Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
32,5023
EURO
34,5755
IMKB
9.548,000
ALTIN
2.486,330
 
Hava Durumu ANKARA
11 / 26 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
Asker, 2 bin TL Maaşla aşçı alıyor!
 Cahit Saraçoğlu 23 Eylül 2014 Salı  
Hükümet sözleşmeli erbaş ve er kanunu ile Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) terörle mücadelede profesyonel orduya geçişin altyapısını düzenledi. Genelkurmay Başkanlığı da kanun kapsamında alınacak personelin ‘kritik ve uygun yerde istihdamı’ şartını getirdi. Buna karşın Hava ve Deniz Kuvvetleri kanun kapsamında terzi, kasap, aşçı, foto yardımcısı, araç lastikçisi, tören eri, muhafız eri ve berber gibi mesleklerden alım yapıyor. 7 yıl görev yapacak personelin maaşları ise görev yaptıkları bölgeye göre 1.750-2.250 arasında değişecek.
 
KANUN PROFESYONELLİĞİ AMAÇLIYOR
 
TSK’nın profesyonel orduya geçişteki ilk çalışmaları uzman erbaş istihdamı ile 1989 yılında hayata geçirilmişti. Ancak, uzman erbaşlardan 30 yaşını geçtikten sonra verim alınamaması üzerine 2011 yılında “Sözleşmeli Erbaş ve Er Kanunu” çıkarılmıştı. Sözleşmeli Erbaş ve Er Kanunu’nun Genel Gerekçesinde de zaten “Uzman erbaşlar, komando, tank şoförü, silah sistem operatörü gibi teknik bilgi ve beceri ile fiziksel nitelik gerektiren görev kadrolarında istihdam edilmektedir. Ancak, 20 yıldan fazla süredir elde edilen tecrübeler, uzman erbaşların 30 yaşını geçtikten sonra özellikle fiziki güç gerektiren görevlerde arzu edilen verimi sağlayamadığını göstermiştir” deniliyor. Gerekçede ayrıca, Genelkurmayca alınacak personelin ‘kritik ve uygun yerde istihdam edilmesi’ şartına yer veriliyor.
 
BUNLAR NEREDE KRİTİK GÖREV YAPACAK
 
Uzman er ve erbaş düzenlemesinde ‘komando, tank şoförü, silah sistem operatörü’ gibi muharip alanda nitelikli eleman ihtiyacına yer verilmesine karşın, sözleşmeli erbaş ve er düzenlemesinin terzi, kasap, aşçı, tören eri, berber gibi mesleklerden doldurulması ayrıca da neredeyse 3 asgari ücrete yakın ücretin verilecek olması eleştiriliyor. Bu kapsamda hava ve deniz kuvvetlerinin almayı duyurduğu terzi, berber, kasap, aşçı gibi meslekler ile ‘tören eri, muhafız eri, araç lastikçisi, araç döşemecisi’ gibi meslekleri icra eden kişilerin ‘kritik ve uygun istihdam yeri neresi olacak’ eleştirileri getiriliyor.
 
SAHİL GÜVENLİK KOMUTANLIĞI IZGARACI İSTİYOR
 
Bu arada, Sahil Güvenlik Komutanlığı da görev yeri ‘yüzer gemi’ olmak üzere aşçı ve terzi alımı yapacağını duyuruyor. Komutanlığın ilanında aşçının görevi ile ilgili olarak “Askerlik hizmetini Kuvvet Komutanlığına bakılmaksızın Aşçı, Fırıncı, Aşçıbaşı, Aşçı Yardımcısı, Soğuk Mezeci, Izgaracı, Dönerci, Pastacı, Pideci sınıf/branş/ihtisasta yapmış veya yapıyor olmak” şartı bulunması dikkat çekiyor.
 
MEMUR OLABİLECEKLER
 
Alınacak sözleşmeli erbaş ve erin maaşları da çalıştığı görev bölgesine ve kuvvet komutanlığına göre 1.750-2.250 lira arasında değişiyor. Askerlik hizmetinden emeklilik yok, ancak kanunda memuriyete geçiş şansı var. Sözleşmeli erbaş ve er olarak en az 7 hizmet yılını doldurarak ayrılanlardan nitelik belgesi olumlu olanlar, ilgili mevzuatlarındaki şartları taşımaları kaydıyla kamu kurum ve kuruluşlarının boş kadro ve pozisyonlarına Millî Savunma Bakanlığı ve Devlet Personel Başkanlığının belirleyeceği usul ve esaslar çerçevesinde atanabilecek.
 
TERZİ, BERBER, KANTİNLER ÖZEL İŞLETMEYE KİRALANMALI
 
“Emir altındaki erlere ve subaylara berber, aşçı şeklinde hizmet veren er ve erbaşların olmaması için mi böyle bir alım yapılıyor” sorumuza ise yetkililer, “Geçen yıl Temmuz ayında kantin ve orduevleri gibi yerlerde terzi, berber, kasap, aşçı gibi hizmet yerlerinin kiraya verilmesi ve özel sektör işletmeciliğin önünün açılması düzenlemesi getirildi. O yerlerin kiraya verilmesi konusunda yetki verildi” değerlendirmesi yapıyor.
 
