Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
32,3768
EURO
35,0120
IMKB
9,080
ALTIN
2.324,140
 
Hava Durumu ANKARA
13 / 20 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
Yaptırımlar Doları Etkilemedi
Yaptırımlar Doları Etkilemedi
 
Dolar/TL ABD'den uzun süredir beklenen yaptırımların dün açıklanması ardından sınırlı bir düşüş gösterirken piyasalarda yarın Merkez Bankası Başkan Naci Ağbal tarafından açıklanacak para ve kur politikası metni ve bugünkü veri gündemi takip edilecek.
 
15.12.2020 - 08:21

ABD yaptırımları doları etkilemedi! Piyasalarda son durum…
Dolar/TL ABD'den uzun süredir beklenen yaptırımların dün açıklanması ardından sınırlı bir düşüş gösterirken piyasalarda yarın Merkez Bankası Başkan Naci Ağbal tarafından açıklanacak para ve kur politikası metni ve bugünkü veri gündemi takip edilecek.

ABD yaptırımları doları etkilemedi! Piyasalarda son durum…
ABD Ankara’nın 2019 yılında satın aldığı Rus yapımı S-400 hava savunma sistemi nedeniyle Türkiye’nin savunma sanayisini hedef alan ve uzun süredir beklenen yaptırımlarını dün akşam açıkladı.

Yaptırımlara göre SSB’nin ABD’li finans kuruluşlarından aldığı krediler sınırlanacak, Demir ve üç SSB yetkilisine vize sınırlaması getirilecek ve mal varlıkları dondurulacak.

DOLAR
7.8575
(%0.15)
EURO
9.5513
(%0.16)
ALTIN
464.779
(%0.66)
İlk defa bir NATO ülkesine karşı uygulanan CAATSA yaptırımlarının Avrupa savunma tedarik zincirinde içinde bulunan Türk savunma şirketlerine ne etkisi olacağı ise henüz bilinmiyor.

German Marshall Fund’ın Ankara ofisi direktörü Özgür Ünlühisarcıklı, “Türk savunma sektörü bir süre baskı altında kalacaktır… İkincil yaptırımlar türü bir etki olsa da olmasa da yaptırımların üçüncü ülkelere ilişkileri yavaşlatıcı etkisi olacaktır” dedi.

Ancak Ünlühisarcıklı yaptırımların Türk ekonomisi geneline etkisinin sınırlı olacağın, uzun süredir beklenen yaptırımların yarattığı “belirsizliğin ortadan kalkmasının son derece olumlu” olduğunu ifade etti.

ABD’nin Türkiye’ye yönelik bir çok yaptırım arasından kuvvetli olanları mı daha zayıf olanları mı seçeceği belirsizdi. Bu endişe ile dolar/TL geçen hafta 8’in üzerine çıkmıştı. ABD’nin açıkladığı yaptırımların Türkiye’nin makro dengesine belirgin bir etkisinin olmayacağının anlaşılmasıyla dolar/TL dün 7.8275’e kadar geriledi.

'BELİRSİZLİK ORTADAN KALKTI'
Bir bankanın Hazine masası işlemcisi, 'Yaptırım söylemleri geniş bantta bir dalgalanma getirdi. Dün ABD'nin açıkladığı yaptırımlar kısa vade açısından piyasa açısından olumlu diyebiliriz. Önemli bir belirsizlik ortadan kalktı. ABD'nin 12 seçenek arasından seçtiği yaptırımlar ekonomiyi belirgin etkileyecek önemde değil. Piyasa etkisine baktığımızda olumlu bir fiyatlama var ancak bu da sınırlı düzeyde' dedi ve ekledi: 'TL'deki tepkinin sınırlı kalmasındaki ana neden önümüzdeki dönemde İran altın ticareti gibi konularda anlaşmazlıkların sürmesi halinde yeni yaptırımların gündeme gelebileceği endişesi. Benzer şekilde AB'nin de ilk çeyrek sonuna kadar benzer bir süreçte olabileceğini açıklaması da bir başka endişe' dedi.
 


Avrupa Birliği liderleri, geçen hafta gerçekleştirilen zirvede Türkiye’nin Yunanistan ve Güney Kıbrıs Rum Kesimi’yle enerji arama konusunda yaşadığı anlaşmazlıktan dolayı bazı Türk şahıslara kısıtlı yaptırım getirme konusunda anlaşırken, daha ciddi adımları ise Mart ayına kadar ertelediler. /sözcü



Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


Benzin ve Motorine Zam

Eylül Ayı İşsizlik Rakamları Açıklandı

BDDK, Covid-19 Tedbirlerini 6 Ay Uzattı
»  Akaryakıtta ‘Gizli’ Zam
»  Altın Yatırımcısını Üzdü
»  Volkswagen Niye Türkiye'yi Seçmedi?
»  Kasım Ayı Enflasyon Rakamları Açıklandı
»  Normnalleşme Desteği Uzatıldı
»  Moody's'ten Kritik Değerlendirme
»  İşte Katar’ın Borsaİstanbul İçin Ödediği
»  BDDK'dan Önemli Karar
»  TÜİK. Türkiye 3. Çeyrekte 6,7 Büyüdü
»  Vergi Harc ve Cezalarda Yeni Dönem
»  Altın fiyatlarında Kan Kaybı Sürüyor
»  Ağbal'dan Toparlanma Mesajı
»  Bankalara 'Zorunlu'Karşılıkta Yeni Karar
»  Benzinden Sonra Motorine de Zam
»  Merkez Bankası'ndan Yeni Swap Kararı
»  Binlerce Kişiye Emeklilik Müjdesi
»  Benzin'e 37 Kuruş Zam Geliyor
»  Dolar ve Euro Yine Yükselişe Geçti
»  Kısa Çalışma Ödeneğinde Yeni Dönem
»  Bakan Elvan'dan Mekez Bankası Açıklaması
»  Flaş...Başkan Değişti,Faiz Yükseldi
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Ekrem İmamoğlu CHP Genel Başkanı Olmalı mı?
Evet
Hayır
İlgilenmiyorum
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.