AK Parti Sözcüsü Çelik, seçimler için Türkiye'ye gelen Avrupa Konseyi Yerel ve Bölgesel Yönetimler Kongresi temsilcilerine seslenerek, "Sizlere sağladığımız erişim hakkı, bilgi verme mekanizmaları dünyanın hiçbir yerinde bu kadar aktif ve bu kadar güçlü bir şekilde ortaya konulmuş değildir." dedi.
Çelik, partisinin genel merkezinde yaptığı basın toplantısında basın mensuplarının sorularını yanıtladı, değerlendirmede bulundu. Ömer Çelik, MHP'nin kurucu Genel Başkanı Alparslan Türkeş'i vefatının 22'nci yılı nedeniyle rahmetle anarak konuşmasına başladı. Seçim süreciyle ilgili çeşitli mecralarda Türkiye ile ilgili açıklamaları takip ettiklerini dile getiren Çelik, "ABD Dışişleri Sözcüsünün Türkiye'deki seçim süreciyle ilgili yaptığı açıklama kınanacak bir açıklamadır. Türkiye'deki seçim süreçlerine ve sonuçlarına müdahale algısı doğurabilecek bir açıklama yapması anlaşılır şey değildir." diye konuştu.
Çelik'in açıklamaları şöyle:
- ABD Dışişleri Sözcüsünün Türkiye'deki seçim süreciyle ilgili yaptığı açıklama kınanacak bir açıklamadır. Başkan Trump'ın seçildiği seçim süreci halen Rusya'nın müdahalesi var mı yok mu gibi halen sıcak gündem olan yargı süreçlerinin parçasıdır. Bir başka ülkenin adli süreçlerle ilgili yargıda bulunurken hukuk mevzuatını göz önünde tutması, kendi ülkelerinde gerçekleşen hususlarla değerlendirmelerinde fayda vardır.
— Avrupa Konseyi'nin yersiz açıklamaları oldu. Hiçbir yabancı devletin herhangi bir organı ya da açıklaması, Türkiye'deki seçim sürecinin sonuçlarının meşruiyetinin kaynağı değildir. Sanki Türkiye'de bir zaaf varmış gibi, 'YSK görevini şeffaf ve özgür bir şekilde yürütmelidir' gibi çağrılarda bulundular. Ortada herhangi bir boşluk, sıkıntı söz konusu olmaksızın, maalesef bu Avrupa Konseyi'nden gelen yetkililerin bu tür zaafları vardır. Ya çok çalıştıklarını göstermek için ya da tipik bir alışkanlıkları kendilerinin kafasındaki Avrupa haritasının dışındaki bir ülkeye gittikleri zaman standart olarak bu açıklamaları yapıyorlar.
— Bütün yabancı yetkililere hatırlatıyorum; Türkiye'de YSK, dünyadaki pek çok demokratik ülkeye model olabilecek mekanizmalara, emniyet mekanizmalarına, vatandaşın sandığa oyunun yansıması konusundaki mekanizmalara sahiptir. İtiraz müessesi de vatandaşımızın sandığa oyunun tam olarak yansımasının sağlanması bakımından demokratik bir müessesedir. Hukuk içerisinde seçim sürecinin bir parçası olarak tanımlanmış bir müessesidir. Seçim sürecinin tanımı dışında bir müesseseye başvurmuyoruz. Bu müessese olağandır. Her seçimden sonra bütün siyasi partiler tarafından kullanılan bir mekanizmadır. Bunu iyi bilmeleri gerekiyor.
'HARCADIĞINIZ BÜTÇEYE YAZIK'
- Bu kadar gözlemciyi gönderiyorsunuz her seçimin sonunda seçimlerdeki katılım oranını, demokrasimizin gücünü takdir edip ondan sonra laf olsun diye bu standart eleştirileri oraya yerleştiriyorlar. Ya bu kişiler görevlerini yapmıyorlar, bunların görevlerini ciddi emek vererek yapmalarını temin etmeniz lazım, ya da zaten aynı standart cümlelerle karşılaşacaksak bunlara harcadığınız bütçeye yazık.
