Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
32,3397
EURO
35,1065
IMKB
8,875
ALTIN
2.239,900
 
Hava Durumu ANKARA
4 / 13 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
Suudilerin Hain ‘Türkiye’ Planı
Suudilerin Hain ‘Türkiye’ Planı
 
Ortadoğu haberlerine yer veren İngiltere merkezli Middle East Eye internet sitesi, Suudi Arabistan Yönetimi'nin Türkiye'yi alaşağı etmek için hazırladığı iddia edilen 'stratejik planı' ele geçirdi. Buna göre; Riyad, Türkiye'yi hedef alan uygulamalara başladı. Ankara Yönetimi ise her şeyin farkında...
 
6.8.2019 - 09:51

David Hearst ve Ragıp Soylu imzası taşıyan habere göre; Riyad Yönetimi, Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman’ın gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın Suudi Arabistan İstanbul Başkonsolosluğu’nda öldürülmesinin ardından Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’a karşı ‘çok sabırlı’ davrandığına karar vermesiyle birlikte Türkiye’ye karşı koymak için hazırlanan ‘stratejik planı’ yürürlüğe koymaya başladı.

Planın Suudi Arabistan’ın müttefiki Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) tarafından açık ve gizli kaynaklı istihbaratlar baz alınarak hazırlanan gizli bir raporda ayrıntılandırıldığı öne sürüldü. İstihbarat raporu, BAE hükümeti ve güvenlik servislerine yakın olan düşünce kuruluşu Emirates Policy Center (Emirlik Politika Merkezi) tarafından yazılan aylık yayınlardan biri.

İddiaya göre; “Suudi Arabistan Üzerine Aylık Rapor, Sayı 24, Mayıs 2019” başlıklı rapor, sınırlı şekilde dolaşıma sokuldu ve BAE liderliği için hazırlandı. Düşünce kuruluşunun internet sitesinde bulunmayan raporun bir kopyası Middle East Eye tarafından ele geçirildi.

TALİMATLAR MAYISTA VERİLDİ

Haberde, Riyad’da mayıs ayında Türkiye hükümetine karşı koymak üzere hazırlanan ‘stratejik planı’nın yürürlüğe koyulması için talimatların verildiği yazıldı. Plan, Erdoğan Yönetimi’ne baskı yapmak, onu zayıflatmak ve iç meselelerle meşgul olmasını sağlamak üzere mümkün olan tüm araçların kullanılmasını hedefliyor.

Riyad Yönetimi’nin amacı Erdoğan’ın ve Türkiye’nin bölgesel etkisini sınırlandırmak. Raporda şu ifadeler dikkat çekiyor:

“Krallık Türk ekonomisini hedef almaya, Türkiye’deki Suudi yatırımını kademeli olarak sonlandırmaya, Türkiye’yi ziyaret eden Suudi turistleri alternatif destinasyonlar yaratarak kademeli şekilde azaltmaya, Türk mallarının ithalatını azaltmaya ve en önemlisi İslami konularda Türkiye’nin bölgesel etkisini azaltmaya yönelik baskıya başlayacak.”

İPE SAPA GELMEZ İDDİALAR

Rapora göre; Krallık’ın fiili lideri Muhammed bin Selman, Türkiye’ye karşı koyma kararını Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın ülkenin İstanbul’daki Başkonsolosluğu’nda Suudi ajanları tarafından öldürülmesinin ardından verdi.

Erdoğan’ın Krallık’ı, bilhassa da Veliaht Prens’i karalama kampanyasında çok ileri gittiğinin savunulduğu raporda, Türkiye’nin suikasta ilişkin Suudi Arabistan soruşturmasına destek için “spesifik ve dürüst” bilgi sağlamadığı, bunun yerine medyaya Krallık’ın imajını bozmayı ve Veliaht Prens’in saygınlığını yok etmeyi amaçlayan dezenformansyon sızdırdığı iddia edildi.

İLK İŞARETLER GELDİ

Emirlikler Politika Merkezi’nin hazırladığı raporda belirtilen operasyonun ilk emarelerinin geçen hafta geldiği belirtildi.

Suudi yetkililer, tekstil ürünleri ve kimyasal taşıyan 80 Türk kamyonunun Duba Limanı’ndan ülkeye girişini engelledi.

