Hükümet, çözüm sürecinin ikinci aşaması için hazırlıklarını sürdürdüğü demokratikleşme paketi kapsamında muhalefetin de istediği yüzde 10’luk seçim barajının düşürülmesini planlıyor. Hükümet bu kapsamda Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın “istikrar için şart” dediği yüzde 10 barajının Siyasi Partiler Kanunu’na göre Hazine yardımı alabilme sınırı olan yüzde 7’ye çekilmesini tartışıyor. Bu oranın istikrarı etkilememesi için de “daraltılmış seçim bölgesi sistemi” üzerinde duruluyor.
Edinilen bilgilere göre hükümette, seçim sisteminde yapılacak bir değişiklikle, barajın yüzde 7 veya en fazla yüzde 8’e çekilmesinin mümkün olabileceği konuşuluyor. Buna göre seçim barajı aşağı çekilirken, daraltılmış bölge seçim sistemine geçilecek ve böylece, barajın aşağı inmesinin oluşturabileceği istikrarsızlık dengelenecek. Bu düzenlemenin demokratikleşme paketinde yer alabileceği belirtiliyor.
Seçim mevzuatı gözden geçirilecek
Buna göre hükümet, çözüm sürecinin PKK militanlarının çekilmesinden sonraki ikinci aşaması kapsamında, 30 Eylül 2012’deki AKP 4. Olağan Büyük Kongresi’nde dağıtılan “AK Parti 2023 Siyasi Vizyonu” başlıklı kitapçıktaki 63 maddeyi hayata geçirmek için çalışıyor. 63 madde içerisinde, seçim sistemi ile ilgili olarak “Seçimlerle ilgili mevzuatın topyekûn gözden geçirilmesi” ve “Temsilde adaletin sağlanması için tedbirler alınması” maddeleri de bulunuyor. Dolayısıyla hükümet, hem 63 maddeyi hayata geçirmek hem de çözüm süreci için BDP’nin talepleri arasında yer alan seçim barajı sorununu çözmek istiyor. Bu çerçevede, seçim barajının aşağı çekilmesi konusunda henüz net bir kararın olmadığı hükümette, birçok ülkede uygulanan daraltılmış bölge sisteminin Türkiye’de de uygulanabileceği konuşuluyor. Hükümet, konunun kamuoyunda da tartışılmasını istiyor. Bu arada, 63 madde içerisinde bulunan “Anadilde kamu hizmetlerine erişim” ve “Kamu hizmetlerinden yararlanmada her türlü etnik ayrımcılığa son verilmesi” gibi konuların da yeni pakette olması öngörülüyor.
Diğer yandan, hükümet, çözüm sürecinin ikinci aşaması için yapacağı yasal düzenlemeleri büyük ölçüde somutlaştırdı.
Eve dönüş yasası genişliyor
Âkil İnsanlar heyeti raporlarındaki önerilere ve kamuoyu anketlerine göre yaz sonunda nihai şeklini alacak olan paketin, PKK önümüzdeki günlerde geri çekilmeyi hızlandırırsa ve sonbahara kadar tamamen sınır dışına çekilirse, yeni yasama yılında gündeme gelmesi bekleniyor. Bu konudaki çalışmalar bir süredir Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay ile Adalet Bakanı Sadullah Ergin koordinasyonunda devam ediyor. Paketin, ağırlıklı olarak çözüm sürecine yönelik “vatandaşlık” gibi maddeleri içermesi planlanıyor. Paketle, Eve Dönüş Yasası’nın kapsamının genişletilmesi bekleniyor. Ayrıca, kamuda türbana özgürlük sağlayacak bir maddenin de pakette yer alması planlanıyor.
Ana başlıklar BDP’ye iletildi
BDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş ile Grup Başkanvekili Pervin Buldan’ın, önümüzdeki günlerde, çözüm sürecinde gelinen aşama hakkında PKK lideri Abdullah Öcalan ile görüşmek üzere sekizinci kez İmralı Adası’na gitmesi öngörülüyor. BDP heyetinin Öcalan ile çözüm sürecine ilişkin hükümetin hazırlıklarını sürdürdüğü “demokratikleşme” paketini görüşmesi bekleniyor. Paketin ana başlıklarının BDP’ye iletildiği belirtiliyor.
TARAF