Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
35,1981
EURO
36,7471
IMKB
9.725,000
ALTIN
2.968,730
 
Hava Durumu ANKARA
3 / 6 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
KDV Tebliği İle Yeni Kolaylıklar Getirildi
 Cahit Saraçoğlu 16 Ekim 2019 Çarşamba  


Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) 15 Ekim tarihinde 27 seri No’lu Katma Değer Vergisi (KDV) Genel Tebliği’nde değişiklikler yaptı. Bir çok konuda önemli kolaylıklar getiren düzenleme ile GİB, kendisine mükellefler tarafından intikal eden sorunları çözmeyi hedefledi.

 Buna göre, Belediyeler ve İl Özel İdareleri ile bunların bağlı kuruluşları ve hisselerinin tamamına sahip oldukları şirketler Yatırım Teşvik Belgesi kapsamında şehiriçi yolcu taşımacılığında kullanmak üzere alacaklaır minibüsleri KDV istisnası kapsamında satın alabilecek. Bu çerçevede KDV Genel Uygulama Tebliğinin (II/B-5.1) bölümünün altıncı paragrafındaki ibare, “Minibüs, otobüs (Belediyeler ve İl Özel İdareleri ile bunların bağlı kuruluşları ve hisselerinin tamamına sahip oldukları şirketlerce şehir içi yolcu taşımacılığında kullanılmak üzere iktisap edilecek olan minibüs ve otobüsler hariç),” şeklinde değiştirildi. Böylece yatırım teşvik belgesi kapsamında yapılacak minibüs teslimleri 15 Ekim 2019 tarihinden itibaren KDV Kanununun 13/d maddesine göre KDV’den istisna oldu.

 ULUSAL GÜVENLİK İHTİYAÇLARININ KAPSAMI GENİŞLEDİ

 Düzenleme ile Ulusal Güvenlik Amaçlı Teslim ve Hizmetlere İlişkin İstisnanın kapsamı genişledi. Buna göre, 3065 sayılı KDV Kanununun 13/f maddesine yeni tebliğin (II/B-7.1.) bölümünün dördüncü paragrafından sonra gelmek üzere “Diğer taraftan, ulusal güvenlik kuruluşlarınca milli savunma ve iç güvenlik ihtiyaçları için kullanılan kent güvenlik ve plaka tanıma sistemleri dahil tarama, tanıma ve takip sistemleri, radar sistemleri ile istisna kapsamındaki araç, silah ve sistemlerine ilişkin araştırma-geliştirme ve test faaliyetlerine yönelik zorunlu olarak kullanılması gereken tesislerin teslimi de bu istisna kapsamında değerlendirilir” paragrafı eklendi.

 KDV Genel Uygulama Tebliğine yapılan bu ekleme ile; ulusal güvenlik kuruluşlarınca milli savunma ve iç güvenlik ihtiyaçları için kullanılan kent güvenlik ve plaka tanıma sistemleri dâhil tarama, tanıma ve takip sistemleri, radar sistemleri ile istisna kapsamındaki araç, silah ve sistemlerine ilişkin araştırma-geliştirme ve test faaliyetlerine yönelik zorunlu olarak kullanılması gereken tesisler de 15 Ekim 2019 tarihinden itibaren istisna kapsamına dahil edilmiş oldu.

 YABANCININ KONUT PARASINDA TEREDDÜT GİDERİLDİ

 Yabancılara ve Gurbetçilere KDV İstisnası kapsamında yapılan konut ve işyeri satışlarında, satış bedelinin alıcılar dışındaki kişiler tarafından yurt dışından transfer edilmesi halinde istisnanın geçerli olup olmayacağı konusundaki tereddütler de giderildi.

3065 sayılı Kanunun 13/i maddesinde; konut veya iş yeri olarak inşa edilen binaların ilk tesliminde uygulanmak ve bedeli döviz olarak Türkiye'ye getirilmek kaydıyla, gurbetçiler ve Türkiye'de yerleşmiş olmayan yabancı uyruklu gerçek kişiler ile kanuni ve iş merkezi Türkiye'de olmayan ve bir iş yeri ya da daimi temsilci vasıtasıyla Türkiye'de kazanç elde etmeyen kurumlara yapılan konut veya iş yeri teslimleri KDV’den istisna bulunmaktaydı. Uygulamada, satış bedelinin bir kısmı veya tamamının alıcılar dışındaki kişilerce alıcı adına satıcıya yurt dışından transfer edildiği veya döviz transferinde sıkıntı olan ülkelerden banka yoluyla transfer edilemeyip başka ülkelerden alıcı adına satıcıya transfer edildiği durumlarda Tebliğde düzenleme olmaması nedeniyle istisna uygulanıp uygulanmayacağı konusunda tereddütler bulunuyordu.

 27 Seri No'lu KDV tebliği ile bu konuya esnek bir çözüm getirildi. Alıcılar dışındaki gerçek veya tüzel kişiler tarafından bankalar aracılığıyla satıcıların hesabına yapılan döviz transferlerinin; döviz transferine ilişkin banka dekontunda alıcıya ve teslime konu konut veya iş yerine ilişkin bilgilere (proje adı, adresi, bağımsız bölüm numarası) yer verilmesi yeterli bulundu. Veya dövizi transfer eden gerçek veya tüzel kişiler tarafından, transfere konu tutarın alıcı adına gönderildiğine dair satıcıya, alıcı ve teslime konu konut veya iş yerine ilişkin bilgileri (proje adı, adresi, bağımsız bölüm numarası) içeren bir muvaffakatname verilmesi kaydıyla istisna uygulamasında Türkiye’ye getirilen döviz olarak kabul edileceğini açıklandı. Yapılan değişiklik ile, İran başta olmak üzere Türki Cumhuriyetler, Afrika Ülkeleri ile bazı Avrupa Ülkeleri vatandaşlarının KDV istisnası kapsamında Türkiye’de konut ve iş yeri alımlarında bedelin Türkiye’ye getirilmesi konusunda yaşanan büyük sıkıntı çözümlenmiş bulunuyor.

 KDV İADELERİ DE HIZLANDI

 İTUS (İndı̇rı̇mlı̇ Temı̇nat Uygulaması Sı̇stemı̇) ve HİS (Hızlandırılmış İade Sı̇stemı̇) sertifikalarının iptalinde artık nihai karar beklenmeyecek. İlk derece yargı kararlarına göre işlem yapılacak. KDV Genel Uygulama Tebliği’nde vergi borçlarını vadesinde ödememeleri halinde, vade tarihinden itibaren 7 gün içinde ödeme emri veya alacağın teminata bağlanmış olması halinde yazı tebliğ ediliyor. Tebliğ tarihinden itibaren 7 gün içinde vergi borcunu ödemeyen mükelleflerin İTUS ve HİS sertifikaları iptal ediliyor. 27 Seri No.lu KDV Uygulama Tebliğindeki değişiklikle KDV Genel Uygulama Tebliği’nin IV/B-3.) ve (IV/C-3.) bölümlerinde yer alan “nihai” ibareleri Tebliğ metninden çıkarıldı. Yapılan bu değişiklik sonrasında, vergi mahkemesi (ilk derece mahkemesi) kararlarıyla da İTUS veya HİS uygulamalarına dönülmesi mümkün hale geldi.

Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu yazı henüz yorumlanmamış...


 Yazarın Diğer Yazıları
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Ekrem İmamoğlu CHP Genel Başkanı Olmalı mı?
Evet
Hayır
İlgilenmiyorum
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.