Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
32,5610
EURO
34,9734
IMKB
9.722,000
ALTIN
2.430,430
 
Hava Durumu ANKARA
18 / 27 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
Nargile, Uyuşturucu Oldu
Nargile, Uyuşturucu Oldu
 
Nargilenin zararsız olduğu iddiasının “efsane”den ibaret olduğunu belirten uzmanlar, nargileye uyuşturucu özelliği olan bazı bitkilerin de karıştırıldığını söylüyor.
 
11.4.2017 - 09:51

20’nci Türk Toraks Derneği Kongresi’nin konularından biri de nargile kullanımıydı. Dernek Başkanı Prof. Dr. Ali Fuat Kalyoncu, nargileye tütünle birlikte uyuşturucu özelliği olan bazı bitkilerin (afyon, maraş otu vb.) de karıştırıldığını öne sürdü. Yapılan anketlerde kullanıcıların nargilenin zararsız olduğunu düşündüğünün saptandığını belirten Derneğin Tütün Kontrolü Çalışma Grubu Başkanı Dr. Çağla Uyanusta Küçük, “Aromalı ve meyveli şekilde pazarlanan bu ürünlerin zararsız ya da sigaradan daha az zararlı olduğu imajı yaratılıyor. Ancak gerçek farklı. Nargile dumanındaki zehirli maddeler korkutucu boyutta. Nargiledeki arsenik, nikel, kobalt, krom ve kurşun miktarı, sigara dumanındaki miktarlara göre çok daha yüksek” dedi. Nargile, uyuşturucu oldu

Örneğin, sigara dumanında 34-85 nanogram (ng) kurşun bulunurken, nargilede bu oran 6 bin 870 ng. Sigara dumanında 40-120 ng arsenik varken nargile dumanında bu miktar 165 ng. Bu maddelerin tümü topraktan tütün bitkisine geçen ağır metaller ve hepsi son derece zehirli.

Aromatik tütünlerde bulunan şekerin yanmasıyla ortaya çıkan toksik maddeler ve bunların nikotinle etkileşimi nargilenin bağımlılık yapıcı etkisini arttırıyor. Tütün endüstrisinin özellikle gençleri hedef alarak nargile tütünlerinde şekerli ve aromalı katkı maddeleri kullandığı biliniyor. Amaçları tütünün içimini kolaylaştırarak genç damak zevkine uygun hale getirmek ve yanı sıra bağımlılık yapıcı etkisini arttırmak.

NARGİLE SUYU ZEHİRLERİ TOPLAMIYOR


Hürriyet'ten Mesude Erşan'ın haberine görev Bazı yerlerde nargile dumanının sudan süzüldüğü için zehirli maddelerin suda kaldığı ve nargilenin zararsız ya da daha az zararlı olduğu iddia ediliyor. Dr. Küçük, “Bu aynı filtreli sigaradaki gibi bir kandırmaca. Filtrede sarı bir renk kalıyor. Tüm zehrin orada toplandığı sanılıyor. Suda çözünen 5-10 maddedir. Suda kalmadan içe çekilen daha binlerce madde var” dedi.

HEDEF KADIN TİRYAKİLER

Sağlığa Evet Derneği Başkanı Prof. Dr. Elif Dağlı, üretici firmalarının klasik sigara ile kazanamadıkları kadınları nargileyle çekmeyi hedeflediklerini söyledi. Halen kadınlar arasında en yüksek sigara içme oranlarının Avrupa’da görüldüğünü belirten Prof. Dr. Dağlı, “Örneğin Suudi Arabistan, Pakistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Ürdün, Cezayir ve Fas kadınlarının erkeklerden daha fazla nargile tükettiyor” dedi.

ÇOCUKLAR DA İÇİYOR

Göğüs hastalıkları uzmanı Prof. Dr. Füsun Yıldız da batı ülkelerinde de nargile kullanımının arttığına dikkat çekerek, şunları söyledi: “Türkiye’de 13-15 yaş arası çocuklar arasında 2003-2012 yılları arasında sigara dışı tütün ürünleri kullanımı yüzde 88 oranında arttı. Küresel Gençlik Araştırması’nın yapıldığı 100 bölgenin 34’ünde nargile kullanımında artış saptandı.”

MARPUCU DA HASTALIK SAÇIYOR

Küresel Yetişkin Tütün Araştırmasına göre Türkiye’de nargile içen 15-24 yaş grubu gençlerin yüzde 67’si kafelerde ulaşıyor. Nargile kafelerinin yarısından azının tütün satma ruhsatı bulunuyor. Nargile ayrıca hepatit, tüberküloz, herpes gibi çok çeşitli bulaşıcı hastalığın yayılmasına neden oluyor. Ortak kullanımda “sipsi” tabir edilen değiştirilebilir ağızlıklar kullanılarak hijyen sağlanmaya çalışılsa da gerçekte bir hastalık bulaşma riski azalmıyor. Çünkü onlarca kişinin nefes alıp vermesinden dolayı marpucun içinde ve duvarlarında bir mikrop ve bakteri tabakası oluşuyor. Solunum yoluyla bir kişiden diğerine geçiyor.



Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


Canan Karatay Yine Uyardı

Acı biberle tavuğu birlikte yerseniz...

Turşu Suyu Mucizesi
»  Doğum Sonrası Depresyona Dikkat!
»   Mafya o Arıların Peşine Düştü
»  Arılar neden ölüyor?
»  Peri balı,Anzer Balını Solladı
»  Ekmekte Ziraiİlaç Tartışması!
»  Üç aylar ne zaman başlayacak?
»  Ehliyet Alacaklar Dikkat!
»  GYY'den Kitap-Dergi Editörlüğüne!
»  Karatay'dan Kepek Ekmeği ve Bal Uyarısı
»  Whatsapp Yeni Güncelleme
»  İlk Görüşte Aşk Yokmuş!
»  Almanların En Çok Sevdiği Fast Food!
»  Pilav Yerken Arsenik Yüklenmeyin!
»  Canan Karatay'dan Şeker Uyarısı
»  Facebook'tan çok işe yarayacak güncellem
»  Severek Evlendiler,20 yıl Konuşmadılar!
»  Karaciğer Yağlanmasına Dikkat!
»  Palm Yağı Gerçeği
»  Uçakta Kadınlara Özel Koltuk Dönemi
»  Sarımsak Kokusu Nasıl Giderilir?
»  Kışın Zayıflamak Daha Kolay
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Ekrem İmamoğlu CHP Genel Başkanı Olmalı mı?
Evet
Hayır
İlgilenmiyorum
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.