Günlerdir beklenen buluşma dün gerçekleşti: Millet İttifakı’nın Cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu, HDP’nin eşbaşkanları Pervin Buldan ve Mithat Sancar’ı TBMM’de ziyaret etti. Buluşmanın parti genel merkezinde değil, TBMM’de yapılması HDP’nin tercihiydi.
Halk TV .Com'dan İsmail Saymaz'n haberine Göre HDP’liler Kılıçdaroğlu’na, tercihin gerekçesini “Siz her zaman ‘Kürt sorununun çözümü Meclis’te olsun’ diyorsunuz. Biz de aynısını söylüyoruz. Bu yüzden Meclis’te görüşelim dedik. Sorunları Meclis’te çözeceğiz, meşru zeminlerde görüşeceğiz” diye açıkladı.Kaldı ki AK Parti, geçen kasım ayında türbanla ilgili anayasal değişiklik tasarısı için TBMM’de HDP’yi ziyaret etmişti. Kılıçdaroğlu’nun ziyaretine yönelik eleştiriler böylece yanıtlanmış oldu. Değil mi ki Bahçeli, AK Parti’nin HDP ziyareti için “Doğal ve doğru” demişti.
Bu da doğal ve doğruydu.
‘Bilinmeyen’ sürpriz
Kılıçdaroğlu, ziyarete Grup Başkanvekili Özgür Özel ve Genel Sekreter Selin Sayek Böke’nin yanı sıra Genel Başkan Yardımcısı Oğuz Kaan Salıcı ile geldi.
HDP’den Grup Başkanvekili Saruhan Oluç ve Parti Sözcüsü Ebru Günay hazır bulundu.
Kılıçdaroğlu, görüşmede İkinci Yüzyıla Çağrı Beyannamesi’ni anlattı. Seçimi kazandıkları takdirde düşündükleri anayasa değişikliğinden söz etti. Belediyelere kayyum atanmasına karşı olduğunu belirtti.
HDP’liler kapatma davası hakkında bilgi verdi. Geçen yıl ilan ettikleri Demokrasi Tutum Belgesi’ni anlattı. Siyasi yargılamalara değindi.
Kılıçdaroğlu, görüşme sonrası yapılan ortak açıklamada, “Kürt sorunu dahil, bütün sorunların çözüm adresi TBMM’dir” diyerek, içerideki uzlaşmayı dışarıya taşıdı. Beklenmedik şekilde sözü Kürtçe’ye getirdi. TBMM’de Kürtçe’nin “Bilinmeyen bir dil” diye tutanağa geçirilmesini eleştirdi.
Çözümün adresi TBMM
Kılıçdaroğlu’nun ziyareti, HDP’de olumlu karşılandı. Cumhur İttifakı tarafından düşmanlaştırılan, kapatma davasıyla siyasi kıskaca alınan, belediyelerine kayyum atanan ve kimi milletvekilleri tutuklanan HDP, meşru bir parti olarak muhatap alındı. Perde arkasında değil, kamuoyu önünde ve şeffaf şekilde kendisiyle ilişki kuruldu.
Kılıçdaroğlu Kürt sorununda çözümün adresi olarak TBMM’yi gösterdi.
Bu hem yasal, hem de meşru.
Zaten CHP lideri, Çözüm Süreci’nde Kürt sorununun TBMM’de çözülmesini öneriyordu.
HDP, kararını yarın açıklıyor
HDP, Kılıçdaroğlu’na “Kurullarımıza danışıp karar vereceğiz” dese de eğilimini ortaya koymuş görünüyor.
HDP’de iki ihtimal tartışılıyor.
Ya aday göstermeyerek, üstü kapalı şekilde…
Ya da “Kılıçdaroğlu’nu destekliyoruz” diyerek, açıkça destek verilecek.
Her halükarda HDP aday çıkarmayacak.
HDP, bugün kurullarıyla, ardından Emek ve Özgürlük İttifakı ile görüşerek, kararını netleştirecek. Yarın saat 11’de Ankara’da Dünya Ticaret Merkezinde yapacağı toplantıyla Kılıçdaroğlu’na destek açıklayacak.
Bu arada, Emek ve Özgürlük İttifakı’na Sol Parti’nin katılması bekleniyor. Sol Parti de Kılıçdaroğlu’nu destekliyor.