Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
34,5037
EURO
36,4658
IMKB
9.101,000
ALTIN
2.955,730
 
Hava Durumu ANKARA
19 / 28 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
İlaç Yükünü Düşürecek Adım Atıldı
 Cahit Saraçoğlu 25 Aralık 2019 Çarşamba  

Türkiye bütçesi üzerinde birçok alanda ciddi yükler bulunuyor. Bunların başında karayolları harcamaları gibi Sağlık Bakanlığı hastanelerinin, Üniversite hastanelerinin ve özel hastanelerin ihtiyacı olan tıbbi cihaz ve ilaç bedelleri de yer alıyor.
Hükümet 25 Aralık 2019 tarihli Resmi Gazete’de yayımladığı bir düzenleme ile Devlet Malzeme Ofisi’nin (DMO) ana statüsünde değişiklik getirdi. Böylece söz konusu hastanelerin hastanede ihtiyacı olan ilaç ve tıbbi cihazların alımlarının DMO üzerinden ihale yoluyla yapılmasının önü açıldı.

Bunun bütçe üzerinde oldukça ciddi bir rahatlama getireceğini söylemeliyiz. Çünkü, Türkiye’nin ilaç sektörüne ödediği ilaç bedelinde ciddi hileler oluyor. Global ölçekli firmaların ilaçları satarken, izlediği birçok hileli yöntemleri geçen yılın Aralık ayına kadar 10 yıla yakın süre çalıştığım Yeni Şafak Gazetesi’nde dile getirmişti. Merak edenler aşağıdaki linkten okuyabilir.https://www.yenisafak.com/ekonomi/ilacta-fiyat-cambazligi-2597853

Şimdi DMO’nun ihale ile ihtiyaç duyulan ilaçları alırken daha ucuza mal edeceği gibi, ilaç firmalarının “Referans ülke” ve benzeri oyunlarını delmiş olacak.
Bu zamana kadar firmaların oyunları ile gerek Sağlık Bakanlığı gerekse Üniversite hastaneleri başa çıkamıyordu. İlaçların pahalı şekilde alınması nedeniyle de ödemeleri de aksıyordu. Hatta Naci Ağbal’ın Maliye Bakanlığı döneminde Üniversite hastanelerinin ilaç firmalarına olan borçlarının ödenmesi için bir defaya mahsus ödenek aktarılmıştı.
Ancak üniversiteler bu ödeneği başka borçlarını kapatmakta kullandıkları için ilaç firmalarının alacakları yine birikmeye başlamıştı. İlaç firmaları alacakları biriktiği için ilaç fiyatı üzerine de maliyet olarak ekliyordu.
DMO üzerinden ihale ile alınacak ilaç ve tıbbi cihazlarda artık uzun vadeli bir ödeme olmayacak. 45-60 gün en fazla 90 günlük vadelerle alımlar yapılacak.
Bunların bedelleri için DMO’ya ilave bir kaynak aktarılacağı da dile getiriliyor. Ancak asıl önemlisi, Sağlık Bakanlığı ve Üniversite hastaneleri talep ettikleri ürünlerin ödeneği kesilerek DMO’ya aktarılacak ve DMO tarafından firmalara ödenecek.
Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu yazı henüz yorumlanmamış...


 Yazarın Diğer Yazıları
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Ekrem İmamoğlu CHP Genel Başkanı Olmalı mı?
Evet
Hayır
İlgilenmiyorum
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.