İki parti de seçim sonrasında zaferlerini ilan etmiş ancak tek başına iktidar olacak oyu toplayamamıştı.
120 sandalyeli İsrail meclisinde merkezci Kadima partisi 28, sağcı Likud ise 27 milletvekili çıkardı.
Kadima lideri Tzipi Livni, en fazla oyu alan partinin başkanı olarak hükümeti kurma görevinin kendisine verilmesini talep etti.
Ancak gözlemciler, Livni'nin baş rakibi olan sağ eğilimli Likud lideri Benyamin Netanyahu'nun, bir sağ partiler koalisyonu kurma konusunda daha fazla şansı olduğu görüşünde.
|
MECLİSTE SANDALYE DAĞILIMI
Kadima: 28
Likud: 27
İsrail Evimiz: 15
İşçi Partisi: 13
Şas: 11
Birleşik Tevrat Museviliği: 5
Hükümet kurmak için gereken sayı: 61 |
"Tanrı'nın yardımıyla gelecek hükümeti kendisinin kuracağını" söyleyen Benyamin Netanyahu, beşinci sırada gelen aşırı dinci Şas partisi ile görüşmeye başladı.
Halen dışişleri bakanı olan Tzipi Livni sonbahar aylarında, kendi partisinden olan Başbakan Ehud Olmert'in istifası sonrasında koalisyon kurmaya çalışmış ancak başarılı olamamıştı.
Bunun üzerine erken seçim kararı alınmıştı.
Livni bugün resmi sonuçları beklemeden, seçimi üçüncü sırada tamamlayan aşırı sağcı İsrail Evimiz partisinin lideri Avigdor Lieberman'a başvurarak, hükümetinin bu partinin de çıkarlarına hizmet edebileceğini söyledi.
|
İsraillilerin barış sürecini felç etmek için oy kullandıkları ortada
Filistinli müzakereci Saib Erekat |
Radikal önerileri ile tanınan Lieberman ülke sınırlarının yeniden çizilmesini, bu arada İsrailli Arap vatandaşlardan mümkün olduğunca fazlasının dışarda bırakılmasını ve işgal altındaki Batı Şeria'da bulunan Yahudi yerleşimlerinden bazılarının ilhak edilmesini istiyor.
Netanyahu'nun da kısa süre içinde Avigdor Lieberman ile bir araya gelmesi planlanıyor.
İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres'in gelecek hafta hükümeti kurma görevini Livni ya da Netanyahu'ya vermesi bekleniyor.
Ülkede koalisyon pazarlıkları haftalar alabilir.
Sola darbe
Bu arada sağ partilerin güçlenerek çıktığı seçimde, Ehud Barak liderliğindeki sol kanat İşçi Partisi tarihinde ilk kez dördüncü sıraya düştü.
Filistinli müzakereci Saib Erakat ise seçimde "barış karşılığı toprak" formülüne karşı çıkan sağ partilerin iyi bir sonuç elde etmesinden duydukları üzüntüyü ifade etti.
Saib Erekat "İsraillilerin barış sürecini felç etmek için oy kullandıkları ortada" diye konuştu.
"Barış karşılığı toprak" formülünü Tzipi Livni de destekliyor, ancak sağ partiler karşı çıkıyor.
Koalisyon pazarlıklarında kilit rol oynayacağı anlaşılan aşırı sağcı lider Lieberman ise sağcı bir hükümet istediklerini söyledi ancak "Kimseye kapımızı kapatmıyoruz" diye de ekledi. BBC