Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
32,5289
EURO
34,9441
IMKB
9.717,000
ALTIN
2.438,860
 
Hava Durumu ANKARA
15 / 27 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
Terör Örgütünün Tecavüz Dehşeti
Terör Örgütünün Tecavüz Dehşeti
 
Afganistan'ın Türkmenistan ile sınırında DEAŞ'in güçlü olduğu Cavazcan eyaletine bağlı Darzab bölgesinden kaçanların sayısı binleri bulurken, kadınlara karşı işlenen cinsel suçlar da ortaya çıkmaya başladı. Fakat kadınların suçlanacakları endişesiyle kendilerine yapılanları anlatmaktan çekinmesi, ihlallerin boyutlarının tam olarak görülmesini engelliyor.
 
31.7.2018 - 08:46

Yakınlarda bu bölgeden kaçan üç çocuk annesi Zarife, bölgedeki DEAŞ liderinin köye gelerek, kocasının ona para vermeyi vaadettiğini öne sürüp, para istediği günü Reuters'a anlattı: "Paramız olmadığını, para bulabilirsek ona göndereceğimizi söyledim. Ama kabul etmedi. Kocamı bırakıp onun adamlarından biriyle evlenmem ve onlarla gitmem gerektiğini söyledi.

"Ben bunu kabul etmeyince, adamları çocuklarımı yan odaya götürdü, bu da benim başıma silah dayadı. Onunla gitmezsem beni oracıkta öldüreceğini, evimi alacağını söyledi. Sonra da bana yapabileceği her şeyi yaptı."

Afganistan'daki savaşın gayet kanlı ölçütleriyle bile bakıldığında, kendisine karşı gördüğü insanların kafalarını kesen, onları patlayıcıların üzerine oturtarak öldüren DEAŞ, zulüm konusunda rakipsiz bir kötü şöhrete sahip.

Kadınlar anlatmaya utanıyor


BBC Türkçe'nin haberine göre, Irak ve Suriye'deki DEAŞ bölgelerinin ana yaygın olarak uygulandığı bilinen zorla evlendirme ve tecavüz olayları Afganistan'da çok daha az dillendiriliyor.

DEAŞ'in Afganistan'da 2014 yılında ilk kez ismini duyurduğu eyalet olan doğudaki Nangarhar ve güneydeki Zabul'dan bazı vakalar bildiriliyor ama kültürel olarak çok derine yerleşmiş tabular kadınların cinsel taciz ve tecavüzü bildirmesini neredeyse imkansız hale getiriyor. Bu nedenle olayların boyutlarını belirlemek de çok güçleşiyor.

Cihatçı grup, Zarife'nin yaşadığı Türkmenistan sınırına yakın Cavazcan bölgesinde etkinliğini giderek artırıyor. Kaçakçılık yollarını kullanıyor ve hem yerli halktan hem de yabancı savaşçılardan yeni katılımlarla büyüyerek ABD destekli Afgan güçleriyle ve Taliban ile sık sık çatışmalara giriyor.

Zarife uğradığı saldırıdan sonra Cavazcan'ın güneyindeki Darzab bölgesindeki evini terketmek zorunda kalmış ve bölgenin yönetim merkezi Şebergan'a sığınmış.

"Köyde kocamın komşularımın yüzüne bakamayacağım için tehlikelere rağmen terkettim" diyor.

10 ay süren zulüm

Darzab'dan kaçarak Şebergan'a sığınan bir başka kadın ise Samira. Samira, DEAŞ'cıların bir gün evi basıp 14 yaşındaki kız kardeşini komutana aldıklarını anlatıyor. Zarife gibi o da tanınmaktan korktuğu için tam adını kullanmıyor.

"Kızkardeşimle kendisi de evlenmedi başkasını da evlendirmedi ama ona tecavüz etti. Askerleri de kızkardeşime tecavüz ettiler. Hatta köyün DEAŞ'lı muhtarı da kızkardeşime tecavüz etti" diye sürdürüyor.

"Kızkardeşim DEAŞ'la 10 ay geçirdi ama 10 ay sonra kaçmayı başardı. Şimdi bizimle. Fakat utancından kimseye yaşadıklarını anlatamıyor."

DEAŞ denetimindeki Darzab'dan son aylarda binlerce kişi kaçarken Samira ve Zarife'ninkine benzer hikayeler de daha sıklıkla duyulmaya başladı.

Afganistan'daki Taliban hareketinin sözcüsü Zabihullah Mücahid "DEAŞ, Darzab'da ağza alınamayacak kadar korkunç şeyler yaptı" diyor ve sürdürüyor: "DEAŞ hiç bir kurala göre davranmıyor."


DEAŞ'ın Afganistan'da bilinen bir sözcüsü yok. Fakat anlatılanlar Taliban gibi Afganistan hükümetinin yetkilileri tarafından da doğrulanıyor.

2015'te Suriye'de DEAŞ "uleması" tarafından kaleme alınan kadın esirlerin cinsel amaçlarla "kullanılmasının" kurallarını düzenleyen bir rehber ele geçirilmişti.

Afganistan Savunma Bakanlığı'nın sözcüsü Muhammed Radmaniş, "Bu, kültürümüze ve geleneklerimize tamamen aykırı" diyor ve cinsel kölelik ve tecavüz vakalarının yaşandığı tek DEAŞ denetimindeki bölgenin Darzab olmadığını söylüyor.

Darzab'dan kaçmış bir başka kadın olan Kamile, "DEAŞ bizim bölgemize geldiğinde herkes neden geldiklerini biliyordu" diyor. Yaşadığı bölgedeki üç genç kadın DEAŞ tarafından kaçırılmış:

"Kız çocukları ya da kadınları evlerinden alıp götürüyorlar. Önce onlarla evlenmemiz gerektiğini söylüyorlar. Ama sonra birçok adam kadınlara saldırıyor ve tecavüz ediyor".

 



Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


LGS Sonuçlarına Tepkiler Büyüyor

LGS Yerleştirme Sonuçları Açıklandı

Hastanelerde Jandarmalı Dönem!
»  Demirören AVM'de gizlenen ölüm
»  Yüzyılın En Büyük 'Kanlı' Ay Tutulması
»  Kanlı Ay Tutulmasına Dikkat
»  Berna Laçin Hapis İstemi İçin Ne dedi?
»  O Ülkelerde Etek Altı Çeken yandı!
»  Adalar Motorunda Kaptan Dehşeti
»  Parkta Tacizciye Meydan Dayağı!
»  "Efsane Dekan" Yaşamını Yitirdi
»  Belçika'dan Şok Eden Cinsellik Kararı
»  Ankara'da trans kadın cinayeti
»  Usta oyuncudan üzücü haber
»  Komşusu genç Kıza Dehşeti Yaşattı
»  "Kahveme ilaç atıp paramı çaldılar"
»  Tokat'ta Bakkallar Kepenk Kapattı
»  O Provakatör Gözaltına Alındı
»  Aydın Nazilli'de Pompalı Katliam
»  Başkent'te Tüm ParklaraGüvenlik Kamerası
»  Sineklerin Isırmasının 7 Nedeni?
»  Süper Loto'dan bir Kişiye 27 Milyon TL
»   Bayram İkramiyesi Ne Zaman Ödenecek?
»  Sihirbaz Aref'i Yılan Soktu
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Ekrem İmamoğlu CHP Genel Başkanı Olmalı mı?
Evet
Hayır
İlgilenmiyorum
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.