Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
32,3462
EURO
35,1024
IMKB
9,080
ALTIN
2.309,340
 
Hava Durumu ANKARA
8 / 21 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
Yabancıya Konut Satışı İhracat Sayılacak
 Cahit Saraçoğlu 24 Ağustos 2018 Cuma  

 Hükümet, TBMM’nin eylül ayında açılmasıyla birlikte yabancıya konut ve işyeri satışlarının döviz kuru üzerinden olmasını ve ihracat sayılmasını içeren bir düzenlemeyi getirmeye hazırlanıyor. Konu gayrimenkul sektörünün üç çatı derneği İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER), Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği (KONUTDER) ile Gayrimenkul ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) tarafından Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak ve Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’la ele alındı. Her iki bakanın da prensipte olumlu baktığı öğrenildi.

 Türkiye, 15 Temmuz 2016’daki hain darbe girişimini atlatmasının ardından, son iki yılda yabancılar için hem turizm bölgesi, hem de konut ve işyeri edinimleri konusunda önemli bir destinasyon merkezi olmaya başladı.

 SAĞLIK SEKTÖRÜNDE İHRACAT SAYILIYOR

 Gayrimenkul sektörünün üç çatı örgütünün de uzun bir süredir sektörün sorunlarının çözümü konusunda kapsamlı çalışma içerisinde olduğu biliniyor. Bu çerçevede Türkiye’de sağlık hizmeti alan yabancıların bu hizmetlerinin döviz getirici kalem olmasından dolayı ihracat sayılmasının benzeri gibi, yabancıya konut ve işyeri satışlarının da yabancı para birimi ile olması ve ihracat sayılması üzerinde duruluyor.

 BAKANLAR PRENSİPTE OLUMLU

 Konuyla ilgili geçtiğimiz haftalarda üç dernek başkanının Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak ve Çevre, Şehircilik Bakanı Murat Kurum’la da görüştükleri öğrenildi. Her iki bakana yabancıya konut satışının ihracat kalemi arasına alınmasına ilişkin düzenlemenin öneminin anlatıldığı bakanların da prensipte olumlu baktığı dile getirildi.

 KONUT SATIŞLARI HER YIL ARTIYOR

 Yabancıların Türkiye’ye olan ilgisinin her geçen gün arttığı, hem turist olarak gelişlerindeki rakamlarda, hem de konut ve işyeri alımlarındaki rekor seviyedeki artışlarda görülüyor. Bu kapsamda 2017 yılının ocak-temmuz döneminde yabancılar tarafından 11 bin 321 olan toplam konut ve işyeri alımı, yüzde 30’luk artışla bu yılın aynı dönemlerinde 14 bin 674 adete çıktı.

 DARBE AYINDA BIÇAK GİBİ KESİLDİ

 2017 yılı tamamında yabancıların satın aldığı konut ve işyeri sayısı 22 bin 234 adet oldu. Yabancılara satılan konut ve işyeri satışları 2014 yılında ise 18 bin 959, 2015 yılında 22 bin 830’a çıkarken, 2016 yılı tamamında 18 bin 189 adede gerilemişti. Dikkat çeken bir nokta ise 2016 yılında yaşanan 15 Temmuz hain darbe girişiminde yabancıların konut ve işyeri alımının aniden bin 44 adede gerilemesi oldu. Ancak darbenin bastırılması ile birlikte yabancıların güvenlerinin devam ettiği ve takip eden aylarda yeniden aylık bazda 1500-1773 adet arasında satın almaların olduğu görüldü.

 AVANTAJLARI NE OLACAK?

 Düzenlemenin hayata geçirilmesiyle birlikte ihracat yapan firmaların bankalar üzerinden Merkez Bankası’nın ihracatçılara kullandırdığı reeskont kredilerinden inşaat sektörünün de yararlanması gündeme gelecek. Bilindiği üzere, reeskont kredilerine hali hazırda sadece mal ihraç edenler değil, ‘döviz kazandırıcı’ hizmet sağlayanlar da erişiyor. Yine yabancıya yapılan satışların ihracat sayılması ile birlikte KDV iadesi imkanı da sağlanacak. Yabancıya satış işlemlerinde resim ve harç istisnası da oluşacak.

 REESKONT SİSTEMİ NASIL ÇALIŞIYOR?

 Kriz için alınan bir önlem olan ihracat reeskont sistemi özetle şöyle çalışıyor; bu kapsama giren şirketler üç imzalı döviz cinsi ticari senetlerini, bankalar üzerinden Merkez Bankası’na ıskonto ettiriyor. Merkez Bankası faizini peşin keserek, döviz cinsi bu senetlerin karşılığını TL olarak ödüyor. Böylece piyasaya TL sürüyor. Senetlerin vadesinde (en fazla 240 gün), firmalar senette yazan döviz miktarını yine bankalar aracılığı ile Merkez Bankası’na geri ödüyor.

İhracatçı firmalara bankalar üzerinden reeskont kredisi programı 2008 küresel krizi sırasında 500 milyon dolarla uygulama sokulmuştu. 2009-2010 yıllarında birer milyar dolar olarak kullandırılmıştı. 2011 yılında 2 milyar dolara yaklaşan reeskont kredilerinin tutarı 2012 yılında 8 milyar dolara daha sonraki yıllarda 12 milyar dolara çıkmıştı.

Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu yazı henüz yorumlanmamış...


 Yazarın Diğer Yazıları
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Ekrem İmamoğlu CHP Genel Başkanı Olmalı mı?
Evet
Hayır
İlgilenmiyorum
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.