Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
34,2714
EURO
37,4959
IMKB
8.876,000
ALTIN
2.926,150
 
Hava Durumu ANKARA
19 / 28 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
İŞTE ERDOĞAN'IN YASAKLI OLMASI HALİNDEKİ PLAN
İŞTE ERDOĞAN IN YASAKLI OLMASI HALİNDEKİ PLAN
 
Başbakan Erdoğan'ın, "yasaklı" konuma düşmesi durumunda 'Siirt modeli' devreye sokulacak. Buna göre bir ilin tüm milletvekilleri istifa edecek. Yapılacak seçimle Erdoğan, bağımsız milletvekili olacak.AK Parti, kapatma davası hakkında en kötü olasılığa karşı yol haritasını belirledi.
 
5.5.2008 - 16:00

Düzgün KARADAŞ/BUGÜN

Buna göre, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 'yasaklı' konuma düşmesi durumunda 'Siirt modeli' devreye sokulacak. Planın işlemesi için sadece AK Partili milletvekilleriyle TBMM'de temsil edilen Bayburt (2), Gümüşhane (2), Kilis (2), Karabük (3), Nevşehir (3), Bolu (3), Bingöl (3) veya Düzce (3) gibi bir ildeki milletvekillerinin tümünün istifa etmesi gerekiyor.
TBMM Genel Kurulu'nda çoğunluk oylarıyla kabul edilmesin ardından istifa dilekçeleri, AK Parti veya o zaman AK Parti yerine kurulacak partinin vekillerinin çoğunluk oylarıyla kabul edilecek. Böylece bir ilin TBMM'de temsilcisi kalmayacak.
90 GÜNDE SEÇİM
Böylece,o il için Anayasa'nın 78. Maddesi'nin son fıkrası devreye girecek. O fıkra, "Bir ilin veya seçim çevresinin, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde üyesinin kalmaması halinde, boşalmayı takip eden 90 günden sonraki ilk pazar günü ara seçim yapılır. Bu fıkra gereği yapılacak seçimlerde Anayasa'nın 127. maddesinin 3. fıkrası hükmü uygulanmaz" hükmünü emrediyor. Yani, ara seçim beklenmeden, Türkiye 90 gün içinde Bayburt, Gümüşhane, Karabük, Bolu veya Düzce illerinden birisinde yapılacak 'ara seçimle' karşı karşıya kalacak.
TEK BAŞINA KATILACAK
Yapılacak seçimde AK Parti veya yerine kurulacak parti aday çıkarmayacak. Böylece Erdoğan'ın, bağımsız milletvekili olarak Meclis’e taşınması 'garantiye' alınacak. Erdoğan'ın TBMM'ye girmesi ve yemin etmesinin ardından, hükümet istifa edecek. Cumhurbaşkanı Bağımsız Milletvekili Recep Tayyip Erdoğan'a yeni hükümeti kurma görevi verecek. Böylece Erdoğan, en fazla 3 ay kabineden uzakta kalmış olacak. Bağımsız milletvekili olarak TBMM çatısı altında hükümet kuracak.
KADERİN GARİP CİLVESİ
Anayasa'nın 78. Maddesi'nin son fıkrası ilk kez Siirt seçimlerinin yenilenmesi sırasında yine Erdoğan için uygulanmıştı. AK Parti ve CHP'lilerin oylarıyla 27 Aralık 2002 tarihinde 437 oyla kabul edilen değişiklikle, Anayasa'nın 78. maddesinin son fıkrasına, "Bir ilin veya seçim çevresinin, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde üyesinin kalmaması halinde, boşalmayı takip eden 90 günden sonraki ilk pazar günü ara seçim yapılır" hükmü eklenmişti. Bu değişikliğin ardından, 3 Kasım seçimlerinde adaylığı kabul edilmeyen Erdoğan, yenilenen Siirt seçimleriyle milletvekili seçilmiş ve 58. Hükümet'in istifası üzerine 59. Hükümet'i kurarak Başbakan olmuştu.

BAYKAL ŞAŞIRACAK!

