KAFFED Başkanı Yaşar Aslankaya, Suriyeli Çerkeskerin Türkiye'de kalıcı olma ihtimalleri nedeniyle ortaya çıkan sorunları ve alınması gereken tedbirleri anlattı.
Sığınmacılara Türkçe öğretilmesi, meslek edindirme ve çalışma izinleri konusunda yapılan çalışmalar Federasyona üye dernek başkanlarınca dile getirildi.
Kamplarda yaşamak zorunda kalan yaklaşık 700 Suriyeli Çerkes ile farklı kentlerde ikamet eden Suriyeli Çerkes'e destek çalışmalarını aralıksız sürdüren KAFFED özellikle Çerkes hukukçulara seslendi.
Istanbul, Ankara ile sınır bölgelerinden özellikle Gaziantep'te ikamet eden hukukçular desteğe çağırıldı.
Türkiye Cumhuriyeti'nin izlediği politika nedeniyle Mülteci statüsü verilmeyen sığınmacıların Türkiye'ye uyum sağlaması için iş ve eğitim çalışmaları yapılması önerildi.
Çerkeslerin en çok 2014 yılında Türkiye'ye sığındığı vurgulandı.
Suriyeli Çerkesler ile devlet kurumları arasındaki iletişim kanalı olan Çerkes Dernekleri üyeleri yaşanan sıkıntıları ve çözüm önerilerini irdeledi.
Başkanlar sığınmacılara çalışma izni almanın zorluklarını anlattılar. Bugüne kadar toplamda sadece 7 bin Suriyeliye çalışma izni verildiği kaydedilerek bunların kaçının Çerkes olduğunun bilinmedigini ifade ettiler. Başkanlar bu alanda sık değişen mevzuatın yarattığı sorunları dile getirdiler.
Sığınmacıların gelecekte Suriye'ye dönmek yerine Türkiye'de kalmak istediklerinin tespit edildiği bu nedenle Türkçe kurslarının açılmasının şart olduğunu da vurguladılar.
VERİ TABANI
KAFFED bölge derneklerine dağıttığı formlarla sadece Suriye'den değil Kuzey Kafkasya'nın sorunlu coğrafyalarından gelen tüm soydaşları tepit ederek bir veri tabanı oluşturmaya çalışıyor.
Formlarda sığınmacılara aile adları, soy bağları, eğitim ve mesleki durumları soruluyor. Bu formlarla Çerkes Dernekleri kendi sığınmacı envanterini oluşturacak.
Türkiyede yaşayan sığınmacı Çerkes sayısı belirlendikten sonra KAFFED soydaşları adına devlet nezdinde dil , iş ve eğitim gibi farklı alanlarda destek talebinde bulunacak.
Ayrıca sakıncalı bazı gruplarla temas halinde olanlar ayıklanacak.
TÜRKİYE'YE UYUM
Türkiye'de bulunan sığınmacıların uyum için önlerindeki en büyük sorunlardan biri dil.
KAFFED sığınmacıları MEB'e bağlı Halk Eğitim Merkezleri'nde Türkçe kurslarına katılmaları için teşvik ediyor.
KAFFED Genel Başkanı Yasar Aslankaya, Türkiye'ye sığınan Çerkesleri bu konuda Halk Eğitim Merkezleri'ne başvurmaya çağırdı.