Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
32,5441
EURO
34,9160
IMKB
9.722,000
ALTIN
2.423,500
 
Hava Durumu ANKARA
20 / 27 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
Uysal'dan Döviz Kuru Açıklaması
Uysal dan Döviz Kuru Açıklaması
 
Doların hemen her gün rekor kırdığı bu dönemde Merkez Bankası Başkanı Murat Uysal, daha önce de söylediği gibi "Döviz kurunun seviyesi ile ilgili bir hedefimiz yok." açıklamasında bulundu.
 
28.10.2020 - 11:52

 2020 yıl sonu enflasyon tahmini yüzde 8.9'dan yüzde 12.1'e yükseltildi.Merkez Bankası Başkanı Murat Uysal 2020 yılının son enflasyon raporu toplantısında konuştu. Merkez, yıl sonu enflasyon tahminini yüzde 8.9’dan yüzde 12.1’e yükseltti. Başkan Uysal döviz kuru ilgili sorulan bir soruya, “Döviz kurunun seviyesi ile ilgili bir hedefimiz yok.” yanıtını verdi.

Merkez Bankası Başkanı Murat Uysal’ın açıklamalarında satır başları şöyle:

Enflasyon raporunun yeni hali genel değerlendirme ekonomik görünüm ve orta vadeli öngörülerden oluşuyor.

Küresel faaliyette normalleşme adımlarıyla kısmi toparlanma sinyalleri gözlenmekle beraber salgının seyrine ve ekonomi politikalarının etkilerine ilişkin belirsizlikler devam ediyor.

Gelişmiş ülkelerde zayıf büyüme görünümü düşük seyreden enflasyon doğrultusunda genişleyici parasal ve mali, duruşlarını sürdürüyor ancak gelişmekte olan ülkelere yönelen portföy akımları zayıf ve dalgalı bir seyir izliyor. Yüksek belirsizlik ortamı fonların gelişmekte olan ülkelere yönelmesini engelliyor.

Döviz kuru oynaklığı son dönemde artarken salgın dönemine özgü politikalardaki normalleşme adımlarıyla kredi büyümesi üçüncü çeyrek sonunda önemli ölçüde yavaşladı.

Türkiye’nin risk primi dalgalı ve yüksek seyrediyor. Finansal koşullarda belirgin bir sıkılaşma sağlandı. 3. çeyrekte iktisadi faaliyet V tipi belirgin bir toparlanma kaydetti.

Mal ihracatındaki güçlü toparlanmaya karşın hizmet gelirlerindeki düşüş ithalattaki yükselişle cari işlemler açığı arttı.

2020 yılı sonunda muhtemelen pozitif büyüme göreceğiz. İktisadi faaliyetteki güçlü toparlanma iş gücü piyasasına yansımaya başlamakla birlikte istihdam salgın öncesi seviyelerin altında seyrediyor.


Çekirdek göstergeler 3. çeyrekte enflasyon eğiliminin temel mal grubu kaynaklı olarak yükseldiğine işaret ediyor. Gıda enflasyonunda yüksek seyir devam ediyor. Enflasyon beklentilerini kontrol altına almak ve enflasyondaki düşüş sürecini yeniden tesisi etmek amacıyla para politikası ve likidite yönetimi kapsamında sıkılaştırıcı adımlar atıldı.

ENFLASYON TAHMİNİ YÜKSELDİ
Uysal enflasyonun 2020 yıl sonunda yüzde 12,1 olarak gerçekleşeceği, 2021 yıl sonunda yüzde 9,4'e geriledikten sonra orta vadede yüzde 5 düzeyinde istikrar kazanacağının tahmin edildiğini söyledi. Bir önceki  beklenti bu yıl için yüzde 8,9, gelecek yıl için yüzde 6,2 seviyesinde bulunuyordu.

Uysal “Enflasyonun, yüzde 70 olasılıkla, 2020 yılı sonunda yüzde 11,1 ile yüzde 13,1 aralığında (orta noktası yüzde 12,1), 2021 yılı  sonunda yüzde 7,1 ile yüzde 11,7 aralığında (orta noktası yüzde 9,4) gerçekleşeceği öngörülmektedir.” dedi.

Gıda enflasyonu tahmini 2020 için yüzde 10.5’ten yüzde 13.5’e yükseltildi.