UZMAN ERBAŞLIĞIN DA İÇİ BOŞALTILMIŞTI
 
Öte yandan 1989 yılında başlatılan uzman erbaşlığın da profesyonel askerliğe geçiş amacıyla çıkarıldığını hatırlatan bürokratlar, “Ancak o düzenlemenin de içi boşaltıldı. Sonra uzman erbaşlığın profesyonel orduya geçişi karşılayamayacağı gerekçesiyle sözleşmeli er ve erbaş düzenlemesi getirildi. Bu bakış açısıyla profesyonel orduya geçişi yine gerçekleşmeyecek” tespiti yapıyor.
 
EYLÜL İTİBARİYLE 3462 SÖZLEŞMELİ VAR
 
Öte yandan Genelkurmay Başkanlığı’nca Eylül 2014 ayı personel mevcutları da açıklandı. Yapılan açıklamada sözleşmeli er sayısı 3 bin 462 olarak belirtildi. 2014 yılında Kara Kuvvetleri Komutanlığı ile birlikte Deniz, Hava ve Sahil Güvenlik Komutanlığı da Sözleşmeli er alımı için ilan vermişlerdi. Açıklanan personel sayılarında Sahil Güvenlik Komutanlığında görev yapan Sözleşmeli Er olmadığı görülüyor.
 
KUVVET KOMUTANLIKLARINDA DUYURU HALİ
 
Deniz Kuvvetleri Komutanlığı
 
Kuvvet komutanlıklarının internet sitesinde ihtiyaç olan personelin dağılımı da yer alıyor. Bu kapsamda Deniz Kuvvetleri Komutanlığında ilan da meslekler şöyle tanımlanıyor:
Berber: Gemilerde ve kara birliklerinde görevlendirilir. Tüm personelin ve erbaş/erlerin saç tıraşını yapar. Berber hanenin temizliğinden ve malzemelerin bakım/tutumundan sorumludur. Terzi: Gemilerde ve kara birliklerinde görevlendirilir. Personelin ve erbaş/erlerin terzi işlerini yapar. Terzihanenin bakım tutumum ve temizliğinden sorumludur. Ayrıca terzihane kayıtlarını tutar.
Şoför: Askerlik hizmetini Kuvvet Komutanlıklarında sınıf/branş/ihtisaslarına bakılmaksızın yapmış veya yapıyor olmak ve “B,C,D veya E” sınıfı ehliyeti bulunmak.
 
Sahil Güvenlik Komutanlığı
 
Aşçı: Askerlik hizmetini Kuvvet Komutanlığına bakılmaksızın Aşçı, Fırıncı, Aşçıbaşı, Aşçı Yardımcısı, Soğuk Mezeci, Izgaracı, Dönerci, Pastacı, Pideci sınıf/branş/ihtisasta yapmış veya yapıyor olmak.
 
Hava Kuvvetleri Komutanlığı
 
Hava Kuvvetleri Komutanlığı’nın muharip sınıf dışında alacağı sözleşmeli erbaş ve erler şunlar:
 
Sıra No
İHTİSAS/BRANŞ
Sıra No
İHTİSAS/BRANŞ
1
Foto Yardımcısı
15
Silah mühimmat bakım yardımcısı
2
İstihkam Eri (Marangoz, kaynakçı, sıvacı, boyacı, elektrikçi, sıhhi tesisatçı, kaloriferci vb)
16
İnşaat makineleri operatör yardımcısı
3
Araç sürücüsü (Ağır vasıta Dahil)
17
İnşaat makineleri bakım yardımcısı
4
Araç bakım yardımcısı
18
Grup elektrojen yardımcısı
5
Araç elektrik donanımcısı
19
Uçuş hatları destek eri (uçak kırım kurtarma/bariyer operatör yardımcısı vb)
6
Araç kaportacısı/boyacı
20
Soğutma-havalandırmacı
7
Araç döşemecisi
21
Yangın söndürme ve kurtarma yardımcısı
8
Araç lastikçisi
22
Tören eri
9
İaşe hizmetleri (aşçı, kasap vb)
23
Muhafız eri
10
Terzi
24
Askeri inzibat eri
11
Berber/Kuaför
25
Askeri inzibat çavuşu
12
Genel destek hizmetleri
26
Hafif silah bakım yardımcısı
13
Hava savunma erbaş/er
27
Sağlık hizmetleri yardımcısı
14
MEBS cihazları bakım yardımcısı
 
 
 
Esen kalın...
Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 3  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu yazı henüz yorumlanmamış...


 Yazarın Diğer Yazıları
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Ekrem İmamoğlu CHP Genel Başkanı Olmalı mı?
Evet
Hayır
İlgilenmiyorum
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.