Kafkasya’da neredeyse 300 yıl süren kanlı savaşların ardından küçük topluluklar halinde yaşayan Çerkesler, düzenli Rus Ordusu’na yenilerek Osmanlı topraklarına sürgün edildiler.
Yanlarında eşyalarını getirmemeleri için karayolu yerine kırık dökük takalara bindirilerek Osmanlı topraklarına sürgün edilen Çerkeslerin pek çoğu sürgün yolunda hayatını kaybetti.
Türkiye’de halen 5 milyonun üzerinde Çerkes yaşıyor.
Tarihte yaşanan acıları unutmayan Çerkesler, her yıl olduğu gibi bu yılda bir hafta boyunca sürgün ve soykırımın yasını tutacaklar.
Bu yıl tarihte yaşananları hatırlatmaktan öteye geçmek isteyen Çerkesler, güncel sorunlarını dile getirmek üzere 13 Mayıs Cuma günü bir konferans ile “Sürgün ve Soykırımı Anma Haftası”
programını başlatıyorlar.
Bu kapsamda, Ankara’da Kafkas Dernekleri Federasyonu (KAFFED) tarafından "Gelenek ve Gelecek: Türkiye Çerkeslerinin Güncel Sorunları" konulu bir konferans düzenleniyor.
13 Mayıs Cuma günü Türk İş Konferans Salonu'nda düzenlenecek olan konferansta, "Türkiye-Rusya İlişkileri ve Çerkeslere Yansımaları" ve "Anadil Eğitimi ve Sorunları" ele alınarak
değerlendirilecek.
“KARADENİZ EN ÇOK BİZE KARADIR”
Sürgün sırasında adeta takalarla taşınan Çerkeslerden sağ kalmayı başaranların ilk ayak bastıkları kara parçası olarak bilinen Kocaeli’nin Kandıra ilçesi Kefken sahili de Çerkeslerin ikinci
durağı olacak.
KAFFED, 14 Mayıs Cumartesi günü Türkiye Çerkeslerini sürgünün ve soykırımın mekânsal simgesi olan bu sahilde buluşturacak.
Çerkesler her yıl Türkiye’nin farklı bölgelerinden Kocaeli’ne gelerek, karaya ilk ayak basanların sığındıkları mağaraları ziyaret ediyor, hayatını burada kaybedenlerin mezarlarında dua
ettikten sonra kortej oluşturarak sahile yürüyorlar denize karanfil bırakıyorlar.