— Her konuda konuşan CHP sözcülerin dışarıdan yöneltilen Türkiye'nin seçim kapasitesine ilişkin açıklamaları göz önünde bulundurmasını istiyoruz. Avrupa Konseyi'nin kendi görev alanlarına girmeyen konularda birtakım açıklamalar eleştirilere tabi olmuştu. Avrupa Konseyi yetkililerine şunu söylemek isterim; Bizim dışarıdan gelen gözlemcilere gösterdiğimiz yardımı dünyanın hiçbir yerinde göremezsiniz. Ayrıca iktidar partisi olarak bizlere başvurulduğunda her türlü bilgiyi veriyoruz. YSK görevini yerine getirilmelidir şeklinde otoritelere çağrıda bulunuyorlar. Ya çok çalıştıklarını göstermek için ya da tipik alışkanlıkları kendilerinin kafasında Avrupa'nı dışına çıkınca standart açıklamaları yapıyorlar.
— YSK, dünyadaki pek çok demokratik ülkeye model olabilecek mekanizmalara sahiptir.
— Demokratik devletlerde seçim süreçlerinin yöneticisi hukuk kurallarıdır.
— İstanbul'daki itiraz süreçlerinde binde iki oranında farkı unutmamak gerekir.
— Gururlu bir demokrasimiz var ve saygı bekliyoruz.
— Getirilen iddialar ve yurtdışından ve Türkiye'nin içinden yapılan açıklamalara ilişkin değerlendirmelerimizi paylaşıyoruz.
— Türkiye'de ilk defa bir tablo ile karşı karşıyaya kalıyoruz. İlk defa bir kişi mazbata almadan program düzenliyor. Mazbata almadan resmi bir sıfat, ünvan kullanmaya kalkıyor. Günboyunca bir sürü sözün içinde birtakım üst başlığı mazbata olan basın toplantıları düzenliyor. Bir kişi bir göreve talip olduğu zaman bu göreve talip olmanın ağırlığını taşımalıdır. Bunun da temeli hukuka saygıdır. Türkiye'de daha önce böyle bir panik atak içerisinde mazbata siyaseti güdüldüğü görülmemiştir.
— Vatandaşlarımızı karşı karşıya getirebilecek bir takım imalarda bulunmak doğru değildir.
— Bir sürü iddialar ifade ediyor CHP adayı.Büyükşehir belediyesinden dosya kaçırıldığını söylüyor. Bir deliliniz var mı diye sorulduğunda 'Hayır bize gelen duyumlar' diyor. Bu yakışıksız bir durumdur. Yapılacak şey memlekette her şey normaldir, bir anormallik varmış algısı yapmaya çalışmak, vatandaşlarımız üzerinde baskı oluşturmaya çalışmak doğru bir tavır değildir. Hukuki süreç devam etmektedir. Bu seçimler hem neticeyi ortaya koyacaktır, arkasından kim ne kadar oy aldığı net bir şekilde görülecektir. Bu mekanizmaya saygı göstermek gerekirken sonuç değişmez denilerek hukuki sürecin devam etmesinden rahatsızlık ortaya koymak, hukuki süreci vatandaşın iradesine karşıymış gibi göstermeye çalışmak doğru bir şey değil.
— Çok dikkatimizi çeken bir şey oluyor; CHP adayı konuşurken, çok sayıda cümlenin içinde hoşgörüden, çoğulculuktan, empati kurmaktan, eşitliğe saygıdan bahsediyor, bunları ima ediyor. Bunlar güzel ifadeler. Ama bunlar sadece sözden mi ibarettir yoksa bunlar gerçekten yürekten mi söylenmektedir? Bunların sözden ibaret olmadığını gösterecek şey hukuka saygıdır. Bir kişi bu cümleleri bol bol söyleyip de arkasına her seferinde hukuki sürece rahatsızlığını ortaya koyduğunda bu cümlelerin samimiyeti sorgulanmaktadır. Sempatik cümleler kurduktan sonra hukuki sürecin devam etmesinden rahatsızlık duymak sağlıklı bir yaklaşım değildir. Emptiden, milli iradeye saygıdan, çoğulculuktan bahsediliyorsa o zaman bunun en önemli göstergesi hukuka saygıdır.
