TED Ankara Koleji'nde düzenlenen söyleşiye katılan Alpogan, öğrencilerin 'AİHM'in Abdullah Öcalan'ın yeniden yargılanması isterse ne yapılacak?' sorusuna "(böyle bir karar çıkarsa neler yapılabilir?) diye çalışma başlattık. Karar çıkınca gereken yapılır" şeklinde cevap verdi. Alpogan'a bazı ülkelerin Türkiye'ye yönelik 'ılımlı İslam' tanımlamaları da hatırlatıldı. MGK Genel Sekreteri "bunlar yakıştırma ve kabul edilemez" dedi.
Yunanistan ile Türkiye arasındaki sorunlara ilişkin bir soru üzerine Alpogan, iki ülke ilişkilerinde 1999 yılından itibaren çok şeylerin değiştiğini belirterek, "Ege'de Yunanistan ile sorun mu var, sorunlar mı var, onun üzerinde anlaşamıyoruz'' dedi.
Alpogan, sorunların arasında 'karasuları, kıta sahanlığı, hava sahası' gibi konuların yer aldığını belirterek, 1999'dan bu yana iyi giden dostluğa rağmen bu sorunların da yaşandığına dikkat çekti.
Türkiye'yi karalamak için uydurulmuş iddialar"
Ermeni soykırımı iddialarına ilişkin değerlendirmesinin sorulması üzerine de Alpogan, soykırım yapıldığı iddia ediliyorsa, bunu ispatlamanın karşı tarafa düşeceğini kaydetti. Bazı parlamentoların, kendilerini tarihçi yerine koyup Osmanlı Devleti'nin soykırım yaptığına yönelik kararlar aldığını anımsatan Alpogan, buna örnek olarak Polonya Parlamentosu'nun aldığı kararı gösterdi. Alpogan, bir öğrencinin Kıbrıs sorununun nasıl çözüleceğine yönelik sorusunu yanıtlarken de sorunun çözümü için Türkiye'nin yapacağı herhangi bir şey kalmadığını söyledi.
Annan Planı'nın KKTC'nin destek vermesine rağmen referandumda kabul edilmediğini hatırlatan Alpogan, sorunun çözümünün sadece Türkiye ile olmayacağını, karşı tarafın da masaya çağrılması gerektiğini kaydetti.
''Tango yapmak için iki kişi gerekir'' diyen Alpogan, Türk tarafının pistte tek başına tango yapmak zorunda bırakıldığını söyledi.
AİHM'in atağını CHP gündeme getirdi
Ankara, 12 nisanda 'AİHM'nin Abdullah Öcalan'ın yeniden yargılanmasına dönük bir karar almak üzere bulunduğu' yönündeki haberle çalkalandı.
Partisinin grup toplantısında konuşan CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) Abdullah Öcalan'ın yeniden yargılanması için karar aldığını açıkladı.
Öcalan'ın yeni bir siyaset aşamasına geldiğini belirten Baykal, "yeni planı Türkiye, Irak ve Suriye'deki Kürtleri tek çatı altında toplayan bir devlet oluşturmak" diye konuştu.
Abdullah Öcalan'ın yeniden yargılanabilmesi için Meclis'in bu konudaki yasal engelleri kaldırması gerekiyor. Tartışmalar kapsamında görüşünü açıklayan Yargıtay Cumhuriyet Başsavcı vekili Ömer Faruk Emin Ağaoğlu, "anayasa hükmü varken yeniden yargılama reddedilemez" diyor. Yargıdan Öcalan için böyle bir karar çıkarsa, "yargıyı eleştirmeyin" diye de şimdiden uyarıyor.
AB'ye uyum çerçevesinde çıkarılan ve AİHM kararına göre yeniden yargılama hakkı veren yasa, 2003 sonrası için geçerli. Ama bir de yine AB'ye uyum çerçevesinde anayasanın 90'ıncı maddesinde yapılan değişiklik var.
Burada uluslararası anlaşmaların iç hukukun üstünde olduğu yazılı ve Türkiye AİHM kararlarını taraf olduğu anlaşmalar gereği tanıyor. İşte bu çelişkili durum hem siyasi çevrelerce hem de hukuki alanda değerlendiriliyor.(CNNTURK)