Erdoğan'a milletvekilliği kapısını açan anayasa değişikliğine o zaman TBMM'de 176 milletvekilliyle temsil edilen CHP de destek vermişti. O değişiklik belki de Erdoğan'ın siyasi hayatında ikinci kez önemli bir virajı dönmesine yardımcı olacak. Yani CHP lideri Baykal, istemeden de olsa ikinci kez Erdoğan'ın siyasi hayatını kurtarmış olacak.

ORTALAMA TÜRK’ÜN PARTiSiYiZ

Amerikan haber dergisi Newsweek'e konuşan Başbakan Erdoğan, "dindar bir insanın laiklik fikrini" koruyabileceğini kanıtladığını belirterek, ''Dine dayalı bir parti değiliz. Biz ortalama Türk'ün partisiyiz. Ortalama insanların partisiyiz'' dedi.

BARIŞA KATKI SAĞLIYORUZ

AK Parti'ye karşı açılan kapatma davası ile ilgili açıklama yapmaktan kaçınan Erdoğan, partisinin etnik ve bölgesel milliyetçilik ile dinci şovenizme karşı olduğunu söyledi. Kendilerine yapılan "İslami kökenli parti" yakıştırmalarına karşı çıkan Erdoğan, "Türkiye demokrasisiyle İslam dünyasına ilham kaynağıdır. İslam - demokrasi, modernite ve laiklik arasında denge sağlamıştır" dedi.

Mülakatta İsrail - Suriye arasındaki görüşme çabalarında Türkiye'nin rolünü de anlatan Erdoğan, "40 yıldır ilişkimiz olmayan Suriye ile ilişkileri normalleştirdik. İki ülke ile iyi ilişkilerimiz sayesinde iletişimi kolaylaştırmaya çalışıyoruz. Barışa katkımız olursa bunun tüm bölgeye olumlu etkisi olacaktır" diye konuştu. Newsweek haberinde Erdoğan'dan aldığı büyük seçim zaferine rağmen, siyasi kariyerini kurtarmaya çabalayan bir lider olarak söz etti.

Düzgün KARADAŞ/BUGÜN



Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


"LAGENDİJK HADDİNİ BİL YOKSA..."

100 BİN KİŞİYE İSTİHDAM SAĞLANACAK

AKP'DE ABDÜLLATİF ŞENER SANCISI
»  SENDİKALAR, 1 MAYIS OLAYLARINI AİHM'ME TAŞIYACAK
»  BAŞBAKANLIK'TAN SERT YALANLAMA
»  BORDO BERELİLER, KANDİL'DE LİDER PEŞİNDE
»  BAR'A ÇEVRİLEN BALKAN CAMİ'LERİ!
»  
»  PKK, ŞİMDİ DE DİN'E SARILDI
»  AKP, FEMİNİSTLERİ KIZDIRACAK
»  İŞTE ERDOĞAN'IN YOL HARİTASI
»  "TÜRKİYE'DE ÜÇ - BEŞ MİLYON FETULLAHÇI VAR
»  İNTERNET SİTESİ ÜZERİNDEN BOŞAN!
»  AB'YE BUNU NASIL İZAH EDECEKSİNİZ?
»  O MEHMETCİK İSİMSİZ KAHRAMAN!
»  BAŞBAKAN'DAN YENİ KAVRAM: ORTALAMA TÜRK
»  "ÇOK İSTİYORSAN GELDE ALIVER İZMİR'İ"
»  ILIMLI İSLAM DİYE BİRŞEY YOK
»  ASLAN, SİVAS'I 5 PARÇAYA BÖLDÜ
»  SU ALTI KAPSAMA ALANI DA PEK YAKINDA !
»  YAĞMUR DUASINDA ISLANDILAR
»  AKP'YE GÖRE, ÖN YARGILI SAVCI DELİLLERİ ÇARPITMIŞ!
»  BAYKAL: İNŞALLAH GİDECEKLER
»  1 MAYIS GAZİSİ'NE 10 GÜNLÜK RAPOR
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Cumhurbaşkanlığı Seçimerinde Kim Kazanır?
Recep Tayyip Erdoğan
Kemal Kılıçdaroğlu
Muharrem İnce
Diğer
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.