Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
32,5645
EURO
34,7240
IMKB
9.525,000
ALTIN
2.487,200
 
Hava Durumu ANKARA
12 / 21 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
Kurtarılan Mürettabat O Anları Anlattı
Kurtarılan Mürettabat O Anları Anlattı
 
Gine açıklarında korsanların saldırısına uğrayan geminin mürettebatı anlattı: 7 saat kapıları kırmaya çalıştılar, içeri girer girmez ateş açtılar
 
25.1.2021 - 08:25

Türk mürettebatın görev yaptığı Liberya bayraklı konteyner gemisi ‘Mozart’, önceki gün Nijerya’nın Lagos kentinden Capetown’a giderken 180 mil açıkta korsan saldırısına uğradı. 7 saatin ardından kurtarılan mürettebattan başmühendis Süha Tatlıgül yaşananları, “6-7 saat kapıları kırmaya çalıştılar. İçeri girer girmez ateş açtılar. Azerbaycanlı ikinci mühendisimiz öldü” diye anlattı.

Korsanlar Farman Ismayılov’u öldüdü, üçüncü güverte zabiti Furkan Yaren ile yağcı Bahadır Yeşilalan’ı gemide bırakıp, 15 mürettebatı beraberlerinde götürdü. Başmühendis Süha Tatlıgül ise korsanlardan saklanarak kurtuldu.

TIKLAYIN – Cumhurbaşkanı Erdoğan saldırıya uğrayan geminin kaptanıyla görüştü; kurtulan personeller hakkında bilgi aldı

İstanbul Teknik Üniversitesi Yüksek Denizcilik Okulu 1979 mezunu olan Başmühendis Süha Tatlıgül gemide yaşananları Denizcilik Dergisi’ne anlattı.

“Sabah saat 6’da saldırmaya başladılar. Dümen dairesine saklanıp sac kapıları kapattık. 6-7 saat kapıları kırmaya çalıştılar. 1.5 saat civarında da kesme taşı ile uğraşıp kapıyı kestiler ve içeri girdiler. Ben kapının açılacağını anlayınca halatın arkasındaki menholden (halatın konulduğu rögar) içeri atladım. İki metre falan yüksekliğindeymiş. Kafamı, kolumu vurup yere düştüm. Karanlık bir yerde saklandım. İçeri girer girmez ateş açtılar. Azerbaycanlı ikinci mühendisimiz öldü. Sonra 2.5 saat civarı sessizlik oldu. Dördüncü kaptan ve yağcı dümen dairesine gelip, ‘gittiler’ diye bağırınca dışarı çıktım. Hemen makineyi hazırlayıp yol verdim. Sağlığım iyi. Herkese teşekkür ediyorum.”

"Baş mühendisle ben kaldık, bir de yağcı kaldı onun da karnında şarapnel var"
Korsanların gemiyi söyledikleri rotada götürmesi için geride bıraktıkları 3’ncü Güverte Zabiti Furkan Yaren ise yaşananları şöyle anlattı:

“Kör bir şekilde seyir yapıyorum. Ben de bacağımdan yaralandım. Hiçbir şey çalışmıyor, bir tek radar çalışıyor. Kör topal gidiyorum. Rota verdiler verdikleri rotada götürüyorum gemiyi. Baş mühendisle ben kaldık, bir de yağcı kaldı onun da karnında şarapnel var. İkinci mühendis öldü, 15 kişiyi aldılar ben de götürüyorum gemiyi. Şirketle sürekli haber halindeyiz. Geminin izleme sistemi var, oradan takip ediyorlar.”

"Gemideki vatandaşların durumunun iyi olduğu bilgisi var"
Korsan saldırısından kurtulan 3’üncü Güverte Zabiti Furkan Yaren ve Başmühendis Süha Tatlıgül gemiyi hiçbir elektronik seyir aleti olmadan Nijerya karasularından çıkartıp Gabon’un Gentil Limanı’na götürdü. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu gemide bırakılan 3’ncü Güverte Zabiti (Dördüncü kaptan) Furkan Yaren’le görüşerek gelişmeler hakkında bilgi aldı.

Gemiyi karşılamak için Gentil’e giden Türkiye’nin Gabon Büyükelçisi Nilüfer Erdim Kaygısız, Hürriyet’e yaptığı açıklamada şunları söyledi:

“Dördüncü kaptanla temas halindeyim. Gemideki vatandaşların durumunun iyi olduğu bilgisi var. Gemide bir de Azeri kardeşimizin cenazesi var. Onunla ilgili işlemlerin bir an önce bitirilmesini sağlamaya çalışıyoruz. Gemi, verilen koordinatlarla yanaştı. Limanda Gabonlu yetkililer bize yardımcı olmaya çalışıyor.”

 
Çavuşoğlu: Kaptanın morali iyi, personel de iyi; herhangi yaralanma veya başka bir durum yok
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ise NTV’ye yaptığı açıklamada, “Dördüncü kaptanla görüştüm. Gemi Gabon karasularında. Gabon’dan teknik personel talebinde bulunduk. Vatandaşların kurtarılması için koordineli görüşmeleri sürdürüyoruz. Korsanlar henüz geri dönüş sağlamadılar. Süreci yakından takip ediyoruz. Kaptanın morali iyi, personel de iyi. Herhangi yaralanma veya başka bir durum yok. Vefat eden Azerbaycanlı kardeşimizin naaşı var, onun için de gerekli işlemleri başlatacağız” dedi.



Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


Selvi'ye Göre Kılıçdaroğlu'nun Hedefi!

Sinovac Aşısının İkinci Partisi Geldi

İstifa İddiasına Yalanlama
»  Kartal Devreyi Zirvede Tamamladı
»  Pfizer ve BioNTech Aşısında Kriz!
»  Galatasarat Malatya'da Babel'e Güldü
»  Kadın Cinayetleri İçin Meclis’e Çağrı
»  "Belediyelerin Gelirlerine Göz Diktiler"
»  Belediyelerin Gelirlerine Tırpan
»  Alman Gazetesinden FETÖ Uyarısı
»  Saadet Partisi'nden İttifak Açıklaması
»  Perinçek Partiden Ayrılanları Topa Tuttu
»  Nijeryalı Korsanlar Türk Gemisini Bastı,
»  İYİ Parti'den Erdoğan'a Videolu Yanıt
»  Ak Partili Başkan İstifa Etti İddiası
»  Berhan Şimşek Hakkında Suç Duyurusu
»  Erdoğan'dan Dikkat Çeken Kuralık Mesajı
»  Çoğunluk Parlamenter Sistemden Yana
»  Trabzon Başkent'ten Kayıpsız Döndü 2-1
»  Akşener: Zor Günler Yaşıyoruz
»  FETÖ’nün TSK Yapılanmasına 111 Tutuklama
»  Yerlerde Yatan 200 Asker Corona Oldu
»  Cumhurbaşkanı İrfan Fidan'ı Seçti
»  Bahçeli'den Erken Seçim Açıklaması
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Cumhurbaşkanlığı Seçimerinde Kim Kazanır?
Recep Tayyip Erdoğan
Kemal Kılıçdaroğlu
Muharrem İnce
Diğer
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.