Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
34,4818
EURO
36,4008
IMKB
9.305,000
ALTIN
2.955,390
 
Hava Durumu ANKARA
19 / 28 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
Türkiye G 20’de Güçlü Küresel Büyümeyi Hedef Koydu
 Cahit Saraçoğlu 11 Kasım 2015 Çarşamba  

Asya’da 1997 yılında başlayıp, gelişmekte olan ülkelere hızla yayılan finans krizi sonrası küresel finansla istikrarın sağlanması ve sürdürülebilir olması için gelişmekte olan ülkeler ile gelişmiş ekonomiler arasındaki diyalog ve etkileşimi güçlendirmek gerektiği ortaya çıkmıştı.

Bu kararın sonucu olarak oluşan G20’nin Türkiye Dönem Başkanlığı’nda bakanlar enerji erişiminden yenilenebilir enerjiye, turizme katkıdan istihdama, çok dilli ticaret sistemini bekleyen zorlukları ve KOBİ’lerin küresel değer zincirine entegrasyonu gibi geniş bir yelpazede önemli konularda çalışmalar yaptı.

 

1 Aralık 2014’te dönem başkanlığını Avustralya’dan devralan Türkiye, aradan geçen bir yıl boyunca ev sahipliği yapmış olduğu 60 toplantının sonucunu, 15-16 Kasım’da dünyanın en büyük 20 ülkesinin küresel ekonominin geleceğini konuşacakları Antalya’da açıklayacak.

Antalya’daki G20 zirvesinde uluslararası ticaretin yüzde 75’i, küresel ekonominin yüzde 85’, dünya nüfusunun yüzde 65’i ve 65 trilyon dolarlık bir ekonomi temsil edilecek. Türkiye’nin 2015 yılında G20 dönem başkanlığı görevini üstlenmiş olmasının, hem gelişmekte olan ülkelerin küresel ekonomideki ağırlığını göstermesi bakımından hem de Türkiye’nin küresel ekonomi ve siyaset sahnesindeki rolünün altını çizmesi açısından son derece önemli olduğu vurgulanıyor.

 
KOLEKTİF HAREKETİ HEDEF KOYDUK
 

Türkiye Dönem Başkanlığı süresinde kapsayıcılık, uygulama ve yatırım alanlarını ilke olarak belirledi ve çalışma yaptı. Yine uluslararası toplumla kolektif hareket ederek küresel büyümeyi güçlendirmeyi hedefledi.

 Bu kapsamda 3-4 Eylül 2015’te Ankara’da G20 Çalışma ve İstihdam Bakanları Toplantısı gerçekleştirildi. G20 Çalışma Bakanlarının toplantısında ise, işgücü piyasası dışında kalma riski en yüksek olan gençlerin payının 2025 yılına kadar yüzde 15 oranında düşürülmesi kararlaştırıldı. Yıl içerisinde dört kez G20 Finans Bakanları ve Merkez Bankası Başkanları Toplantıları gerçekleştiren Türkiye, 6-8 Mayıs’ta G20 Tarım Bakanları toplantısında ise 2050 senesinde 9 milyar kişiye ulaşması beklenen dünya nüfusunun küresel gıda güvenliği ve beslenme konusunda karşılaşacağı zorlukları masaya yatırdı.

5-6 Ekim’de G20 Ticaret Bakanları Toplantısı ve 29-30 Eylül’de gayri resmî Turizm Bakanları Toplantısı düzenledi. G20 Enerji Bakanları aynı zamanda ilk kez Afrika Enerji Bakanları ve kurumsal yatırımcılarla 1 Ekim 2015 tarihinde düzenlenen üst düzey toplantıda bir araya gelerek, Sahraaltı Afrika’da enerjiye erişim konusunu ele aldı.

Bu toplantılarda bakanlar enerji erişiminden yenilenebilir enerjiye, turizme katkıdan istihdama, çok dilli ticaret sistemini bekleyen zorluklar ve KOBİ’lerin küresel değer zincirine daha iyi entegre edilmesine kadar geniş bir yelpazede önemli konular üzerinde durdu.

 
İŞGÜCÜNDE VE BÜYÜMEDE KARARLILIK
 

Ekonomik büyümeye katkıda bulunmak ve işgücü piyasası ihtiyaçlarına hitap eden uluslararası işgücü göçünün potansiyeli de toplantılarda masaya yatırıldı.

Yine toplantılarda altyapı, etkili aktif işgücü piyasası politikaları, işgücü katılımını artırma, işçi beceri ve eğitimi, nitelikli iş üretme ve girişimcilerin desteklenmesine yönelik yatırımların toplam talebi desteklemesi ve işsizliğin ülkeye özgü koşullar göz önünde bulundurularak azaltılmasının temel politikalar arasında olması kararlaştırıldı.

Ayrıca Çalışma ve Finans Bakanları, mali gelir ve giderlerin optimize edilmesi yoluyla gerçekleştirilecek verimli kaynak tahsisinin, istihdama dayalı bir büyümeyi destekleyeceğinin ve bütçeden bağımsız bir kapsayıcılığı teşvik edeceğinin altını çizdiler.

 
KOBİ’LERİN ENDİŞELERİ MASADA
 
G20 Türkiye Dönem Başkanlığı tarafından atılan en önemli adımlardan biri de KOBİ’lerin beklentilerini ve endişelerini G20’ye iletmek için uygun bir platform sağlamak amacıyla Uluslararası Ticaret Odası iş birliği halinde Dünya KOBİ Forumu’nun kurulması oldu.
Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu yazı henüz yorumlanmamış...


 Yazarın Diğer Yazıları
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Cumhurbaşkanlığı Seçimerinde Kim Kazanır?
Recep Tayyip Erdoğan
Kemal Kılıçdaroğlu
Muharrem İnce
Diğer
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.