Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
34,5378
EURO
36,4318
IMKB
9.130,000
ALTIN
2.959,090
 
Hava Durumu ANKARA
19 / 28 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
Kamu Faizde, Özel Sektör Kredi ile Boğuşuyor
 Cahit Saraçoğlu 25 Mayıs 2018 Cuma  

Büyümenin önündeki engellerin başında yatırım maliyetlerinin yüksekliği gelirken, ucuz finansman kaynağına ulaşamamak da büyümeyi önleyen unsurların başında geliyor. Türkiye’de ise en büyük finansman kaynağı kamu kurumları olurken, kamunun ise maliyetleri düşürecek adımları atmada elini taşın altına koymadığı eleştirisi yapılıyor.

Yetkililer ise kamu kurumlarının mali kaynaklarını katılım bankaları da dahil kamu sermayeli bankalarda mevcut uygulanan ağırlıklı ortalama mevduat faizinin yüzde 65-95’inin arasındaki faiz oranı ile değerlendirdiğine dikkat çekiyor.

Kamu kurumlarını bu duruma ise 8 Aralık 2016 tarihli Kamu Haznedarlığı Genel Tebliği’nin zorladığını dile getiren yetkililer, “Öte yandan, karayolları, DSİ gibi yatırımcı kuruluşlar ise yaptırdıkları işlerle ilgili hakkediş tutarlarını kamu bankasında 90 günlük faizde tutmasından dolayı müteahhide ödemesini geciktiriyor” tespiti yapıyor.

Uzmanlar, kamu kurumlarının mali kaynaklarını faizde değerlendiremeyeceğine dikkat çekerken, kamu kurumlarına o paraların harcama yapılması amacıyla verildiğine dikkat çekiliyor.

Bu kapsamda kamunun topladığı kaynakları söz konusu tebliğin 6’ıncı maddesine göre değerlendirdiğine dikkat çeken uzmanlar, “Tebliğ ile kamu kurumları kamunun parası ile kamunun kullanacağı faizi artırıyor, bankalardan alacağı faizi piyasa faizine endekslemiş oluyor” tespiti yaptı.

Tebliğ de “Eğer kamu kurumu elindeki mali kaynağı 270 gün ve üzeri vadeli olarak kamu bankasında değerlendirmek isterse buradan alacağı faizi; Merkez Bankasının son açıkladığı bankalarca TL üzerinden açılan 1 yıla kadar vadeli mevduatlara uygulanan ağırlıklı ortalama faiz oranının üzerinde olamaz.

Eğer bu vade 180-269 gün arası olursa piyasadaki faizin yüzde 95’ini geçemez” denildiğine dikkat çekiliyor.

HAKEDİŞİ ÖDEMELİLER

Kamunun kaynakları 60-90 gün ve üzeri sürede kamu bankalarında faizine yatırmasının piyasalarda oluşturduğu sakıncalara da dikkat çeken yetkililer, Karayolları, DSİ gibi yatırımcı kuruluşların müteahhit hakedişlerini ödemediğini dile getirdi.

Yetkililer, bu kurumların parayı faizde tutmasından dolayı ödemeyi geciktirdiğine işaret etti.

ENFLASYONU DA FAİZİ ARTIRIYORLAR

Hakedişini alamayan firmaların ise bankalardan kredi talebinde bulunduğunu belirten uzmanlar, “Örneğin; Karayolları Genel Müdürlüğü’ne iş yapan bir müteahhidin 10 milyon lira alacağı var. Ama kurum hakedişi 90 günlük faizde tuttuğu için ya ödemiyor, ya da az az miktarda ödüyor. Ama müteahhidin çeki var, ödemesi var.

Müteahhit bunları karşılamak için gidip bankaların kapısına dikiliyor. 10 milyon lira alacağı var, bu miktarda kredi talebinde bulunuyor. Yüzde 20 ile kredi alıyor. 10 milyona 2 milyon lira faiz veriyor” değerlendirmesi yaptı.

Yaşanan bu denklemin maliyetleri artırdığını, kaydeden uzmanlar, “Bu durum, enflasyona da neden oluyor. Kredi talebi yarattığı için faizi de artırıyor. Daha önemlisi, Kredi Garanti Fonunda (KGF) yatırım alanında kullanılacak kredinin miktarını da düşürmüş oluyorlar” dedi.

HAZİNE TAHVİL İHALESİNE GİRİLMELİ

Faizleri düşürecek etkenlerden başında tasarrufların artırılmasının geldiğini kaydeden uzmanlar, işsizlik fonunda biriken paranın nemalandırılmasında da hazine bonosunun olması gerektiğine işaret etti. Kamu kurumunun götürüp 60-90 gün aralığında en yüksek faizden kamu bankasına yatırmasının ise kaynağın atıl tutulması anlamına geldiğini belirten uzmanlar şu tespiti dile getirdi:


“İşsizlik fonunda biriken tutarın tamamıyla da hazinenin tahvil ihalesine girilip, tahvil alınmalı. Yerlilerin girmediği hazine tahvil ihalesine elinde kamu kaynağı tutan kurumlar girmelidir. Çünkü tahvillere yabancılar teklif veriyor ve tahvilin faizini yükseltiyor.

İşsizlik fonu da dahil kamu kaynağını faize götürüp yatıracaklarına, tahvil alıp tahvilde talep yaratıp faizi düşürsünler. Talep artınca faizi de aşağı çekmiş olacaklar. Böylece faizi ve enflasyonu düşürdüğünde TL değerlenecek. İşsizlik fonundaki miktar da değerlenmiş olacak. Fon parasını enflasyona karşı bu şekilde de korumuş olurlar.”

Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu yazı henüz yorumlanmamış...


 Yazarın Diğer Yazıları
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Cumhurbaşkanlığı Seçimerinde Kim Kazanır?
Recep Tayyip Erdoğan
Kemal Kılıçdaroğlu
Muharrem İnce
Diğer
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.