TEKGIDA-İş Sendikası saat 12.00'de örgütlü olduğu işyerlerinde basın açıklaması okuyacak. DİSK ise, genel greve uyma kararı aldı.
Haberle ilgili diğer fotoğraflar için tıklayınız
Ankara
Çankaya Belediyesi'nde örgütlü KESK'e bağlı Tüm Bel-Sen üyeleri ile DİSK'e bağlı Genel-İş sendikaları üyeleri iş başı yapmadı. Çalışanlar, Belediye bahçesinde toplanırken, Belediyeye girmek isteyen yurttaşlara da hizmet vermediklerini söyleyerek, taleplerinin yazılı olduğu bildiriler dağıttılar. Belediye çalışanları, bahçede halay çekip, slogan attılar. Öte yandan, başka belediye çalışanlarının da Çankaya Belediyesi'ndeki eyleme destek verdiği öğrenildi.
Sağlık Emekçileri Sendikası (SES) ve Ankara Tabip Odası üyeleri, ''çalışmama hakkını kullanarak'' iş bıraktı. Sağlık çalışanları sabah saatlerinden itibaren iş bırakarak İbn-i Sina Hastanesi önünde bir araya geldi. Çalışanlar, ''Herkes sağlık, güvenli gelecek'' ve ''Sağlık haktır, satılamaz'' sloganları attı.
Türk-İş, DİSK, Kamu-Sen ve KESK'in, çalışma yaşamındaki sorunlar ve Tekel işçilerinin durumuna dikkat çekmek için kararlaştırdığı, ''Hizmet üretmeme'' eylemine destek verenler Ziya Gökalp Caddesi'nde toplandı.
Konuşmalar sırasında eyleme katılanlar, ''Kader değil cinayet'', ''Parasız eğitim, parasız sağlık'', ''İnsanca yaşamak istiyoruz'', ''Toplu sözleşme hakkımız, grev silahımız'', ''Tekel işçisi yalnız değildir'', ''Her yer Tekel, her yer direniş'', ''Tekel işçisi onurumuzdur'' sloganları attı.
Eyleme bazı siyasi parti, sivil toplum kuruluşları ve dernek üyeleri de destek verdi. Zaman zaman ıslık ve alkışlarla tempo tutan eylemciler, isteklerini dile getiren döviz ve pankartlar taşıdılar.
Bu arada, Türk-İş önünde yaptıkları eylemde gözaltına alınan işçilerin isimleri okundu. Eylem alanında bulunanlar, her ismin okunmasının ardından hep beraber ''onurumuzdur'' diye bağırdı. Ziya Gökalp Caddesi'ndeki eylemin sona ermesinin ardından, eyleme destek verenler alandan ayrıldı.
İstanbul
Türk-İş, DİSK, Kamu-Sen ve KESK'in çalışma yaşamındaki sorunlar ve TEKEL işçilerinin durumuna dikkat çekmek için aldığı genel eylem kararı İstanbul'da eş zamanlı olarak gerçekleştirildi. Sendikalara bağlı işçiler, bugün Taksim'de öğle saatlerine doğru toplanmaya başladı. İşçiler ellerinde, "Kefenimizi taşeron sardı, mezarımızı devlet kazdı, direnerek kazanacağı", "Zafer Direnen Tekel İşçilerinin Olacak", "İşten atılmak yasaklansın, işsize iş", "Yeraltında ezilenler Yeryüzünü zapt edecek" pankartı taşıdı. Hükümet ve Türk-İş Başkanı Mustafa Kumlu'ya tepki gösteren işçiler, "Kahrolsun sendika kararı", "Hükümet istifa" sloganları atarak Taksim'den Beyazıt'a doğru yürüyüşe geçti.
KESK'e bağlı sendikalara üye kamu çalışanları, çeşitli kollardan yürüyüş yaparak, Çapa'daki Kızılay Kan Merkezi'nin önünde toplanıp, buradan basın açıklamasının yapılacağı Beyazıt Meydanı'na kadar yürüyecek.
