Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
35,9769
EURO
37,4014
IMKB
9.825,000
ALTIN
3.314,070
 
Hava Durumu ANKARA
-7 / 3 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
İŞTE AYA GİDECEK İLK ÇİNLİ TAYKONOTLAR
İŞTE AYA GİDECEK İLK ÇİNLİ TAYKONOTLAR
 
Nasa Başkanı Griffin'in en büyük korkusu Çin'in gerisinde kalmak. Çinliler de ay yolculuğuna çıkacak taykonotlarını medyaya tanıttı.
 
25.9.2008 - 19:45
Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), uzay uçuşları ve keşif çalışmaları için yılda 17 milyar dolar ayrılan bütçesiyle dünyanın en büyük uzay kurumu olmayı sürdürüyor. Ancak Çin, bugün insanlı uzay aracı Shenzou-7 ile ay yolculuğu yapacak taykonotlarını medyaya tanıtarak Nasa'nın tahtını sallayacağını bir kez daha ortaya koydu.

Ay'a insan göndererek büyük başarıya ulaştığı uzayı keşif çalışmalarındaki liderliğini, bugüne kadar 2 mekik kaybetmesine rağmen sürdürdü.



Nasa Başkanı Griffin'in en büyük korkusu Çin'in gerisinde kalmak. Çinliler de ay yolculuğuna çıkacak taykonotlarını bugün medyaya tanıttı.

50. yıl dönümünü 1 Ekimde kutlamaya hazırlanan Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), uzay uçuşları ve keşif çalışmaları için yılda 17 milyar dolar ayrılan bütçesiyle dünyanın en büyük uzay kurumu olmayı sürdürüyor.

SSCB'nin uzay çalışmalarına karşılık vermek için ABD Kongresi'nde 1958'in Temmuz ayında yapılan oylamayla kurulmasına karar verilen NASA'nın kapıları, 1 Ekim 1958'de açıldı.

NASA'nın Washington'daki merkezinde yaklaşık 19 bin kişi görev yapıyor. Kurumun ABD'deki diğer 10 merkezinde ise yaklaşık 40 bin kişi çalışıyor.

NASA'nın en tanınmış uzay üsleri Florida eyaletindeki Cape Canaveral yakınlarında bulunan Kennedy ve Teksas eyaletindeki Houston kentinde yer alan Johnson. Uzay mekikleri bu üslerden fırlatılıyor.

Mekiklerin Florida'dan havalandıktan sonra Dünya'ya dönene kadar irtibat kurdukları ve denetlendikleri merkez ve Uluslararası Uzay İstasyonu'nun (UUİ) uçuş denetim merkezi de Houston'da bulunuyor.

Mars'a, Güneş Sistemi'ndeki diğer gezegenlere ve kuyruklu yıldızlara gönderilen robotlu keşif araçlarının büyük bölümüyle irtibat, California eyaletindeki Pasadena kentinde bulunan Jet Motorları Laboratuvarından sağlanıyor.

NASA'nın başkanlığını 2005'in Nisan ayından beri Michael Griffin yürütüyor.


UZAYDAKİ EGEMENLİĞİNİ SÜRDÜRMEK İSTİYOR

Soğuk Savaş döneminde kurulan NASA, Çin'in uzayı keşif çalışmalarında üstünlük sağlama emeline karşı uzaydaki egemenliğini devam ettirmek niyetinde.

NASA'nın kurulmasında, SSCB'nin, 4 Ekim 1957'de Kazak bozkırındaki Baykonur üssünden ilk uzay uydusu Sputnik'i (Yol Arkadaşı) yörüngeye göndermesinin çok büyük etkisi olmuştu.

Sputnik'in uzaya gönderilmesinin ardından iki süper güç SSCB ve ABD, teknolojik üstünlüklerini göstermek için uzayda yarışa girmişlerdi.

NASA Başkanı Michael Griffin'e göre Ay'a ulaşmak için yapılan yarış sadece uzayın keşfiyle ilgili değildi.

"Ay'a gitmenin, getirdiği ulusal gururun yanı sıra ABD demokrasinin ve özgürlük kavramının ne kadar yerinde olduğunu da gösterdiğini" söyleyen Griffin, "SSCB'nin, de uzayda elde edilecek başarının dünya genelinde iktidar ve etki sağlayacağını ortaya koyduğunu" belirtti.

NASA, kuruluşundan yaklaşık 10 yıl sonra, 1969'un Temmuz ayında Ay'a insan göndererek büyük başarıya ulaştığı uzayı keşif çalışmalarındaki liderliğini, bugüne kadar 2 mekik kaybetmesine rağmen sürdürdü.


MADDİ KAYNAK SORUNU VE UUİ'YE ULAŞIM

NASA, 2020'ye kadar Ay'a, daha sonra da Mars'a insan göndermeyi hedefliyor, ancak bazı NASA yetkilileri, kurumun bütçesinin bu keşifler için yeterli olmadığından yakınıyor.

Uluslararası Uzay İstasyonu'nun yapımının 2010'da tamamlanmasından sonra, kaynak yetersizliği nedeniyle 3 mekiğin uçuşlarının durdurulacağı ve bu sayede uzay seyahatleri ve Ay'a dönüş için üzerinde çalışılan Orion uzay aracı için maddi kaynak sağlanabileceği, ancak yine de Orion'un en erken 2015'te uçabileceği belirtiliyor.

