Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
35,1981
EURO
36,7471
IMKB
9.725,000
ALTIN
2.968,730
 
Hava Durumu ANKARA
3 / 7 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
Ekonomideki Daralma Yapılandırmaları da Vurdu
 Cahit Saraçoğlu 9 Aralık 2019 Pazartesi  
Ekonomide bir süredir yaşanan daralma, piyasalarda rahatlama sağlaması amacıyla getirilen yapılandırma düzenlemelerini de etkiledi. Söz konusu düzenlemelerde mükelleflerin geriye dönük 5 yılla ilgili her yıl yüzde 15 oranında matrah artırımı yapmalarını getiriyordu. Karşılığında da geriye dönük 5 yıl boyunca incelemelerden muafiyet getirilmişti.
Ancak mükellefler üzerinde rahatlatıcı etkinin yanı sıra, maliyenin de stokunu artıran alacaklarının tahsilini kolaylaştırmayı amaçlayan düzenlemeler de istenilenin elde edilmediği gün yüzüne çıktı.
Bu kapsamda özellikle 11 Mayıs 2018 tarihinde yürürlüğe giren 7143 sayılı düzenleme ile getirilen matrah artırımı şartını yerine getiren mükelleflerde ciddi mağduriyetler oluştu.
Düzenleme ile matrah artırımı yapanların kanundan yararlanması için taksitlerini kanunda belirtilen süreç içinde ödemeleri gerekiyordu. Ancak ekonomideki daralmanın etkisinin mükellefleri zorda bırakmaya başlamasıyla birlikte, geçen bir buçuk yılın sonunda çok sayıda mükellefin taksitlerinin bir ya da birden fazla kısmını aksattığı ortaya çıktı. Benzer şekilde düzenlemeye borcunun tamamını defaten ödemeyi taahhüt edip de ödeyemeyenler de oluştu.
MATRAH ARTIRILDI, BORÇ MÜKELLEFİN SIRTINDA KALDI
Bu durum yapılandırmaya başvuran birçok mükellefin hiçbir haktan yararlanamamalarına yol açtı. Durum böyle olunca, geçmiş yıllardaki borçlarının ödenmesi kolaylığı getiren yapılandırmalar amacına ulaşmazken, borçlar da mükelleflerin sırtında yine kaldı.
Ancak ortaya farklı bir durum çıkmış oldu.
Binlerce mükellefin vergi borçlarını ödemelerini tam olarak yapmaları şartıyla matrah artırımı yaptıkları yıllarla ilgili ortaya ciddi bir mağduriyet çıktı. Söz konusu düzenleme kapsamında geriye dönük 5 yıl için matrah artırımı yaptılar ancak, vergilerini ekonomideki daralma nedeniyle ödeyemedikleri için belirtilen haklardan yararlanamadılar. Böylece artırdıkları matrahlardan dolayı ortaya çıkan vergi yükü ile de karşı karşıya kaldılar.
Öte yandan 3 Ağustos 2016 tarihinde yürürlüğe giren 6736 sayılı düzenlemenin de 17’inci taksit ödemesi 2 Aralık 2019 tarihinde yapılacaktı. Ancak bu düzenlemeden de istenilen tahsilatın yapılmadığına dikkat çekiliyor.
Şimdi piyasada her iki yapılandırma kapsamında Maliye ile anlaşma imzalayan mükelleflerin aksattıkları taksitler sonucu sistemden düşmelerini ortadan kaldıracak yeni bir ödeme imkanı beklentisi var. En azından ekonomik sıkıntıların ortadan kalkacağı süre boyunca sistemde ödeme avantajı sağlayacak düzenlemelerin yapılması bekleniyor.
Her iki yapılandırma nedeniyle yapılandırma imkanları sistemi dışına çıkan mükelleflere yeni bir taksitlendirme imkanı verilmesi halinde Hazine’nin de tıkanan nakit girişine bir merhem olabileceği belirtiliyor.
Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu yazı henüz yorumlanmamış...


 Yazarın Diğer Yazıları
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Cumhurbaşkanlığı Seçimerinde Kim Kazanır?
Recep Tayyip Erdoğan
Kemal Kılıçdaroğlu
Muharrem İnce
Diğer
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.