Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
34,0973
EURO
38,0933
IMKB
9.900,000
ALTIN
2.875,160
 
Hava Durumu ANKARA
19 / 28 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
İKİ YÜZLÜ AVRUPA'NIN SON NUMARASI PKK LEHİNE KARAR
İKİ YÜZLÜ AVRUPA NIN SON NUMARASI PKK LEHİNE KARAR
 
Avrupa Adalet Divanı'ndan terör örgütü PKK lehine karar alarak terör örgütlerine arka çıktı
 
18.1.2007 - 16:03

Avrupa Adalet Divanının, terör örgütü PKK'nın AB terör örgütleri listesine alınmasına adli itiraz yolunu açması, AB terör örgütleri listesine ilişkin tartışmaları canlandırdı.

Terörist Osman Öcalan, "PKK'nın şefi" sıfatını kullanarak, Lüksemburg'da bulunan Adalet Divanı'na avukatları aracılığıyla başvuruda bulunmuş, örgütün 2 Mayıs 2002'de dahil edildiği AB terör örgütleri listesinden çıkarılmasını talep etmişti. Bu girişime, KNK (Kürdistan Ulusal Kongresi) adına da Şerif Vanlı katılmıştı.

Adalet Divanı, 15 Şubat 2005 tarihinde, AB Konseyinin PKK'yı AB terör örgütleri listesine alan kararına yönelik bu itirazları reddetmiş, Osman Öcalan'ın "artık var olmayan" söz konusu örgütü temsil etme yetkisi bulunmadığını belirtmişti. Mahkeme, "var olmayan" PKK'nın, KNK üyesinin de olamayacağını kaydetmişti.

Adalet Divanı, temyiz üzerine, bugünkü kararında, terörist Öcalan'ın adli başvuru hakkı olduğu görüşünü onaylayarak, teröristlerin taleplerinin tekrar incelenmesine yeşil ışık yaktı.

Bu durumda, Adalet Divanı yargıçları, terör örgütünün AB listesinden çıkarılmasına yönelik adli talepleri inceleyerek gerekçeli bir karar açıklayacak.

-HALKIN MÜCAHİTLERİ-

Avrupa Adalet Divanı, geçen aralık ayında, İranlı muhalif örgüt Halkın Mücahitleri'nin AB terör örgütleri listesine alınması ve mal varlıklarının dondurulmasına yönelik kararı iptal etmişti.

Adalet Divanı, AB Konseyinin 2002 yılında aldığı bu kararın "gerekçesiz olduğunu" ve "savunma haklarını" ihlal ettiğini, kararın savunma dinlenmeden verildiğini belirtmişti.

Adalet Divanı yetkilileri, bu kararın ardından, Halkın Mücahitleri örgütünün AB terör örgütleri listesinden çıkarılması gerekeceğini duyurmuştu.

Halkın Mücahitleri örgütünün sorumlusu Meryem Recavi, basına yaptığı değerlendirmede, Adalet Divanı'nın kararını memnuniyetle karşıladıklarını, örgütün teröristler listesine alınmasının İran'daki mollaları tatmin etmeye yönelik siyasi bir eylem olduğunu, adli kararın, örgütün yasal yapısına güç kazandırdığını söylemişti.

AB Adli Servis Müdürü Jean-Claude Piris, Adalet Divanı'nın kararından sonra Halkın Mücahitleri'nin AB terör örgütleri listesinden çıkarılmayacağını ve dondurulan mal varlığının serbest bırakılmayacağını açıkladı.

Piris, buna rağmen, AB'nin karar organı olan Konseyin, "terör örgütlerine karşı tavrını tekrar belirlemek" durumunda kalacağını ifade etti.

AB, Adalet Divanı'nın bu tür kararları üzerine, terör örgütleri listesine alınanlara "bir şekilde" savunma hakkı vermenin ve listeye alınma kararına "gerekçeli" temel hazırlamanın yollarını arıyor.

-AB'DE TERÖR ÖRGÜTLERİ LİSTESİ TARTIŞMASI-

AB terör örgütleri listesinde yer alan Hamas'ın Filistin seçimlerinden zaferle çıkmasının ardından sıkıntılı günler yaşayan AB'nin bünyesinde terör örgütleri listesine ilişkin tartışmalar sürüyor.