SORU-CEVAP
SORU: Son faiz kararı bir çerçeve değişikliği midir? Önümüzdeki dönemde faiz koridoru asıl politika aracı mı olacaktır?

CEVAP: Son toplantımızda ek bir sıkılaşma adımı daha attık. Bildiğiniz gibi salgının seyrine iç ve dışa talebe yönelik belirsizlikler devam ediyor. Risk iştahına bağlı piyasa oynaklıkları devam etti. Son attığımız adımla birlikte sıkılaştırmayı güçlendirmiş olduk. Ağırlıklı ortalama fonlama faizinde 500 puanlık bir artış sağlandı. Piyasa faizlerinde güçlü bir yükseliş oldu. Kredilerde bir yavaşlama gördük. Eylül ayında ise politika faiziyle sıkılaştırmayı sürdürdük. Piyasa fonlamasında gecelik borç verme ve geleneksel ihalelere başvurduk. Sadeleşmeden kalıcı bir uzaklaşma değil simetrik koridor korunuyor ama tek sefere yönelik geç likidite ile borç vermeye bir ayarlama yapıldı bu para politikasında esneklik konusunda kolaylık sağlayacaktır.

SORU: Kurdaki yükselişi öngörebiliyor muydunuz? Bir ara toplantı söz konusu olur mu?

CEVAP: Döviz kurundaki hareketler birçok faktörden etkileniyor. Merkez Bankası finansal istikrar ve fiyat istikrarı açsından konuya yaklaşıyor. Döviz kurunun seviyesi ile ilgili bir hedefimiz yok. Önümüzdeki dönemde para politikası ve fiyat istikrarının sonucunu görmeye ve beklentiler oluşmaya başladığında kurun normalleşmeye başladığını görebiliriz.

Ciddi sıkılaştırma politikası yürüttük bunun etkilerini kısmen gördük hala da sıkılaştırma eğilimimiz devam ediyor. Enflasyonu iyileştirmeye yönelik gerekli olduğunda tüm farklı kanallardan politika faizi de dahil olmak üzere gerekli adımları atabiliriz. Burada kendimizi sınırlamıyoruz.

Olağanüstü bir dönemden geçtiğimiz için zaman zaman Merkez Bankası’nın kredibilitesi, güveni veya enflasyon hedefleri ile ilgili tartışmalar yaşanabilir. Biz para politikasındaki sıkı duruşumuzu devam ettirerek zaman içinde güven artırma sürecinde olacağız. İletişimi daha fazla yapmayı düşünüyoruz.

 



Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


Kur Artışı Mutfağı Fena Vurdu

Gram Altın 500 TL'yi Gördü

Babacan’dan Boykot Tepkisi
»  Çiftçilerin Dolar İsyanı!
»  Kısa Çalışma Ödeneği 2 Ay Daha uuatıldı.
»  Dolar Haftaya Hızlı Başladı
»  Bankalarda 217 MilyonTL Unutuldu
»  Sosyal Yardım Destek Ödemeleri Başladı
»  Ve Çalışan Devlet Eliyle Köleleştirildi!
»  Goldman Sachs'tan Yıl Sonu Faiz Tahmini
»  2021'de Tam Gaz Özelleşme Planı
»  Merkez Bankası Faizi Değiştirmedi
»  Değerli Konut Vergisi Geri Geldi
»  Buğday, Arpa ve Mısır İthalatına Teşvik
»  Bütçede Emekli,İşçi,Memur,Esnaf Unutuldu
»  İşte Gerçek Enflasyon
»  Torba Yasada Kıdem Sürprizi
»  Hangi Borçlar Taksitlendirilecek?
»  Torba Yasada Şirketlere Vergi Güzelliği
»  Kısa Çalışma Ödeneği İçin Yeni Düzenleme
»  Bütçe Açığı Eylül’de Patladı
»  Çin'den Toparlanma Rekoru
»  Emlak Alım Satımında Yeni Dönem
»  İstanbul'da Ekmeğe Sessiz Zam
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Cumhurbaşkanlığı Seçimerinde Kim Kazanır?
Recep Tayyip Erdoğan
Kemal Kılıçdaroğlu
Muharrem İnce
Diğer
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.