Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
32,3721
EURO
34,9916
IMKB
9,097
ALTIN
2.326,010
 
Hava Durumu ANKARA
12 / 21 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
SETA’nın medya raporuna büyük tepki
SETA’nın medya raporuna büyük tepki
 
SETA Vakfı'nın hazırladığı 'Uluslararası medya kuruluşlarının Türkiye uzantıları' adlı raporunda yer alan ifadelere gazeteciler ve gazetecilik örgütleri tarafından tepki geldi.
 
7.7.2019 - 00:01

Merkezi Ankara’da bulunan ve kendisini kar amacı gütmeyen düşünce kuruluşu olarak tanıtan SETA Vakfı’nın hazırladığı raporda gazetecilerin yaptıkları haberler ve bunlarla ilgili yorumlara yer verildi.

Gazetecilerin paylaştıkları sosyal medya gönderileri ve çalıştıkları uluslararası medya kuruluşlarının isimleri kullanılarak hazırlanan rapora gazetecilerden tepki yağdı.

“FİŞLEME BELGESİ”

Çağdaş Gazeteciler Derneği’nin (ÇGD) tepkisinde SETA’nın raporu için ‘fişleme belgesi’ ifadesi kullanıldı.

ÇGD’den yapılan açıklama şöyle;

“Gazetecilerin, gazetecilik yapmalarına dahi tahammül edemeyen, tüm gazetecileri belli kalıpta görmeyi hedef edinen, gazetecileri toplumun bir kesimine hedef göstermekten çekinmeyen SETA’nın fişleme belgesi, tarihimizde kara lekelerden biri olarak anılacaktır.

Türkiye’nin yeni ‘medya andıcı’ olarak gördüğümüz bu fişleme belgesini hazırlayan zihniyeti kınıyor, tüm meslektaşlarımızı basın ve kişisel özgürlüklerimize yapılan bu saldırıya karşı durmaya ve hukuki haklarını kullanmaya davet ediyoruz.”

“HEDEF GÖSTERDİĞİ VE FİŞLEDİĞİ AÇIKTIR”

Güneydoğu Gazeteciler Cemiyeti’nin SETA’ya tepkisi ise”Raporun satır aralarında meslektaşlarımıza yönelik olumsuz algı yaratılmaya çalışıldığı, yabancı medya kuruluşlarında çalışan gazetecilerin isim isim, çalıştıkları kurumlar, yaşadıkları yerler de açıkça belirtilerek, hedef gösterildiği ve fişlendiği açıktır” şeklinde oldu.

Cemiyet tarafından yapılan açıklamada şu ifadeler yer aldı;

Kamuoyuna…

Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı’nca (SETA) 6 Temmuz 2019 günü ‘Uluslararası Medya Kuruluşlarının Türkiye Uzantıları’ adı altında bir rapor yayımlanmıştır. SETA’nın “rapor” adı altında yayımladığı ve “andıç” belgesini anımsatan bu belge ile bir çok yayın kuruluşu ve meslektaşımız açıkça fişlenmiş, hedef gösterilmiştir. Bu raporla neyin amaçlandığı izaha muhtaç bir durumdur. Raporun satır aralarında meslektaşlarımıza yönelik olumsuz algı yaratılmaya çalışıldığı, yabancı medya kuruluşlarında çalışan gazetecilerin isim isim, çalıştıkları kurumlar, yaşadıkları yerler de açıkça belirtilerek, hedef gösterildiği ve fişlendiği açıktır.

Meslektaşlarımız hakkında etik sınırların dışında, herhangi bir araştırmaya dayanmayan, tamamen sosyal medya hesaplarından alınan ekran görüntüleri ile niyet okuma yöntemiyle hazırlanan bu belge, bir zamanların internet andıcı belgesini anımsatmaktadır.

Daha fazla düşünce özgürlüğü için yargı reformlarının konuşulduğu bir dönemde bu rapor Türkiye demokrasisine, basın ve ifade özgürlüğüne ağır bir darbe niteliğindedir.

Araştırma Vakfı iddiasında olan SETA’nın, gazetecileri fişlemek yerine bu kadar nitelikli gazetecinin neden yabancı medya kurumlarında çalışmak zorunda kaldıklarını veya yabancı medyanın okunma ve izlenme düzeyinin neden bu kadar yüksek olduğunu araştırmasının, toplumumuza daha faydalı olacağını düşünmekteyiz.

Güneydoğu Gazeteciler Cemiyeti olarak; aralarında üyelerimizin de bulunduğu meslektaşlarımız hakkında olumsuz algı yaratan; aralarında TRT'nin de bulunduğu bazı basın kuruluşları hükümete muhalif ve hatta meslektaşlarımızı bazı odaklara hedef göstermekten başka bir maksadı olmayan bu raporun
geri çekilmesi ve raporda ismi geçen gazetecilerden özür dilenmesi gerektiğini düşünmekteyiz.

Belgede ismi geçen meslektaşlarımızın karşılaşacağı herhangi bir olumsuzluğun tüm sorumluluğunun, arkadaşlarımızı fişleyen ve hedef gösteren SETA Vakfı’nda olacağını kamuoyunun bilgilerine sunarız. GÜNEYDOĞU GAZETECİLER CEMİYETİ



Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


Milliyet'yen Hürriyet'e Yazar Transferi

Altan kardeşler ve IIıcak Hakkında Karar

Hürriyet Gazetesi'nde Bomba Ayrılık!
»  beIN Sports 705 Milyon Zarar Etmiş!
»  Okan Konuralp'in Acı Günü
»  Dilipak: Evet, AK Parti’yi Eleştiriyorum
»  Öcalan Röportajına Suç Duyurusu
»  Bahçeli'den Fehmi Koru'ya Sert Sözler
»  A Haber‘den Erkan Tan'a 2 ay İzin!
»  Demirören Pes Etti İddiası
»  Fatih Portakal'dan Davutoğlu Yırumu
»  Independent Türkçe'de Deprem!
»  Dünya Gazetesi'nde Flaş Değişiklik
»  Demirören Medya'da İşten Çıkarma
»  Halk TV'de Özlem Akarsu Çelik'e Şok
»  "Erkan Tan'dan Erdoğan da Rahatsız"
»  Fikret Bila'nın Yeni Adresi Belli Oldu
»  Dilipak: Kartlar Yeniden Karılacak
»  Cem Küçük'ten Olay Yazı
»  MHP'nin Gazetesini Kriz Vurdu!
»  Bahçeli Nagehan Alçı'yı Topa Tuttu!
»  İmamoğlu CNN İnternatonal'da
»  Ahmet Hakan'dan Uçak Açıklaması
»  Ahmet Hakan Erdoğan’ın Uçağına Biniyor
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Cumhurbaşkanlığı Seçimerinde Kim Kazanır?
Recep Tayyip Erdoğan
Kemal Kılıçdaroğlu
Muharrem İnce
Diğer
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.