarsı
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Cumhurbaşkanlığı Seçimerinde Kim Kazanır?
Recep Tayyip Erdoğan
Kemal Kılıçdaroğlu
Muharrem İnce
Diğer
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.