AB diplomatları, Adalet Divanı'nın Halkın Mücahitleri ve PKK kararları ardından yeni tartışmalara konu olan ve "ne işe yaradığı" sorgulanan, "hukuki altyapısı zayıf olan" AB terör örgütleri listesinin "bir anda çökebileceğini" ileri sürüyorlar.

AB, ABD'de 11 Eylül 2001'de düzenlenen terör saldırılarının hemen ardından oluşturduğu terör örgütleri listesine Hamas'ı en baştan sokmuş, bu örgütün siyasi kanadını da daha sonra listeye eklemişti.

ABD tarafından da "terörist" olarak nitelenen Halkın Mücahitleri ve PKK da listeye 2002'de eklenmişti.

Terörizme karşı mücadele, terör örgütlerinin mali gelirlerini kontrol etmek ve engellemek amacıyla oluşturulduğu varsayılan liste, özellikle adli kurumların görüş ve kararları dikkate alınarak şekillendiriliyor.

Her 6 ayda bir gözden geçirilen terör örgütleri listesinde değişiklik yapmak için AB dışişleri bakanlarının mutabakatı gerekiyor.

AB bürokratları, "teknik ve gizli" olarak nitelendirilen toplantılar çerçevesinde listenin içeriğini belirlerken, alınan kararların gerekçelerini açıklamak zorunda bırakılmıyor.

AB listesinde yer alan PKK ve DHKP-C gibi terör örgütlerinin çeşitli AB ülkelerinde temsilcilikler bulundurmaları ve izinli gösteriler düzenlemeleri, bu örgütlerin üyelerinin bazı AB ülkelerinde "himaye edilmeleri" de söz konusu listenin etkinliğinin sorgulanmasına, diplomatik gerginliklere ve çeşitli eleştirilere konu oluyor.

Belçika Dönem Başkanlığı sırasında, 2001 sonunda, "ABD'nin baskılarıyla" oluşturulan AB terör örgütleri listesinin "sadece sorun kaynağı olduğu" görüşünü savunan bazı AB'li diplomatlar ise Adalet Divanı kararlarının, "listenin çökertilmesi için bahane olarak değerlendirilebileceğini" ileri sürüyor.



Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


RAMBO, ERMENİ UŞAKLIĞINA SOYUNDU

KIYAMETE 5 DAKİKA KALDI

NAPOLYON'UN ÖLÜM NEDENİ YİNE DEĞİŞTİ!
»  ABD'Lİ TÜCCARLAR İRAN'A SİLAH SATIYOR!
»  ABD'DE ÖLÜMLE SONUÇLANAN SU İÇME YARIŞMASI
»  TECAVÜZE UĞRAYAN KIZ BERAAT ETTİ
»  KAFASINI BIÇAKLA KESTİLER İDDİASI AĞIRLIK KAZANIYOR
»  EVLİ BAKAN'IN METRESİ HAMİLE
»  KERKÜK'Ü ALMAYA KALKIŞAN KARŞISINDA BİZİ BULUR
»  KELLE KOPARTAN İDAMA ULUSLARARASI SORUŞTURMA İSTENDİ
»  İŞTE KERKÜKTE POLİS MERKEZİNE YAPILAN SALDIRI...
»  KERKÜK'TE TÜRKMEN KARAKOLUNA SALDIRI 30 ÖLÜ
»  AHMEDİNEJAD'A SORGU GİRİŞİMİ
»  İSRAİL GENELKURMAY BAŞKANI İSTİFA ETTİ
»  TARIK AZİZ'İN KELLEYİ KURTARMAK İÇİN UMUDU VATİKAN
»  PAKİSTAN AÇIKLARINA YENİ BİR DUBAİ İNŞAA EDİLİYOR
»  CEP'İ CEBİNDE PATLADI HASTANELİK OLDU
»  AMERİKA İRAN'I VURMAYA MI HAZIRLANIYOR
»  ATEŞLİ İNGİLİZ KADIN TEĞMEN -41 DERECEDE SOYUNDU
»  YOU TUBE HOLLYWOOD'UN KABUSU OLDU
»  CASTRO'NUN DURUMU AĞIR
»  AHMEDİNEJAD ÖPTÜ, YAHUDİNİN NİKAH DÜŞTÜ!
»  BAVYERA, TÜRBAN YASAĞINI ONAYLADI
»  FRANSIZILARIN HAYALİ İNGİLİZ OLMAKMIŞ
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Ekrem İmamoğlu CHP Genel Başkanı Olmalı mı?
Evet
Hayır
İlgilenmiyorum
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.