Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
32,5004
EURO
34,6901
IMKB
9.693,000
ALTIN
2.496,860
 
Hava Durumu ANKARA
8 / 21 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
“İmar Barışı ile daha da geriye gittik”
“İmar Barışı ile daha da geriye gittik”
 
Veli Göçer’e karşı mağdurları savunan Türkiye Barolar Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Avukat Filiz Saraç, depremin 19. yıldönümünde Odatv’ye değerlendirmelerde bulundu.
 
18.8.2018 - 00:02

17 Ağustos 1999 tarihindeki 7.4 büyüklüğündeki depremde Yalova’nın Çınarcık İlçesi’nde inşa ettiği konutların yıkılması sonucu 195 kişinin ölümünden sorumlu tutularak 18 yıl 9 ay hapis cezasına çarptırılan müteahhit Veli Göçer, sadece 7,5 yıl hapiste kaldıktan sonra 2011'de tahliye olmuştu. Veli Göçer, yeniden inşaat işine girdi.

Veli Göçer’e karşı mağdurları savunan Türkiye Barolar Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Avukat Filiz Saraç, depremin 19. yıldönümünde Odatv’ye değerlendirmelerde bulundu.

“AYNI ACILARIN YAŞANMAMASI İÇİN…”

Avukat Filiz Saraç, “Aynı acıların yaşanmaması için Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin afetler karşısında devletin sorumluluğunu vurgulayan ve Türkiye aleyhine hak ihlali kararı ile sonuçlanan iki önemli kararındaki tespitler önem arzetmektedir” diyerek şu iki karara dikkat çekti: 

“Bu kararlardan ilki 28 Nisan1993 tarihinde yaşanan Hekimbaşı çöplüğünün patlaması ile meydana gelen olayda 39 kişinin yaşamını yitirdiği ÖNERYILDIZ X TÜRKİYE davasına ilişkin karardır. Ülkemizde; kaçak yapılaşmanın hükümetler tarafından teşvik edildiğini, bireylerin beklentiye sokulduğunu; bu politikanın hatalı ve bireylerin yaşam hakkının ihlaline varan sonuçların sorumlusu olduğunu vurgulamıştır. Ayrıca kamu görevlilerinin kusuru olan olaylarda olayın yeterince soruşturulmadığını, sorumluların gereken şekilde yargılanmadığını ve nihayetinde büyük zararlar doğsa da verilen cezaların görevi ihmalden ibaret oluşunu anlaşılmaz bulmuştur.

İkinci karar; 17 Kasım 2015 tarihli 17 Ağustos depremi ile ilgilidir. Vekili olduğum ÖZELX TÜRKİYE davasıdır. AİHM tarafından verilen ihlal kararında aşağıdaki tespitlere yer verilmiştir:

Ayakkabılar Kaçırılmayacak Fırsatlarla Trendyol’da!
En Şık Ayakkabılar
‘...Mahkeme, Sözleşme’nin 2. maddesinin, devlete yalnızca, kasten ölüme sebebiyet verilmesini engelleme zorunluluğu getirmediğini, aynı zamanda, kendi yargı yetkisi altında bulunan kişilerin hayatını korumaya yönelik gerekli tüm tedbirleri alma yükümlülüğü de getirdiğini hatırlatmaktadır. Mahkeme, bu yükümlülüğün, yaşam hakkını söz konusu edecek nitelikte, kamuya özgü olan ya da olmayan her türlü faaliyet bağlamında geçerli olduğu şeklinde yorumlanması gerekse bile, yaşam hakkının doğal bir afet ile tehdit edilmesi durumunda da geçerli olduğunu hatırlatmaktadır…”

“İMAR BARIŞI İLE DAHA DA GERİYE GİTTİK”

“17 Ağustos depreminden 19 yıl sonra İmar Barışı olarak adlandırılan esasen imar affı olan bir düzenleme mayıs ayında yürürlüğe girdi” hatırlatmasında bulunan Avukat Filiz Saraç, İmar Barışı’nı ise 17 Ağustos depremi üzerinden şöyle eleştirdi:

“Söz konusu düzenlemeye bakıldığında; 31.12.2017 tarihinden önce yapılmış ruhsatsız veya ruhsat ve eklerine aykırı yapıları kapsadığı; bu tür yapılara verilecek Yapı Kayıt Belgesinin yapının yeniden yapılmasına veya kentsel dönüşüm uygulamasına kadar geçerli olduğu; yapının depreme dayanıklılığı hususunun malikin sorumluluğunda olduğu görülmektedir.

Bu durumda 17 Ağustos depreminin 19. yılında bahsi geçen İmar Barışı denilen Yasa ile yukarıdaki afetlere karşı eksikliklerimiz olarak tespit edilen hususların düzeltilmesi bir yana daha da geriye gidildiğini görmekteyiz.”

“BU TÜR YAPILARIN DOĞA İLE DE BARIŞMASI ANLAMINA GELMEYECEKTİR”

Avukat Filiz Saraç, değerlendirmesini şu sözlerle sonlandırdı:

“Ülkemizin kaçak yapılaşmayı teşvik eden, bireyleri imar affı yasa beklentilerine sokan, afet riski taşıyan binaların artmasına ilişkin devlet politikalarını terk etmesi gerekirken, ülkemiz için bu yönü ile AİHM tarafından hak ihlali kararları verilmişken, 17 Ağustos depreminden 19 yıl sonra 2018 yılında yeniden imar barışı adı ile çıkan imar affı, afet risklerine karşı alınacak tedbirler yönünden kaygı vericidir.

İmar affı ile Devletin ruhsatsız ya da ruhsata aykırı yapılarla barışması, bu tür yapıların doğa ile de barışması anlamına gelmeyecektir.”

Odatv.com



Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


Mahkemeden Rahip Burunson'a Bir Red Daha

AK Parti'den Belediyelere Dolar Çağrısı

Adıyaman'da 4 Şehit
»  Deşifre Olmamak için 'Fettoş' Demiş
»  Trump'tan Bir Türkiye Tweet'i Daha!
»  Olay Yaratacak MHP ve İYİ Parti İddiası!
»  "Yüreğiniz Varsa Beni Gönderin
»  İYİ Parti'de İstifalar Sürüyor
»  PKK'da Tecavüz İtirafı
»  TSK'dan Sincar’a hava operasyonu
»  MHP'li Vekil İPhone'unu Sattı...
»  Katar Emiri:Kardeşlerimizin Yanındayız
»  TSK'ya 4 Yeni Komando Tugayı
»  Tahliyeler Çipras'ı Sevindirdi
»  Esad YPG ile Yeniden Masaya Oturdu
»  CNN'den Trump'a Türkiye uyarısı
»  Tutuklu Yunan Askerler Hakkında Karar
»  13 İl'de Fetö Operasyonu
»  "Trump'ın Kararı Gayrimeşru"
»  ABD'nin Elektronik Ürünlerine Boykot
»  THY'den Flaş ABD Kararı
»  Kılıçdaroğlu:Koltuk Sevdam Yok Ama...
»  CHP'de Tüzük Kurultayı Masada
»  Abdullah Gül: TrumpKüresel Tehlike
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Ekrem İmamoğlu CHP Genel Başkanı Olmalı mı?
Evet
Hayır
İlgilenmiyorum
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.