Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
32,3377
EURO
35,1323
IMKB
9,080
ALTIN
2.305,740
 
Hava Durumu ANKARA
8 / 21 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
Trump'tan Golan İşgaline Onay
Trump tan Golan İşgaline Onay
 
ABD Başkanı Donald Trump'ın işgal altındaki Golan Tepeleri üzerinde İsrail'in egemenliğini ABD'nin resmen tanıdığını ilan eden başkanlık kararını imzaladı.
 
25.3.2019 - 22:01

Beyaz Saray'da bir araya gelen Trump ile İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, İsrail'in Gazze'yi hedef alan saldırıları ve Golan Tepeleri konusunda canlı yayında açıklamalarda bulundu.

ABD'nin "İsrail'in kendini koruma hakkını koruyacağını" vurgulayan Trump, "Gelecekteki muhtemel bir barış anlaşması, İsrail'in kendini Suriye'den, İran'dan ve diğer bölgesel tehditlerden koruma ihtiyacını göz önünde bulundurmalı." ifadesini kullandı.

Trump, İsrail'in Gazze'yi hedef alan saldırılarının "kendini savunma" anlamında haklı olduğunu savundu ve Netanyahu'ya bu konuda tam destek verdiklerini söyledi.

"İsrail sizden daha iyi bir dost görmemiştir"
Daha sonra söz alan Netanyahu ise Trump'a birçok kez teşekkür ettiği konuşmasında, "İsrail sizden daha iyi bir dost görmemiştir." yorumunu yaptı.

Netanyahu, Trump'ın İsrail konusunda bugüne kadar verdiği sözleri tuttuğunu, Golan Tepeleri konusundaki son adımının ise "tarihi bir adım" olduğunu ifade etti.

Binyamin Netanyahu, Golan Tepeleri konusundaki yaklaşımlarını, "İki savaşı kazandıktan sonra bugüne kadar yaklaşık yarım yüzyıl boyunca askeri zaferimizin diplomatik bir zafere dönüşmesini beklemek zorunda kaldık." sözleriyle dile getirdi.

Ortak basın toplantısının ardından Trump, "Golan Tepeleri üzerinde İsrail'in egemenliğini ABD'nin resmen tanıdığını" ilan eden başkanlık kararına imza attı.

Türkiye'den ilk tepki
Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, ABD'nin bir kez daha uluslararası hukuku yok saydığını, bu kararın, İsrail'in ilhakını asla meşrulaştırmayacağını söyledi. Çavuşoğlu, "Biz bu imzaya karşıyız, bu karara karşıyız. Bunu kabul etmemiz mümkün değil. Türkiye, bu konuda sonuna kadar gereğini yapacaktır, uluslararası camiayla bir hareket edecektir çünkü tek taraflı atılan bu adımları desteklemiyoruz, doğru bulmuyoruz, kabul etmiyoruz. BM dahil her platformda ne gerekiyorsa yapacağız. Bugün Suriye rejimiyle ilişkilerimizin bu boyutta olması, böyle bir kararı (ABD'nin Golan Tepeleri kararı) kabul etmemizi gerektirmez. Tam tersi Türkiye Cumhuriyeti, her zaman ilkeli tutum sergilemiştir. Buralar Suriye'nin ve Suriye halkının topraklarıdır. Bu imza İsrail'in işgalini meşrulaştırmaz. Öyle görüyoruz ki Trump'ın bu imzası güya şu anda seçim öncesinde zor durumda olan Netanyahu'ya adeta bir seçim hediyesidir. Yolsuzlukla sorgulanan ve hukuk önünde hesap veren Netanyahu'ya bu sözde hediyenin bir faydası olmaz" dedi.

AKP Sözcüsü: Trump'ın attığı o imza gayrimeşru bir karardır
AKP Sözcü Ömer Çelik de, "Orası (Golan Tepeleri) İsrail toprağı değildir. Orası Suriye toprağıdır, o toprak Suriyelilerin toprağıdır. Bu kararı bir kere daha yanlış bulduğumuzu ve kararlılığımızı herkese duyurmak istiyoruz. Hiçbir zaman bu kararı tanımayacağız, tanınmaması yönünde de elimizden gelen gayreti hep beraber göstereceğiz. Türkiye olarak sonuna kadar bu kararın karşısında olacağımızdan kimse kuşku duymasın. Başkan Trump'ın attığı o imza gayrimeşru bir karardır" ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanlığı'ndan açıklama
Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "ABD’nin Golan Tepeleri kararı ve aynı saatlerde İsrail’in Gazze’yi bombalaması, barış karşıtı çatışmacı zihniyetin yeni bir tezahürüdür.  Kim tarafından desteklenirse desteklensin, işgal ve savaş politikaları gayr-ı meşrudur ve gayr-ı insanidir" dedi.