— Biraz sabretmek yetecek. Vatandaş kime yetki verdiyse, mazbata ona verilecektir, bu kararı da YSK verecektir. Vatandaşımızın iradesi net olarak görüldükten sonra da hepimiz başımızın üstünde yeri var, saygı duyuyoruz, bu vatandaşımızın bize emanetidir, ve kazananı tebrik edeceğiz.
— Olağanüstü durum yok, memlekette her şey yolunda. Ama sürekli olarak olağanüstü bir şey varmış gibi açıklama yapmak sağlıklı bir yaklaşım değildir.
— Twitter profilinize istediğiniz ünvanı yazabilirsiniz. Onu yazarken mazbata sormuyorlar. Kendisi de ifade ediyor, 'Anıtkabir herhangi bir yer değildir. Buraya yaptığımız ziyaret gelişigüzel değildir.' diyerekten. Biz de Atatürk'ün aziz hatırasına, Anıtkabir'deki ziyaret teammüllerine uygun davranmasını bekledrik. Oradaki komutaya yalan bilgi vererek sahip olmadığınız ünvanı kullanarak, Anıtkabir ziyaretini, Atatürk'ün hatırasını siyaseten istismar etmek doğrusunu söylemek gerekirse kimsenin aklına gelmeyecen yakışıksız tavır ortaya çıkmıştır. İstediği kart viziti bastırabilir. Resmi bir şey değil ama Anıtkabir defterine bunu yaptığınız zaman bunun eleştirebileceğini bileceksiniz. Bu telaş herkesin gözü önünde gerçekleşiyor. Kişisel hırslara Anıtkabir ziyaretinin alet edilmesi siyasi tarihimize bir ilk olarak geçmiştir. Umarız bunlardan ders çıkarırlar ve daha sağduyulu, dengeli tavır gösterirler.
— Son derece yakışıksız bulduğumuz bir tavır da, 'Hukuki süreç devam ederken, 'hukuki süreci mahsus uzatıyorlar', 'AK Parti içinde hesaplaşma var' diyerek CHP İstanbul adayı tarafından AK Parti camiasına dil uzatılmasıdır. Çok net söylüyorum; hiçkimse AK Partinin her seçimlerde gösterdiği birlik-bütünlüğün gücü konusunda bir kuşkuya sahip değildir. Normal bir hukuki süreci, AK Parti'nin iç meselesi diye siyasetin çok kirli bir tarafına yanaşacak şekilde dedikodu malzemesi yaparsanız, biz bu kürsüden buna cevap vermek durumunda kalıyoruz. Henüz mazbatasını almamış bir adayın Ankara'da, İstanbul'da normalde CHP Genel Başkanı'nın yapması gereken toplantıları yapma konusundaki iştahı tartışılıyor her tarafta. Herkesi talip olduğu makamın saygınlığına uygun davranmaya davet ediyoruz.
— Bu AK Parti ile olarak AK Parti'nin ne içini, ne siyasetini analiz edebilecek birisi. Onun bakabileceği yer kendi partisidir. Bu CHP'yi ilgilendiren bir meseledir. Bir adayın, Genel Başkanın yapması gereken ziyaretleri yapması, ne manaya gelmektedir, bizi zerre ilgilendirmiyor ama ne konuşuluyor diye bakacaklarsa gitsinler bunlara baksınlar.
— Sakin bir şekilde süreç beklenecek, sonuç ortaya çıktığında hepimiz sonucu selamlayacağız.
— (Rusya'dan S400 alımı) Bitmiş bir anlaşmadan Türkiye'nin vazgeçmesini istemek, Türkiye'nin egemenlik haklarına saygısızlıktır. Türkiye, bu saygısızlığa herhangi bir prim vermeyecektir.
— Tüm vatandaşlarımız müsterih olsun. Her şey kendi yolunda ilerlemektedir. Demokrasimiz gücünü göstermektedir. Bırakalım YSK işini yapsın, hukuk işlesin, sonuca saygılı duyalım.
— Kazanan demokrasi olacaktır, milletimiz olacaktır. Olağanüstü bir durum yoktur.
— NATO'nun kilit bir müttefiki olan Türkiye'nin ittifak içindeki kıymetini bilsinler.