Amerikan uzay mekiklerinin emekliye ayrılmasından sonra, 2010-2015 yılları arasında UUİ'ye uçuşlarda, NASA'nın Rusya'nın Soyuz uzay araçlarına bağımlı kalacağı kaydediliyor. Yaklaşık 100 milyar dolar harcanan UUİ'ye yapılan yatırımın büyük bölümü ABD tarafından karşılandı.

ABD'nin istasyona uçuşlarda Soyuzlara bağlı kalacak olması Amerikalı yetkilileri endişelendiriyor.

NASA Başkanı Griffin, Rusya'nın Gürcistan'a geçen ayki askeri müdahalesinden önce yaptığı açıklamada, "Soyuz uzay araçlarına bir şey olursa, UUİ'ye hiçbir şekilde ulaşamayız" demişti.

Gürcistan'daki krizin ardından Washington ile Moskova arasındaki yeni Soğuk Savaş olasılığının, Amerikan astronotlarının UUİ'ye yapmaları gereken ziyaretlerini "hassas bir noktaya" getirdiğine işaret eden uzmanlar, jeopolitik nedenlerle ABD'nin UUİ'ye ulaşımını tamamen engelleyecek teknik bir bahanenin Kremlin'in elinde iyi bir koz olacağını ifade etmişlerdi.

Bunun üzerine ABD Kongresi üyeleri ve Cumhuriyetçi başkan adayı John McCain, Amerikan mekiklerinin uçuşlarının durdurulmasının ertelenmesi konusunda NASA'ya talimat verilmesi çağrısında bulunmuşlardı. Bu kararın, Kasımda yapılacak başkanlık seçiminde göreve gelecek yeni ABD başkanı tarafından alınabileceği belirtiliyor.

ÇİN ENDİŞESİ

NASA Başkanı Griffin, kurumun bütçesinde artış yapılmamasından duyduğu endişeyi dile getirmiş ve bunun devam etmesi halinde Çin'in uzayı keşif çalışmalarında ABD'yi geçebileceği uyarısında bulunmuştu.

Griffin, "Çinlilerin, biz tekrar Ay'a gitmeden oraya ulaşmaları, ABD'nin sadece Rusya'nın değil, Çin'in de gerisine düştüğü şeklinde yorumlanabilir" demişti.

NASA'ya yakın kaynaklara göre Griffin, Çin'in Ay'a 2017'ye kadar insanlı uzay aracı gönderebileceğini düşünüyor.


Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


ABD, TERÖRİST'İ BEYNİNDEN TANIYOR

EŞİ RAHİPLE ALDATILAN ADAMI PİSKOPOS ŞOK ETTİ

YARASA ADAMIN KÖR OLMA RİSKİ VAR
»  AB'DEN TÜRKİYE İÇİN ÜRKÜTÜCÜ RAPOR
»  FİNLANDİYA'DA OKULA SİLAHLI BASKIN DÜZLENDİ:9 ÖLÜ
»  ÇİNİ SARSAN TARIM İLACI MELAMİN GIDA ZİNCİRİNDE
»  MÜZİK CD'LERİ TARİH OLACAK
»  İŞÇİLER ŞİRKETİN CEO'SUNU LİNÇ ETTİ
»  İŞTE YOLSUZLUKLA MÜCADELEDE DÜNYADAKİ YERİMİZ!
»  HAWKİNG'İN ZAMANI YİYİP BİTİREN SAATİ
»  ÇİN'DE MAMA SKANDALI İSTİFA GETİRDİ.
»  AHMEDİNEJAD'DAN ABD'YE DOSTLUK ELİ
»  EL KAİDE'DEN, KUZEY AFRİKA'DAKİ MÜSLÜMANLARA CİHAT ÇAĞRISI
»  GÜRCİSTAN'DA TÜRK İŞÇİLERE SİLAHLI SALDIRI
»  ESRAENGİZ YAPI'NIN SIRRI ÇÖZÜLMEYE ÇALIŞILIYOR
»  FİLİSTİN'İN YENİ SİLAHI KEZZAPLI SU
»  HİNDİSTAN'DA SEL FELAKETİ, 200 ÖLÜ
»  ÇİN'DE MİLYONLARCA LİTRE SÜT İMHA EDİLİYOR .
»  KASIRGA EFSANE GEMİYİ ORTAYA ÇIKARTTI
»  ABD ORDUSUNUN YENİ ZIRHLI ARACI "GERGEDAN"
»  İŞTE DÜNYA'NIN SON BÜYÜK ELMASI
»  BÜYÜKELÇİYE SOYKIRIM ŞANTAJI
»  KIZLAR 9 YAŞINDA EVLENEBİLİR FETVASINA KINAMA
»  17 MİLYON AFRİKALI AÇLIKTAN ÖLMEK ÜZERE
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Cumhurbaşkanlığı Seçimerinde Kim Kazanır?
Recep Tayyip Erdoğan
Kemal Kılıçdaroğlu
Muharrem İnce
Diğer
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.