KESK'e bağlı Büro Emekçileri Sendikası'na üye Kadıköy Vergi Dairesi çalışanları da iş bırakma eylemi gerçekleştirdi.
Bir günlük iş bırakma eylemine destek veren Çapa ve Cerrahpaşa Hastaneleri'nde ise sadece acil servis ve poliklinikler çalıştı. Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi çalışanları da iş bırakma eylemi yaptı. Okmeydanı Hastanesi'nde toplanan sağlık çalışanları ise çalışma koşullarının iyileştirilmesini istedi.
KESK'in eylemine İstanbul Tabip Odası, BDP İstanbul İl Başkanlığı, Emek Partisi, Ezilenlerin Sosyalist Partisi, Marmaray işçilerinin de aralarında bulunduğu bazı gruplar destek verdi.
Eylem, konuşmaların ardından grupların dağılmasıyla sona erdi.
Şişli Belediyesi Temizlik İşleri Müdürlüğü'nde çalışan DİSK üyesi işçiler, 1 saatlik iş bırakma eylemi yaptı.
Aydın
Eğitim-Sen Aydın Şubesi önünde toplanan KESK üyelerinden oluşan bir grup, ''Söz verdik sözümüzde duruyoruz. 26 Mayıs'ta grevdeyiz'' yazılı bir pankart açarak, çeşitli sloganlar attı. Daha sonra grup, Gençlik Caddesi ve İstasyon Meydanı'ndan Sulu Park önüne kadar süren bir yürüyüş yaptı.
Adana
Türk-İş, KESK, DİSK ve Memur-Sen konfederasyonlarının aldığı ''hizmet üretememe eylemi'' doğrultusunda, Adana'da bir protesto yürüyüşü düzenlendi. Büyükşehir Belediyesi önünde toplanan çeşitli sivil toplum örgütü, sendika ve siyasi parti temsilcileri, polisin geniş güvenlik önlemleri altında tren garına kadar yürüdü.
Mersin
Türk-İş, KESK, DİSK ve Memur-Sen konfederasyonlarının aldığı ''hizmet üretememe eylemi'' doğrultusunda, Mersin'de yürüyüş düzenlendi.
Samsun
Türk-İş, DİSK, Kamu-Sen ve KESK'in, çalışma yaşamındaki sorunlar ve Tekel işçilerinin durumuna dikkati çekmek amacıyla kararlaştırdığı ''üretimden gelen gücün kullanılacağı genel eylem'' Samsun'da da yapıldı. Eğitim-Sen Samsun Şubesi önünde toplanan sendika üyeleri, İstiklal Caddesi ve 19 Mayıs Bulvarı'nı takiben Cumhuriyet Meydanı'na yürüdü. Döviz ve pankartlar açıp sloganlar eşliğinde Cumhuriyet Meydanı'na ulaşan grup adına açıklamalarda bulunuldu. KESK Dönem Sözcüsü Kenan Gülçiçek, Türkiye'de emekçilerin yarısının kayıt dışı, kuralsız ve güvencesiz çalıştırıldığını öne sürdü.
Mardin- Tekirdağ- Kırklareli- Edirne- Denizli- Batman- Şanlıurfa- Yalova
Mardin, Tekirdağ, Kırklareli, Edirne, Denizli, Batman, Şanlıurfa ve Yalova'da çeşitli pankartlar açarak sloganlarla yürüyüş yapan kamu emekçileri, bazı illerde saygı duruşlarında bulundu.
Eylemlerde KESK dönem sözcüleri tarafından yapılan açıklamalarda, kayıt dışı, kuralsız ve güvencesiz çalışmaya, taşeronlaşmaya karşı çıkılarak, sendikalaşmanın önüne engel üstüne engel çıkarıldığı ifadesi kullanıldı.
Madenciler de eyleme katıldı
Zonguldak'ta meydana gelen grizu faciası ile çalışma yaşamındaki sorunlar ve Tekel işçilerinin durumuna dikkat çekmek amacıyla madenciler, bu sabah bir saat iş bırakma eylemine başladı.
Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Karadon Müessese Müdürlüğü maden ocağında madenciler, 17 Mayıs'ta meydana gelen grizu patlamasında yaşamını yitirenleri andı, Türk-İş, DİSK, Kamu-Sen ve KESK'in çalışma yaşamındaki sorunlar ve Tekel işçilerinin durumuna dikkat çekmek amacıyla kararlaştırdığı ''üretimden gelen gücün kullanılacağı genel eyleme'' destek verdi.
Kumlu: Taşeron firmalar, hak edişleri verilerek ocaktan çekilmeli
Türk-İş Genel Başkanı Mustafa Kumlu, TTK Gelik İşletmesinde madencilere hitaben yaptığı konuşmada, grizu faciasında 30 madencinin hayatını kaybetmesinin üzüntüsünü yaşadıklarını söyledi.
Facianın teknik raporunun henüz açıklanmadığını, ancak olay yerini gören ve inceleyen herkesin işçi sağlığı ve iş güvenliği gereklerinin tam olarak yerine getirilmediğini, denetimlerin de yeterli olmadığını tespit ettiğini anlattı.
Genel Maden İşçileri Sendikası Genel Başkanı Ramis Muslu da bugünkü eylemin taşeronlaşma ve iş güvensizliğine karşı yapıldığını belirterek, ''1 işçimizi dahi artık kaybetmek istemiyoruz. Taşeron firmalar, hak edişleri verilerek ocaktan çekilmelidir'' dedi.
Çelebi: Türkiye'de çalışma yaşamı adeta korku filmini anımsatıyor
Eylemde basın açıklaması yapan DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi, eylemlerle sınıf dayanışmasının en güzel örneğini, ellerinden geldiğince vermeye çalıştıklarını belirtti.
Türkiye'de kuralsız, sendikasız, kayıt dışı ve güvencesiz çalışma ortamı bulunduğunu ifade eden Çelebi, ''Türkiye'de çalışma yaşamı adeta korku filmini anımsatıyor. Son altı aydaki tablo ortada. 3 işletmede 63 madenci ihmaller zincirinin, kuralsızlığın, denetimsizliğin ve taşeronlaşmanın sonucunda hayatını kaybetti'' dedi.
Çelebi, işçi sınıfının adaletsizliğe ve kötü çalışma koşullarına sessiz kalmayacağını anlatarak, güvencesiz çalışma dayatmasına karşı omuz omuza mücadele vereceklerini söyledi. Çelebi, bugün Türkiye'nin dört bir yanında yapacakları eylemlerle seslerini duyurmaya çalışacaklarına işaret ederek, Tekel işçilerinin direnişinin mücadelelerinin simgesi haline geldiğini kaydetti.
Türkiye'de çalışanların yalnızca yüzde 5'inin sendikalı olduğunu söyleyen Çelebi, sendikal yenilenmeye ihtiyaç duyulduğunu belirtti. DİSK Genel Başkanı Çelebi, herkesi geleceğine sahip çıkmaya çağırdı.
Evren: Bugün tam gün grevdeyiz
KESK Genel Başkanı Sami Evren, konfederasyonlarının üyelerinin, 22 Şubatta alınan 26 Mayısa ilişkin genel eylem kararına uyduklarını belirterek, ''Bugün 81 ilde KESK üyeleri hizmet vermemektedir'' dedi. Evren, emekçilerin grev ve eylem yapmak için nedenleri bulunduğunu ifade ederek, emekçilerin iş güvencesi istediğini söyledi.
Türkiye'de her konuda hukuksuzluk, baskı, şiddet ve işten atılmaların var olduğunu dile getiren Evren, kamu çalışanlarına toplu sözleşme ve grev hakkı verilmemesini de eleştirdi. Sami Evren, bugünün, eylemlerin bir başlangıcı olduğunu kaydederek, mücadeleyi sokaklara taşıdıklarını, çünkü eylemlerinde haklı olduklarını söyledi.
Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Aksaray Şube Başkanı Songül Beydilli de, 22 Şubat'ta alınan genel grev kararını KESK'in sahiplendiğini dile getirerek, Türkiye için eylemde olduklarını ifade etti.ANKA