Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
34,1507
EURO
38,0048
IMKB
9.905,000
ALTIN
2.879,140
 
Hava Durumu ANKARA
19 / 28 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
İNSANLIK TARİHİNİN SIRRINI SÜTTE BULDULAR
İNSANLIK TARİHİNİN SIRRINI SÜTTE BULDULAR
 
Bazı Afrika kabilelerinin, son 3.000 yılda tarımın gelişmesine paralel sütteki laktik aside karşı genetik direnç geliştirdiği saptandı.
 
12.12.2006 - 00:15

Araştırma, kültürün insan genetiğini değiştirdiğinin ilk kanıtı.

Laktik aside karşı insan midesinin direnç göstermesi kültürel ve tarımsal evrimle ilişkilendiriliyor. Tarımın gelişmesi ve ineğin evcilleştirilmesiyle insanlar süt içmeye başladı. Normal şartlarda insan midesi sütteki laktik asite karşı direnç gösteremediği için bozuluyor. Ancak zamanla süt içildikçe kuşaktan kuşağa süte karşı direnç gelişiyor ve bu direnç insan genomlarına geçiyor. Türkiye’de de nüfusun yüzde 73’ünün inek sütündeki laktoza karşı direnci olmadığı ve mide sorunu yaşadığı tahmin ediliyor.

İnsanlık tarihi boyunca sütteki laktoza karşı direnç ancak tarımın gelişmesiyle mümkün oldu. Sütün içindeki laktozun insan midesinde sindirimi için özel enzimlerin salgılanması gerekiyor. İneğin ilk kez evcilleştirilmesi 9.000 yıl öncesine dayanıyor, daha sonra insanlar inek sütü içtikçe, gerekli enzimler evrimsel olarak zamanla mide tarafından salgılanmaya başladı. Laktoza direncin ortaya çıkması, genetik olarak bir genin de harekete geçmesi anlamına geliyor.

FUNNEL BEAKER KÜLTÜRÜ
İnsanlar arasında ilk laktoza karşı direncin 5.000 ila 6.000 yıl önce, kuzey ve batı Avrupa’da geliştiği düşünülüyor.

Kuzeybatı Avrupa'da Funnel Beaker'ın torunları bugün de laktoza karşı dirençli.

Birçok hayvanın Funnel Beaker denen, İsveç ve Norveç’in güneyi, Danimarka, Hollanda ve Almanya’nın kuzeyi ve Baltikler’i kapsıyan bir bölgede evcilleştirildiği tahmin ediliyor. Bu bölgelerde yaşayan insanların laktoza karşı direnç geliştirdiği ve bunun genlere de yansıdığı biliniyor. Hollanda ve İsveç halklarının neredeyse tamamı laktoza karşı dirençli. Buna karşılık, Avrupa ‘nın diğer toplumları aynı dönemde laktoza karşı dirençli değildi. Aynı bölge insanında da tarımsal yaşam tarzına sahip kişilerde laktoz direnci görece daha yüksek çıkıyor.

AFRİKA KABİLELERİ MERCEK ALTINDA
Bilim insanları Avrupa toplumlarındaki laktoz direncinin diğer coğrafyalarda da olup olmadığını araştırmak için Afrika’yı inceledi. University of Maryland uzmanı Sarah Tishkoff, laktoz direncini Afrika’da 43 etnik grupta araştırdı ve 3 farklı genetik mutasyonun bu etnik gruplarda laktoz direncini yarattığını buldu. Araştırmanın kayda değer bulgusu, Afrika’da laktoz direcininin gelişmesini sağlayan genetik mutasyonun Avrupa’daki süreçten farklı olması, hatta 3 kabile arasında da farklı genetik mutasyonlara dayanması.

TARIM-LAKTOZ DİRENCİ İLİŞKİSİ
Örneğin, Nil-Sahra etnik grubuna dahil Kenyalı bir kabilede laktoz direncinin 2.700 ila 6.800 yıl önce geliştiği gözlemlendi. Tishkoff, bu genetik takvimin tarihi bulgularla örtüştüğünü düşünüyor, zira laktoz direnci olan Kenyalı kabilenin daha kuzeyden 4.500 yıl önce geldiği ve geldiğinde de tarımla uğraştığı biliniyor. Tishkoff’a göre bu kabileler dünyadaki en güçlü laktoz direnci genlerine sahipler.

Tishkoff Sudan’ın kuzeydoğusunda Beja ve Kenya’da bir başka kabilenin de laktoz direnci gösterdiğini vurguluyor. Sütün zamanla merkezi bir içecek olmasıyla, kabile üyelerinde laktoz direncini ayarlayan gen de kuşaktan kuşağa geçişte kendini güçlendiriyor. Teoriye göre, laktoz direnci sayesinde kabileler kuraklık zamanlarında süt içerek sütteki sudan yararlandı ve bu süreç onlardaki laktoz direncinin daha da güçlenmesini sağladı. Laktoz direnci olmayanlar ise evrim açısından görece güçsüz kaldılar.