Middle East Eye sitesine gizlilik kaydıyla konuşan bir Türk yetkiliye göre; Türkiye’de üretilen meyve ve sebzeleri içeren 300 konteyner da Cidde Limanı’nda tutuluyor.

Türkiye Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından yayınlanan resmi rakamlara göre; Türkiye’ye 2019’un ilk altı ayında gelen turist sayısı geçen yılın aynı dönemine göre 276 binden 234 bine düşerek yüzde 15 azaldı.

FARKLI MESAJLAR DA İLETİLDİ

Haberde perde arkasından Ankara’ya farklı mesajların gönderilmeye başlandığı da yazıldı. Raporda Suudi liderliğinin Erdoğan ile ilişkileri kestiğine yönelik bir işaret olarak, Kral Selman’ın Mekke’deki İslam İşbirliği Teşkilatı zirvesine resmi davet gönderilmemesi yolunda danışma komitesinden gelen tavsiyeyi ‘tereddütsüz’ onaylaması gösterildi.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın adı, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ve Katar Emiri Şeyh Temim ile birlikte zirveden çıkarılanlar listesine eklendi.

ANKARA YÖNETİMİ FARKINDA

Türk hükümetinin Suudi Veliaht Prens’in ilişkileri kesme yolundaki girişimlerinin farkında olduğu ve karşılık vermek için doğrudan Kral Selman’la iletişime geçtiği öğrenildi.

Konuya ilişkin bilgi sahibi üst düzey bir kaynak, “Kaşıkçı vakasındaki duruşu nedeniyle Türkiye’yi cezalandırma yönündeki Suudi stratejisinin varlığı şaşırtıcı değil. Yaptıklarının farkındayız. Suudi destekli sosyal medya hesapları ve Suudi devlet medyasında faaliyetlerini görebilirsiniz” dedi.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, perşembe günü Suudi limanlarında bekleyen Türk ihraç ürünleri problemine dikkat çekmek için Suudi Kralı Selman’a telefon açtı.

Gizlilik kaydıyla konuşan bir diğer Türk yetkili de Erdoğan ile Selman arasındaki görüşmenin samimi olduğunu ve Suriye ile Filistin gibi bölgesel gelişmelere odaklandığını söyledi.

Görüşmede Erdoğan’ın Kral Selman ve Veliaht Prens Muhammed de dahil olmak üzere Kraliyet Ailesi’ni Türkiye’ye davet ettiği öğrenildi./sözcü



Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


"Kurban Derilerini TBMM'ye Bağışlayalım"

Komunist Başkanın Borç İsyanı

Yeniçağ Yazarından Bomba İddia
»   Çift Maaş Skandalları Bitmiyor!
»  CHP'den Doğa Hakları İzleme Kurulu
»  Kamu Çalışanlarına Bayram Müjdesi
»  Kazdağları'nda 'Su ve Vicdan' Buluması
»  Suriye'den İblid Açıklaması
»  Milli Kütüphane Kaldırıldı!
»  İmamoğlu: Şehre Moral Geldi
»  Bakanıdan Hastanesine Özel Genelge!
»  Erken Seçim Var mı?
»  İYİ Parti'de Yeni Dönem
»  2023 Kadrosu İçin Düğmeye Basıldı
»  Erdoğan'dan Dikkat Çeken Ziyaret!
»  Akşener: Koltuk uğruna Takla Atmadık
»  Kılıçdaroğlu:Geginlikten Kavgadan Bıktık
»  "Tüm Mazlumlara Kol Kanat Gerdik"
»  Livaneli’den Unesco'ya Mektup
»  İmamoğlu'ndan 3 Yeni Atama
»  Akşener'den Bahçeli'ye Yanıt
»  'Bahçeli Erimeyi Durdurmaya Çalışıyor'
»  19 ilde FETÖ Operasyonu!
»  Emine Erdoğan'dan "Salda Gölü" Paylaşımı
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Cumhurbaşkanlığı Seçimerinde Kim Kazanır?
Recep Tayyip Erdoğan
Kemal Kılıçdaroğlu
Muharrem İnce
Diğer
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.