Ercan ÖZTÜRK/İSTANBUL
ADLİ Tıp'ta yaşanan 'cinsel istismar dosyası' yoğunluğunun azaltılması için devreye sokulan üniversite hastanelerine de dosya yağmaya başladı... Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Dekanlığı, 05 Aralık 2011'de HSYK'dan, üniversite hastanelerinde kurulan 'Çocuk İzleme Merkezleri'nde soruşturma işlemlerinin yapılması yönünde bir talepte bulundu. Yazıda fakültede aynalı muayene odası, gerekli cihazlar, Çocuk Koruma Birimi bulunduğu belirtildi. Uzmanlar tarafından tüm adli amaçlı muayenelerin yapıldığı vurgulandı.
HSYK OLUR VERDİ
Hizmetin İstanbul Tıp Fakültesi Adli Tıp Anabilim Dalı, Marmara Üniversitesi Adli Tıp Anabilim Dalı, Kocaeli Tıp Fakültesi Adli Tıp Anabilim Dalı, Mersin Üniversitesi Adli Tıp Anabilim Dalı gibi birçok yerde de verildiği kaydedildi.
HSYK, talebi karara bağlayarak Cumhuriyet Başsavcılığı, Bölge Adliye Mahkemesi Cumhuriyet Başsavcılığı ve Adli Yargı İlk Derece Mahkemesi Adalet Komisyonu Başkanlığı'na gönderdi. HSYK'nın 11 Şubat 2012 tarihli kararında şu ifadelere yer verildi: 'Genelgenin ilgili bölümünün referans alınmak suretiyle takdir ve değerlendirmesi Cumhuriyet başsavcılığına ait olmak üzere, üniversitelerde kurulan ve Sağlık Bakanlığı tarafından, 'Sağlık Bakanlığı Çocuk İzleme Merkezleri'nin işleyişine dair usül ve esaslar dikkate alınarak tamamlanmış; çocuk koruma birimleri veya merkezlerinde de soruşturma işlemlerinin yapılmasının uygun olacağı tüm teşkilata duyurulmasına karar verilmiştir'. Karar sonrası üniversitelere dosya yağmaya başladı.
SAYI ÜÇE KATLANDI
HSYK'NIN yazısının ardından Marmara Üniversitesi'nin Çocuk Koruma Birimi haftada 15 dosyaya bakmaya başladı. Merkezin Müdür Yardımcısı Adli Tıp Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Akif İnanıcı, 'Kurumumuz geçtiğimiz yılın sonlarında faal olarak hizmet vermeye başladı. Önceden günde bir vakaya bakıyorduk. Şimdi bu sayı üçe çıkmış durumda. Haftada 5 olan dosya sayımız HSYK kararı sonrası 15 dosyaya çıktı. En erken randevu tarihimizi üç hafta sonraya veriyoruz. Önümüzdeki günlerde bu sayı daha da artacak. Onun için ikinci bir ekibi kurmaya çalışıyoruz' diye konuştu.
RANDEVU BİR AY SONRAYA
Dosya artışının yaşandığı bir başka birim Kocaeli Tıp Fakültesi Hastanesi. Burada da en erken randevunun bir ay sonraya verildiği öğrenildi. Aynı zamanda Adli Tıp Uzmanları Dernek Başkanı da olan Prof. Dr. Ümit Biçer 'Daha önce Yargıtay'la bir toplantı yapmıştık. Sorunlarımızı onlara anlatmıştık. Tıp fakültelelerinde kurulan Çocuk Koruma Birimleri'nin aktif hale getirilmesi için taleplerimiz olmuştu. Aynı şekilde HSYK'ya da müracaat oldu. Geçtiğimiz ay çıkan kararın ardından dosya sayılarında artış oldu. Bizim üniversiteye ayda 40-50 dosya geleceğini tahmin ediyoruz. Şu anda en erken randevu bir ay sonraya veriliyor. Sadece Kocaeli değil çevre illerden de dosyalar geleceğini düşünüyoruz' diye konuştu
KAYNAK: http://www.aksam.com.tr/universitelere-taciz-dosyasi-yagiyor--104055h.html