Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
34,4888
EURO
36,4869
IMKB
9.032,000
ALTIN
2.945,390
 
Hava Durumu ANKARA
19 / 28 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
 Cahit Saraçoğlu 20 Mart 2020 Cuma  

 

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, "Ekonomik İstikrar Kalkanı" paketle Kovid-19 salgınının etkilerini azaltmak için toplamda 100 milyar liralık bir kaynağın devreye alınacağını açıkladığı çalışmada, hangi şirketlerin olacağı netleşti.

 Paket içinde yer alan tedbirlerde; perakende, AVM, demir-çelik, otomotiv, lojistik-ulaşım, sinema-tiyatro, konaklama, yiyecek-içecek, tekstil-konfeksiyon ve etkinlik-organizasyon sektörleri için Muhtasar ve KDV tevkifat ile SGK primlerinin Nisan, Mayıs ve Haziran ödemelerinin 6 ay ertelenmesi yer aldı.

KDV tevkifatı yazım hatası oldu. Buradaki doğru ifade, “muhtasar (gelir vergisi stopaj) ve KDV (KDV ve KDV tevkifatına ilişkin olanlar) ödemeleri”ni kapsıyor.

Ancak eleştiriler de burada başlıyor. 100 milyar liralık desteğin söz konusu beyannamelerle sağlanmasının zor olacağı ifade edilirken, birçok ülkede işletmelere somut maddi destekler sağlanmasına karşın,  hükümetin daha çok önümüzdeki aylarda olan alacağından 6 aylığına vazgeçtiği dillendiriliyor.

 6 ay vergi ertelemesinden yararlanacak sektörler

 Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB), koronavirüs salgınından doğrudan  etkilenen mükelleflerin Nisan, Mayıs ve Haziran aylarında ödemeleri gereken muhtasar (gelir vergisi stopaj) ve KDV ödemelerinin 6 ay ertelenmesine yönelik çalışmaları  yapmaya başladı.

Bu kapsamda ödemeleri 6 ay süre ile ertelenen mükelleflerin faaliyet alanları belirledi. İşletmeler şubat ayına ilişkin KDV, muhtasar ve SGK prim beyannamelerini Mart ayının 26’sına kadar verecekler. Düzenleme şubat ayını kapsamamış oldu. Mükellef grupları şöyle:

 1- Perakende Ticaret ve Alış Veriş Merkezleri

Market, büfe, bakkal, şarküteri, manav, dondurmacı, tuhafiye, kasap, inşaat malzemeleri satışı, küçük ev eşyaları ile beyaz eşya satışı, mobilya satışı, ev tekstili, kitap ve kırtasiye, gazete ve dergi, ayakkabı ve giyim eşyası perakende satışı, oyuncakçı, tıbbi ve ortopedik ürünler, eczane, kuyumcu, çiçekçi, pazarcılar, balıkçılar, pastane ve fırınlar, kişisel bakım ve kozmetik ürünlerinin satışı vb. her türlü ürünün perakende olarak satışına yönelik faaliyetler ile alışveriş merkezleri ve buralarda perakende satış faaliyetinde bulunanlar

2- Demir Çelik ve Metal Sanayii

Demir, çelik, alüminyum, bakır, kurşun, çinko, kalay imalatı ile bunların imalatçılar tarafından satışı

3- Otomotiv

Otomobil, kamyon, kamyonet, otobüs, minibüs, midibüs, traktör, motosiklet, römork, karavan gibi tüm motorlu kara taşıtlarının imalatı ile toptan ve perakende satışı

4- Lojistik-Ulaşım

Hava, kara, demiryolu, deniz ve her türlü suyolu ile yapılan her türlü şehir içi ve şehirlerarası yük ve yolcu taşımacılığı, otoyol, tünel ve köprü işletmeciliği, depolama ve antrepoculuk faaliyetleri, havaalanı yer hizmetleri gibi her türlü lojistik ve ulaşım hizmetleri

5- Sinema ve Tiyatro Faaliyetler

Tiyatro, opera, bale, sinema, konser gibi her türlü sanatsal faaliyetler

6- Konaklama

Otel, motel, pansiyon, tatil köyü gibi konaklama faaliyetleri, tur operatörü ve seyahat acenteliği faaliyetleri, rezervasyon hizmetleri gibi her türlü konaklama ve buna ilişkin faaliyetler

7- Yiyecek ve İçecek Hizmetleri

Lokanta, kafe, kıraathane, kahvehane, çay ocakları, kantinler, ulaşım araçlarında bulunan büfeler gibi her türlü yiyecek ve içeceklerin sunumuna yönelik hizmetler

8- Tekstil ve Konfeksiyon Faaliyetleri

Kumaş ve iplik imalatı, her türlü pamuktan, yünden, tiftikten, elyaftan ve kumaştan mamul ürünlerin imalatı ile giyim ve ev tekstili ürünlerinin imalatı ile satışı gibi her türlü tekstil ve konfeksiyon imalat ve satışı

9- Etkinlik ve Organizasyon

Gösteri, kongre, konferans, ticari fuar ve etkinliklerin organizasyonu ile internet kafe, oyun, düğün ve nikâh salonu, spor merkezleri gibi yerlerde gerçekleştirilen her türlü etkinlik ve organizasyon faaliyetleri.

 İnşaat ve akaryakıt sektörleri ve özel okullar yok

 Çalışmada inşaat ve akaryakıt sektörleri yer almadı. İnşaat sektörünün özellikle 15 Temmuz 2016 hain darbe girişiminden bu yana ciddi sıkıntılarının olduğuna dikkat çekilirken, sektörün finans kaynaklarına erişiminin de sınırlı olduğu dile getiriliyor. Yine, KGF kredilerinden yararlanan öncelikli sektörler arasında olmadığı, Emlak Bankası’ndan gerekli ve yeterli desteği alamadığı vurgulanıyor. Sektörde son birkaç aydır KDV ve tapu harcı indirimleri ile akabinde faiz indiriminden kaynaklanan iyileşme sinyallerinin de azaldığı, stokların satılamadığı kaydediliyor. Büyük inşaat firmaları başta olmak üzere inşaat sektörü de, diğer sektörler gibi vergi borçlarını ve banka kredi borçlarını ödeyecek durumda olmadığı dile getiriliyor.  Benzer durumun akaryakıt sektörü için de geçerli olduğuna vurgu yapılırken, MEB’in ortaöğretim kurumlarını tatil ettiği bir dönemde özel okulların da ilave desteğe olduğu hatırlatılıyor.

Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu yazı henüz yorumlanmamış...


 Yazarın Diğer Yazıları
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Cumhurbaşkanlığı Seçimerinde Kim Kazanır?
Recep Tayyip Erdoğan
Kemal Kılıçdaroğlu
Muharrem İnce
Diğer
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.