Filistin'den tepki: Meşru değildir
Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas “Filistin’in Kudüs üzerindeki egemenliğine ya da herhangi bir Arap toprağına dokunan hiçbir karar meşru değildir" derken Hamas Lideri İsmail Heniyye, “Golan Tepeleri, Suriye topraklarının bölünmez bir parçası olarak kalmaya devam edecektir” açıklamasında bulundu.

"Suriye'nin egemenliğine ve toprak bütünlüğüne saldırı"
Suriye Dışişleri Bakanlığı, Trump'ın kararına tepki gösterdi. Suriye devlet haber ajansı SANA'nın aktardığına göre, Suriye Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada Trump'ın kararı, "Suriye'nin egemenliğine ve toprak bütünlüğüne açık bir saldırı" olarak nitelendirildi.

AB: İsrail'in egemenliğini tanımıyoruz
Avrupa Birliği (AB), "Tutumumuz değişmedi. Golan Tepeleri dahil İsrail'in 1967'den beri işgalinde olan topraklar üzerindeki egemenliğini tanımıyoruz" açıklamasında bulundu.

İngiltere: İsrail'in ilhakını tanımadık ve tanımayı da planlamıyoruz
İngiltere, “Golan Tepelerini İsrail işgali altındaki toprak olarak görüyoruz. İsrail'in 1981'deki ilhakını tanımadık ve tanımayı da planlamıyoruz" açıklamasında bulundu.

Rusya: Orta Doğu'daki gerginliği artırabilir
Rusya Dışişleri Bakanlığı da, "Uluslararası hukuka aykırı bu karar Orta Doğu'daki gerginliği artırabilir. BMGK kararlarını yok sayan bu tür adımlar sadece durumu daha da kötüleştirir" açıklamasını yaptı.

BM'den açıklama
Birleşmiş Milletler'den konuya ilişkin yapılan açıklamada "Golan Tepeleri'nin statüsü değişmedi ve BM'nin Golan politikası, Güvenlik Konseyinin ilgili kararlarında belirtiliyor" denildi.



Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


Erdoğan'dan Millilere: Nazar Değmesin...

Milliler Moldova'yı Fena Dağıttı 4-0

CHP:Provkasyon İstihbaratı Aldık
»  Sofuoğlu,560 Bin TL'lik Saatini ÇaldırdI
»  May'dan Dünyayı Sarsacak Açıklama
»  Adana Merkezli 33 ilde FETÖ Operasyonu!
»  Özhaseki: Kürtlerin Oylarına Talibim...
»  Şamil Tayyar: Kararsızlar Anahtar
»  Yavaş’tan Erdoğan’a Hızlı Yanıt
»  Flaş..Erdoğan: Ankara Belirsizlik İçinde
»  Kati Piri'den Kızdıracak Sözler
»  Kastamonu'dan Acı Haber
»  İsrail Televizyonundan Flaş İddia
»  Mansur Yavaş'tan Hologram Miting
»  Ankara’daki Dev Mitinge Kaç Kişi Katıldı
»  Kılçdaroğlu: Hiç Kimse Bizi Yıldıramaz.
»  "Ankara'yı Ele Geçiremeyeceksiniz”
»  Bahçeli: Erdoğan'la Kankayız
»  Bahçeli’den Yavaş’a: Gereği Yapılacak
»  Eski Vekil Yazlığında Ölü Bulundu
»  51 Bin Subay ve Astsubayda FETÖ İzi!
»  İkibin 500 Kadın Polis Alınacak
»  "Gelinen Nokta Soğan Kuyruğu"
»  Akşener ve Kılıçdaroğlu Hesabını Verecek
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Ekrem İmamoğlu CHP Genel Başkanı Olmalı mı?
Evet
Hayır
İlgilenmiyorum
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.