ANTROPOLOJİK VE GENETİK KANITLAR ÖRTÜŞÜYOR
Laktoz direncinin gelişimi, Afrika toplumlarındaki tarımın ilerlemesi ve linguistik verilerle örtüşüyor. Afrika’da ineklerin evcilleştirilmesi ilk kez 8.000 yıl önce kuzeybatı Sudan’da meydana geldi. Sudan’ın Nil-Sahra dilleri konuşan kabileleri ve Kızıldeniz bölgesinde yaşayan Kuş medeniyeti inekleri evcilleştirmişti. Bu kabilelerin dillerinde bu eylemle ilgili sözcükler mevcut. Daha sonra bu kabilelerin tümü Kenya’ya yerleşerek yaşamların burada devam ettirdi ve Tishkoff’un araştırdığı kabileyi oluşturdu.

Beja kabilesi halen Sudan'ın kuzeyinde yaşıyor.

Genetik ve antropolojik verilerin örtüşmesi aslında sık rastlanan bir durum değil. Tishkoff’un araştırmasına konu olan laktoz direncinin tarımla ilişkili olması, antropolojik kanıtların incelenmesini kolaylaştırıyor. Araştırma, insanın doğal çevresine uyumunun aslında genetik değişimi tetikleyeceği ve bunun genomlara yansıyacağının kanıtlanması açısından önem taşıyor. Farklı birçok coğrafya ve iklim özelliğine evsahipliği yapan Afrika bu anlamda uygun bir laboratuvar.

İnsanların 50.000 yıl önce Afrika’dan dünyaya yayıldığı tahmin ediliyor; insanın ataları yeryüzünün farklı bölgelerinde farklı evrimsel süreçlere dahil oldu ve mutasyonlara uğrayarak bugüne geldi. Bu süreçler de genetik kodlarda deşifre edilebiliyor. Türkiye’de de nüfusun yüzde 73’ünün inek sütündeki laktoza karşı direnci olmadığı ve mide sorunu yaşadığı tahmin ediliyor.

Not: Araştırma Nature Genetics dergisinde yayımlanmıştır
.



Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


AB'NİN SON KARARINI OLLİ REHN AÇIKLADI

ABD İRAN'DA NÜKLEER SİLAH YAPANLARI GOOGLE'DE ARIYOR

ÖZBEK BİLİM ADAMLARI İNSAN ÖMRÜNÜ UZATAN İLAÇ BULDU!
»  BAĞDAT'TA BÜYÜK BANKA SOYGUNU
»  PİNOCHET'YE DEVLET TÖRENİ YOK
»  EBOLA, BİNLERCE GORİLİ YOK ETTİ
»  DİKTATÖR PİNOCHET ÖLDÜ
»  AB'NİN YÜZDE 60'I TÜRKLERE KARŞI
»  PLATONYUMLA ZEHİRLENEREK ÖDÜRÜLEN RUS AJANIN KARISI KONUŞTU
»  DİANA'YI ÖLÜĞÜ GECE CIA DİNLEMİŞ
»   İNGİLİZ ORDUSUNDA ŞEHİT OLUN ÇAĞRISI
»  SADDAMI ASMAK İÇİN CELLAT KUYRUĞU
»  SUUDİ KRALI ABDULLAH'DAN PATLAMA UYARISI
»  ÖNCE ÖLDÜRÜYORLAR SONRA "YANLIŞLIK OLDU" DİYORLAR
»  TALİBAN 30 MADDELİK KURALLARINI AÇIKLADI, UYMAYANI DA ÖLDÜRÜN DEDİ.
»  SADDAM'IN YEĞENİ HAPİSTEN KAÇTI
»  NATO'YA TÜRKİYE'NİN PKK CEVABI
»  RUM BÜYÜKELÇİ'NİN BÜYÜK KÜSTAHLIĞI
»  FRANSADA CAMİ YAKANLARA 5 YIL HAPİS
»  ESKİ IRAK ORDUSUNUN SİLAHLARI PEŞMERGELERDE
»  3 BİN YILLIK MUMYA 1.1 MİLYON DOLARA SATILDI
»  ÇIPLAK FOTOĞRAFLARI DA ORTAYA ÇIKTI
»  UZUN DİLLİ YARASA'NIN SIRRI ÇÖZÜLDÜ
»  AB MÜZAKERELERİNE 2 YIL ARA VERİLSİN TALEBİ
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Ekrem İmamoğlu CHP Genel Başkanı Olmalı mı?
Evet
Hayır
İlgilenmiyorum
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.