|
 |
 |
|
DOLAR |
36,5904 |
 |
|
 |
EURO |
39,9293 |
 |
|
 |
IMKB |
10.580,000 |
 |
|
 |
ALTIN |
3.452,420 |
 |
|
|
|
Şehir Seçimi

|
|
|
|
|
 |
|
|
|
 |
|
İKTİDAR YOKSULU KENDİNE NASIL BAĞIMLAŞTIRDI
|
 |
 |
 |
|
|
Milliyet Gazetesi Yazarı meral Tamer, AKP'nin yoksul insanları nasıl kendisine bağlımlı hale getirdiğini yazdı. |
|
|
 |
|
|
|
|
 |
Her seçimden önce yurdun değişik bölgelerinde nabız yoklama gezilerine giderim, ilk kez bu sefer yoksulların-işsizlerin öfkesiyle karşılaşmadım. Kimse yolumu kesip de hastane kapılarında aylarca kuyruk beklediğinden yakınmadı. Kuru ekmeğe talim etmekten şikayetçi olanlar da parmakla gösterilecek kadar azalmıştı. Sırasıyla önce Yozgat, ardından Kırıkkale ve son olarak da Ankara'da mahalle mahalle dolaştım. Ve sonunda (dünkü yazımda konu ettiğim) Ankara'daki terör eyleminde ölümden dönen simitçi, "Devletten tek kuruş yardım görmedik" diye yakınırken bile "Oyum tabii ki AKP'ye" deyince, benim açımdan olay netleşti. Her 3 ilde de AKP'li belediyeler yoksullara, işsizlere ve kendi seçtiği gerçek ihtiyaç sahiplerine sadece kömür değil, düzenli erzak, giyecek yardımı yapıyor, cenazelerinde evlerine yemek gönderiyor, düğünlerinin bir ucundan tutuyor. Yozgat'ta 85 bin, Ankara'da 350 bin ailenin bu yardımlardan düzenli yararlandığı belirtiliyor.
Değirmenin suyu Bu değirmenin suyu nereden geliyor diye biraz araştırınca, rakip hiçbir partinin müdahale edemeyeceği müthiş bir ağ çıktı karşıma: Her dönemde olduğu gibi AKP'li belediyeler de, ihaleleri kendi yandaşlarına veriyor; ancak karşılığında "ortak havuza" bağış yapmasını istiyor. Ayrıca inşaat yapılacak arsalara, son dönemde ayyuka çıkan hukuk dışı imar değişiklikleriyle söz gelişi 2 emsal yerine 5 emsal veriliyor; arsasının değeri bir anda 2-3 katına çıkan arsa sahibi de tabii ki havadan gelen paranın yarısını seve seve "ortak havuza" atıyor. Havuzda biriken paralar kesinlikle kayda geçmiyor tabii. Belediyeler bu paradan, yine kendi yandaşları toptancılardan gıda maddesi, tekstil, ayakkabı, kırtasiye malzemesi v.b. satın alarak gecekondulardaki ve varoşlardaki yoksul halka dağıtıyor. Böylelikle bir ekonomik canlılık da doğmuş oluyor.
Baykal'ın önerisi Yardımı alan yoksul medyun-u şükran, iş hacmi büyüyen toptancı AKP'ye duacı, ihaleyi kazanan işadamı ya da değeri katlanan arsanın sahibi AKP öl dese ölecek! Ve bu kaynak giderek büyüyor; rakip partiler için bir anlamda kısır döngü, AKP içinse doğal bir propaganda unsuruna dönüşüyor. Kimsenin kolay kolay itiraz edemeyeceği ve geri saramayacağı bir çark bu! Geçen akşam CNN Türk'teki Liderler Zirvesi'nde CHP lideri Deniz Baykal, olaya doğru teşhisi koymuştu: "Belediyelerde her imar değişikliğiyle, arazi sahiplerinin cebine milyonlarca dolar giriyor. Bu paranın bir bölümü, artık olimpik hale gelen havuzlarda toplanıyor." Baykal, çözüm yolunu da gösteriyor: "Bunun önünü kesmek için, imar yoluyla artan değerin bir bölümünün kamu kasasına girmesini sağlayacak bir düzenleme lazım. Bu gerçekleşirse, belediyelerdeki yolsuzluklarla mücadele yolunda ciddi bir adım atılmış olacak." Balkal'ın önerisi gerçekleşse yoksula, cemaat dayanışmasıyla değil, sosyal devlet bağlamında ve vatandaşlık hakkı olarak aylık gelir bağlayacak kaynak da bulunmuş olur. Ama seçmende bağımlılık yaratmayacağı ve bire bir oya dönüşmeyeceği için AKP iktidarı buna yanaşmaz.
[email protected]
 |
|
|
|
 |
|
|
Toplam yorum |
0 |
|
Onay bekleyen |
0 |
|
|
 |

Yorumunuz editörlerimiz
tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır. |
|
|
|
 |
Bu haber henüz yorumlanmamış...
|
 |
|
 |
Bu kategorideki diğer haberler |

|
|
|
|
|
|
 |
|
|
ÇOK OKUNANLAR |
 |
 |
-
|
 |
 |
|
"Biz böyle rakibi sayılabilecek, bırakın rakibi, yol arkadaşı birinin ayağı takılmasından fırsat ... |
 |
|
 |
 |
|
Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş'tan CHP'nin cumhurbaşkanı adaylığı için yapacağı ... |
 |
|
 |
 |
|
Bir süredir TBMM Genel Kurulu’nda görüşülen Siber Güvenlik Kanunu kabul edildi. Kanun ile sanal ... |
 |
|
 |
 |
|
Putin Kursk bölgesini askeri üniforma giyerek ziyaret etti |
 |
-
|
 |
 |
|
Avrupa Parlamentosu’nda (AP), Ukrayna’nın güvenliğini sağlamak için AB’nin daha aktif bir rol üstlenmesi, ... |
 |
-
-
|
|
|
 |
|
 |
 |
YAZARLAR |
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
 |
ÇOK YORUMLANANLAR |
 |
 |
-
|
 |
 |
|
"Biz böyle rakibi sayılabilecek, bırakın rakibi, yol arkadaşı birinin ayağı takılmasından fırsat ... |
 |
|
 |
 |
|
Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş'tan CHP'nin cumhurbaşkanı adaylığı için yapacağı ... |
 |
|
 |
 |
|
Bir süredir TBMM Genel Kurulu’nda görüşülen Siber Güvenlik Kanunu kabul edildi. Kanun ile sanal ... |
 |
|
 |
 |
|
Putin Kursk bölgesini askeri üniforma giyerek ziyaret etti |
 |
-
|
 |
 |
|
Avrupa Parlamentosu’nda (AP), Ukrayna’nın güvenliğini sağlamak için AB’nin daha aktif bir rol üstlenmesi, ... |
 |
-
-
|
|
|
 |
|
 |
 |
ANKET |
|
 |
 |
|
|
|
|
 |


 |
Medya
Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden
kullanılamaz. Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan
haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması
durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır.
Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait
yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz. |
 |
|
|
|